Már most elkéstünk a nyáriról téli gumira váltással

Jótékonykodhatunk is a gumivásárlással

A közhiedelem szerint akkor kell lecserélni az autónkon a nyári gumit, ha hét fok alá esik a napi átlaghőmérséklet, de ez így közel sem igaz. Idén ősszel már több reggelen is fagypont közeli volt a hőmérséklet, ilyenkor pedig a nyári gumi elkezd keményedni, ezáltal a tapadása közel sem optimális és veszélyessé válhat. Ghiman Lajos, a Green Car Prémium Szerviz vezetője arról beszélt, az autósok 80 százaléka az utolsó pillanatokig kivár a gumicserével, pedig online rendkívül egyszerűen beszerezhetők a téli abroncsok.

Egy olcsó, rosszabb minőségű nyári gumi már majdnem olyan, mintha az autónkon műanyag kerekek lennének. Bár Magyarországon nincs előírás arra, hogy mikortól kell téli gumit használni, saját magunk, családtagjaink és a forgalomban résztvevő autósok biztonságára kötelességünk ügyelni.

Sokan csak akkor kapnak észbe, amikor leesik az első hó, pedig valójában már ősszel érdemes átrakni a téli garnitúrát a járművekre. Ghiman Lajos, a Green Car Prémium Szerviz vezetője elmondta, tízből kilenc sofőr szerint akkor kell téli gumira váltani, ha 7 Celsius-fok alá esik a napi átlaghőmérséklet, de már idén októberben is több olyan nap volt, amikor reggel vagy az esti órákban is a fagypontot súrolta a hőmérséklet, és ilyenkor a nyári gumi már nem alkalmas a közlekedésre.

Mint mondta, a biztonságos vezetés érdekében nem elegendő az évszaknak megfelelő gumi használata.

„Az is nagyon fontos, hogy milyen állapotban van a gumi. A téli gumiknál különösen figyeljünk oda arra, hogy nem repedezett-e és a barázdai nincsenek-e túlkopva. Egy téli guminál a barázdák kritikus mélysége négy milliméter. Minél kisebb a barázda, annál kisebb a kapaszkodás a guminak, ugyanakkor a vízelvezetése is rendkívül fontos” – nyilatkozott a szakember.

Így a legkönnyebb új garnitúrát vásárolni

A Green Car Prémium Szerviz – egy igazán egyedi üzleti hozzáállással működtetett Marsopont – október elején indította el a gumiwebshopját, ahol a vásárló idézőjelben egy szakmai támogatást is kap a megrendelésével együtt.

A webshop maga automata ugyan, de a cégnél törődnek az ügyfelekkel és mindenkit felhívnak a megrendelése után, hogy pontosan milyen autóra kell a téligumi, valóban jó méretet választott-e.

„Természetesen 14 napig él a visszavásárlási garancia, ha bármilyen probléma merülne fel a gumikkal, továbbá ingyenes szállítást biztosítunk, ami jelentős költségmegtakarítást jelent az autógumik esetében” – fogalmazott Ghiman Lajos.

Minden vásárlással jótékonykodunk is egyben

A Green Car Prémium Szerviz autógumi webshopjában minden megvásárolt gumiabroncs árából az Alapítvány az Alapítványokért Koraszülött-programját is támogatják anyagilag a vásárlók, a rendszer ugyanis minden megrendelés után átutal egy bizonyos összeget az alapítvány számlájára.

Az autószerviz azért döntött az alapítvány támogatása mellett, mert hiszik, hogy a mai világban ha valaki többet akar, többet is vissza kell adnia, és küldetésüknek tekintik, hogy hosszú ideig kiálljanak egy nemes ügy mellett.

„Adománypont is lettünk, ennek köszönhetően ügyfeleink tudnak adományozni akár aprópénzt, akár nagyobb összegeket, de a webshopban vásárolt összes gumi után mi anyagilag támogatjuk az alapítványt. Minden vásárlónak egy köszönetnyilvánító oklevelet is küldünk e-mailben, amit felhasználhat a weboldalán vagy a Facebook-oldalán, így organikusan nagyobb elérést tudunk biztosítani a küldetésünknek” – tette hozzá a szakember.