Megnyerő és erőteljes az új MINI Clubman jellegzetes frontrésze

Az új MINI Clubman stílusos, egyedi és exkluzív karosszéria-formanyelvvel büszkélkedhet. Jellegzetes arányai a MINI modellek szűkre szabott, sportos testalkatából, a hosszan elnyújtott tetővonalból és a csapott hátsó kialakításból állnak össze. Két részre osztott, oldalirányban nyíló csomagtérajtajával ráadásul az új MINI Clubman a kompakt szegmens egyetlen olyan szereplője, amely hat ajtót kapott, mögöttük alapesetben 360 literes, a hátsó ülések ledöntésével azonban egészen 1 250 literig bővíthető csomagtérrel.

A jellegzetes formanyelvhez mindezeken felül karakteres stílusjegyek is társulnak. Szemből nézve ilyen az erőtől duzzadó motorháztető, a kör alakú fényszóró-pár – amely alapesetben krómozott, az opcionális extrafelszereltség részeként azonban Piano Black árnyalatú keretet visel – és a hűtőrács hatszögletű kontúrja. Az új MINI Clubman leginkább szembetűnő újítása az újratervezett hűtőrács, amely immár a lökhárító két széléig nyúlik. Határozott vonalvezetésével és új légbeömlőivel az új frontrész már messziről felismerhető karakterrel ruházza fel a prémium kompakt szegmens hatajtós egyéniségét. A nagyméretű hűtőrácsot egy elegáns, egyetlen darabból készült, vékony keret szegélyezi. A légbeömlő egységét hat fekete, vízszintes lamella töri meg, amelyek az opcionális extrafelszereltség részeként krómozott kivitelben is megrendelhetők. A MINI Cooper S Clubman és a MINI Cooper SD Clubman modellek esetében a vízszintes lamellákat méhsejt-mintázatú rácsozás és krómozott alapra festett, vörös „S” embléma váltja fel.

Változó fényerősség és elvakítás-mentes távolsági fény: LED-technológiás adaptív fényszórók Mátrix funkcióval

Az új MINI Clubman frontrészének jellegzetes kialakítása nagyban köszönhető a kör alakú első fényszórók újratervezésének. Az alapfelszereltség részeként kínált, halogén izzókat nagyobb reflektor és fényes fekete betét öleli, a nappali menetfények pedig az első lökhárító két szélébe integrált parkolófényekben világítanak. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, LED-technológiás első fényszórók ugyancsak új megjelenést kaptak. Immár a tompított és a távolsági fényekről is fekete betétbe csomagolt LED-modulok gondoskodnak, amelyek nagyobb fényerőt garantálnak. Utóbbi esetben a nappali menetfények és az első irányjelzők is a kör alakú fényszórók karimáiban kaptak helyet.

A LED-technológiás adaptív fényszórók Mátrix funkcióval dolgozó távolsági fénye újdonságként debütál az opcionális extrák palettáján. A technológia intelligens fényvezérlő funkciót is tartogat, amely az időjárási- és útviszonyok függvényében, automatikusan állítja az első fényszórók fényerősségét. Városi forgalomban és korlátozott látási viszonyok között például az úttest két oldalát tompított fények világítják meg, autópályán pedig a brit prémiumgyártó ügyfelének arra is lehetősége van, hogy megnövelje a távolsági fényszóró megvilágítási tartományát.

Sőt mi több, az új MINI Clubman LED-technológiás adaptív első fényszórói automatikus távolságifény-szabályozó funkcióval is bírnak: a Mátrix technológia anélkül képes növelni a távolsági fényszóró megvilágítási tartományát, hogy a szemből érkező és utolért autósokat elvakítaná. A távolsági fényszóró éppen ezért négy különálló egységként dolgozik, amelyek 70 km/órás sebesség fölött egymástól függetlenül aktiválhatók és deaktiválhatók, illetve automatikusan alkalmazkodnak az időjárási- és útviszonyokhoz. Amint az új MINI Clubman szélvédője mögé erősített kamera szemből érkező vagy utolért járművet érzékel, az első fényszórók az adott megvilágítási tartományba a távolsági fény helyett csupán tompított fényt vetítenek.

Az új MINI Clubman opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján a LED-es ködlámpák is megtalálhatók, amelyeket az alapfelszereltségként kínált parkolófények helyére építenek be és kiegészítő nappali menetfényekként is funkcionálnak.