Méhek, gőték és baglyok a Toyota társbérlői


A Toyota nagy-britanniai cégközpontját ellepték a méhek és a bogarak – és ennek mindenki örül! Az autógyártó globális környezetvédelmi tevékenységének keretében az angliai helyszínen 30 ezer méhnek és számtalan hasznos rovarnak biztosítanak fenntartható élőhelyet.

Az elmúlt 10-15 évben rohamosan csökkent Földünk méhállománya, ráadásul a fennmaradó példányok jóval kevésbé aktívak, mint korábban. A jelenség, amelyért elsősorban az ember a felelős, nem csupán mézkészleteinket veszélyezteti, de kis túlzással a bolygó teljes élővilágát is: méhek nélkül számos nemesített és vadon élő növényfaj (gyümölcsfák, virágok) kerülhetnek a kihalás szélére, valóságos láncreakciót indítva el az élelmiszerláncban.

Nem véletlen, hogy a Toyota társadalmi felelősségvállalását a megszokott tevékenységek körén túl kiterjesztve méhcsaládokat telepített a cég angliai központját körülvevő, virágokkal, gyümölcsfákkal beültetett, élő vízfelületekkel tagolt területre. A beköltöztetett méhek kulcsfontosságú szerepet játszanak a Toyota 2050-es környezetvédelmi célkitűzésének, a „Toyota Environmental Challenge 2050” programnak a megvalósításában: amellett, hogy a vállalat teljes CO2-semlegességre törekszik termékeinek előállítása és használata, valamint globális gyártótevékenységeinek működtetése során, feltett szándéka a „természettel teljes összhangban élő társadalom” megteremtése.

Ez utóbbihoz tartozik például a hidrogén alapú gazdaság alapfeltételeinek a megteremtése – a hidrogén-előállító és -ellátó infrastruktúra kiépítésétől a megfizethető üzemanyagcellás gépkocsik kifejlesztéséig és gyártásáig –, de az is, hogy gondoskodjunk az élővilág minél teljesebb egyensúlyáról.

A Toyota méhei vendégek, nem pedig bérlők a cégközpontban: mézüket a lehető legritkábban szüretelik, a méhészek igyekeznek a lehetőségekhez mérten háborítatlan életkörülményeket biztosítani a kolóniáknak. Idén összesen 48 üvegnyi mézet pergettek ki hagyományos módszerekkel; ezeket a Toyota helyi dolgozói adományok fejében vásárolhatják meg, a befolyt összeggel pedig a Toyota egy másik helyi jótékonysági kezdeményezést, a vakvezető kutyákkal foglalkozó alapítványt fogják támogatni.

Bár mézet nem adnak, de a terület élővilágának nélkülözhetetlen szereplői azoknak a rovarszállóknak a lakói is, amelyeket a terület több pontján állítottak fel tavaly nyáron. Az élet körforgásában fontos szerepet játszó rovarok mesterséges otthona mellett a békák és gőték áttelelését elősegítő hibernákulumokat, madár- és denevérodúkat, valamint egy bagolylakot is felállítottak a Toyota nagy-britanniai központjában, amely 2001-es alapítása óta valóságos természetvédelmi területté vált, köszönhetően a Toyota és szakértő partnerei által végzett, tudatos és áldozatos munkának.

A Surrey megyében található, növényekkel és vízfelületekkel betelepített helyen több, egykor őshonos növényfajt sikerült újra meghonosítani. Amellett, hogy ez az élettel teli, színpompás környezet a szemnek, a léleknek és a tüdőnek egyaránt kedvesebb munkakörülményeket teremt, a közelmúltban elvégzett felmérés kimutatta, hogy immár 12 ritka állatfaj választotta élőhelyéül a 14 ezer négyzetméteres épület-komplexumot körülvevő, 5,66 hektáros birtokot.

Fotók: Toyota UK