Mesterhármas az Auditól

Sorozatban harmadszor diadalmaskodott az Audi Sport ABT Schaeffler csapat a Formula E sorozat Mexikóvárosban rendezett futamán. Az Autódromo Hermanos Rodríguez teltházas versenypályáján egy lélegzetelállító manőverrel az utolsó pillanatban az Audi pilótája, Lucas di Grassi megszerezte kilencedik Formula E győzelmét.
A mexikói forduló lebilincselően izgalmas és fordulatos versenyén a tisztán elektromos Audi e-tron FE05 hatékonysága is hozzájárult a győzelemhez. Míg a közvetlen ellenfeleknek tartalékolni kellett az energiájukat az utolsó körök küzdelmeire, az Audi versenyzője tovább támadhatott és így átvette a vezetést a Pascal Wehrlein vezette Mahindrától. A brazil pilóta – aki korábban a második helyet a Nissan versenyzőjétől, Oliver Rowlandtól szerezte meg – egy elképesztő előzéssel került az élen álló Wehrlein elé éppen a célvonal előtt.

“Ez volt valószínűleg Formula E pályafutásom legjobb versenye.” – értékelt di Grassi. “Kezdetben minden arról szólt, hogy maradjak nyugodt és spóroljak az energiámmal. A végén pedig a tökéletes előzésre összpontosítottam, hiszen kifejezetten nehéz ezen a mexikóvárosi pályán bárkit lehagyni. Oliver Rowlandot sikerült megelőzni, miután “támadó üzemmódba” kapcsolt. Ezután Pascal Wehrlein nyomába eredtem, aki agresszíven védte a pozícióját. Azonban az utolsó körben sikerült mégis elé kerülnöm és enyém lett a győzelem. Az adrenalinszintem az egekbe szökött, alig hittem el, hogy sikerült. Mindenkinek köszönöm az Audi Sport csapatánál, hogy kemény munkával ilyen nagyszerű autót építettek.”

A szezon első győzelmének köszönhetően di Grassi a negyedik helyre jött fel az ABB FIA Formula E Bajnokság pilótáinak összetett értékelésében.  Az Audi Sport ABT Schaeffler megvédte ötödik helyét a csapatok versenyében a tisztán elektromos autók tizenhárom fordulós versenysorozatának negyedik futama után.

“Három egymást követő alkalommal nyerni Mexikóvárosban óriási eredmény.” – nyilatkozta Allan McNish csapatvezető. “Idegtépő egy verseny volt és az utolsó másodpercig bizonytalan volt, hogy alakul a vége. Az Audi e-tron FE05 fantasztikus volt a mai napon, bármilyen más versenyautónál hatékonyabban tette a dolgát. Így Lucasnak (di Grassi) lehetősége nyílt, hogy az utolsó pillanatban megcsípje a győzelmet. Az ilyen szoros versenyek nem tesznek jót a szívemnek, viszont ma este lesz mit ünnepelni. Az Audi Sport ABT Schaeffler csapata visszatért!”

“Mindig megéri az utolsó pillanatig nézni a Formula E versenyeket.” – nyilatkozta Dieter Gass, az Audi Motorsport vezetője. “Elképesztő futam volt hihetetlen lezárással. Soha nem láttam még hasonló előzési manővert közvetlenül a célvonal előtt. És éppen Mexikóban, ahol előzni szinte teljesen lehetetlen! Ez fantasztikus eredmény az Audi számára, köszönet illeti az egész csapatot!”

Di Grassi csapattársa, Daniel Abt szintén jó versenyt futott. Az időmérő apró hibája után a tavalyi év győztese csak a rajtrács utolsó sorából vághatott neki a futamnak. A 45 körös verseny során a német pilóta a huszonegyedik rajthelyről egészen a tizedik pozícióig küzdötte fel magát, pontszerző helyen zárva a szezon negyedik fordulóját.

Daniel Abthoz hasonló hétvégét zárt az Envision Virgin Racing csapat két Audi e-tron FE05 versenyautója is. Az időmérő nehézségei után Sam Bird a huszonkettedik helyről indulva a kilencedik helyen fejezte be a küzdelmet. Robin Frijns autóját a versenybírók a rajtrács huszadik helyére sorolták vissza, a holland versenyző azonban végül a tizenegyedik helyen végzett, éppen csak lecsúszva a pontszerző pozícióról.

A Formula E sorozat ötödik fordulóját március 10-én rendezik Hongkongban.