Mesterséges intelligenciával fejleszti a jövő abroncsait a Hankook

Jövőálló abroncs a fenntartható autózás szolgálatában

Radikális átalakuláson megy keresztül az autóipar. Az új technológiák előretörése, a megváltozott vásárlói igények és a környezetvédelmi szempontok azonnali válaszokat követelnek az abroncsgyártóktól is, mindenekelőtt az üzemanyag-takarékosság és a megújuló alapanyagok felhasználása terén. A környezetbarát abroncsok globális piacának bővülésében és a prémium abroncsgyártók szegmensében meghatározó szerepet tölt be a Hankook Tire: a vállalat mesterséges intelligencia alkalmazásával gyorsítja fel a környezetkímélő technológiák és a fenntartható alapanyagok mielőbbi piaci bevezetését.

Az autóiparban tapasztalható technológiai forradalom valamennyi iparági szereplőt, így a teljes beszállítói láncot – köztük az abroncsgyártókat is – érinti. Az egyre markánsabban kirajzolódó trendek alapján a mobilitási igény nem csökken számottevően, ugyanakkor már néhány éven belül teljesen átalakulhat mindaz, amit az autózásról korábban gondoltunk. Ennek egyik jele az elektromos járművek kedvező fogadtatása és viszonylag gyors térnyerése: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) várakozásai szerint a világ járműflottájának 30 százalékát alig egy évtizeden belül az elektromos járművek fogják alkotni.

Mivel a személygépjárművek az európai közúti közlekedésből adódó teljes szén-dioxid-kibocsátás 60,7 százalékáért felelősek, a környezetbarát autózás elterjedése a csökkenő károsanyag-kibocsátás révén közvetlenül és közvetetten is kedvezően befolyásolja az élő környezetet. Ehhez társul az úgynevezett környezetbarát abroncsok globális piacának növekedése, ami a gépjárművek üzemanyag-fogyasztásának jelentős, 20 százalék körüli mérséklésével, valamint a környezetkímélő előállítási technológiák és megújuló alapanyagok felhasználásával járul hozzá a fenntartható autózáshoz.

A környezetbarát abroncsok piaci részesedésének növelésén dolgoznak a Hankook mérnökei is: a fejlesztések során a hangsúly mindinkább az intelligens megoldásokra, a környezetkímélő technológiákra és a megújuló alapanyagokra kerül.

Hogyan lesz egy abroncs környezetbarát?
A környezetbarát abroncs kifejezés tágabb értelemben olyan termékeket jelent, amelyek gyártása, felhasználása és újrahasznosítása a lehető legkisebb mértékben jár környezeti terheléssel. Noha ebben nagy szerepet kap a megújuló és újrahasznosított alapanyagok felhasználása, korántsem ez az egyetlen kritérium, amelynek a fenntartható abroncsoknak eleget kell tenniük.

Az abroncsok egyik legmeghatározóbb tulajdonsága a gördülési ellenállás. Ez önmagában kb. 20 százalékban befolyásolja a gépkocsi üzemanyag-fogyasztását, ezért már ennek az egy mutatónak a javításával jobb üzemanyag-hatékonyság és csökkentett szén-dioxid kibocsátás érhető el. A jövő abroncsaival szemben támasztott alapvető követelmény ezért az alacsony gördülési ellenállás, ami a keverék-összetétel módosításával érhető el. A gumiabroncsok súlyának csökkentése és az üzemanyag-hatékonyság fokozásának igénye új, nagy teljesítményű alapanyagok felhasználását teszi szükségessé.

A fejlesztések során a hangsúly az öko-kompatibilitás és teljesítmény egyensúlyának megőrzésére kerül
A Hankook számára a jövő abroncsainak gyártása során fontos szempont a fenntarthatóság. A cél olyan modern gumikeverékek kifejlesztése, amelyek a legjobb teljesítményt és öko-kompatibilitást egyidejűleg biztosítják.

A hagyományos alapanyagok megújuló nyersanyagokkal való felváltása során ugyanakkor a mérnököknek számos tényezőt számításba kell venniük. „Általánosságban is igaz, hogy ha megváltoztatjuk a gumi összetételét, akkor az abroncs menettulajdonságai is megváltoznak” – mutatott rá Massimo Cialone, a Hankook Európai Műszaki Központjának keverékszakértője. „A feladat tehát megtalálni a kényes egyensúlyt teljesítmény, fenntarthatóság és vezetési élmény között. Jelenleg az ágazatban a legnagyobb technológiai bravúrt az jelenti, hogy a megszokott és elvárt teljesítményt a környezetbarát abroncsok is elérjék, sőt, túlszárnyalják. A Hankooknál erre, valamint mindenek felett a biztonságra fektetjük a legnagyobb hangsúlyt a fejlesztések során” – tette hozzá.