Mikkelsen Európa legjobbja, Hadik a magyar bajnok

    Az orosz Nyikolaj Grjazin, Konsztantyin Alekszandrov kettős nyerte a rali Európa-bajnokság (ERC) Nyíregyházán és környékén rendezett fordulóját, amelyen a világbajnokság WRC2-es kategóriájának idei bajnoka, a norvég Andreas Mikkelsen Eb-győztes, Hadik András pedig a címét megvédve magyar bajnok lett.

    A vasárnap véget ért III. Rally Hungaryn – amely a Mercarius országos bajnokság zárófordulója, a Nyíregyháza-rali is volt egyben – Grjazinék csaknem 40 másodperccel voltak gyorsabbak, mint a második helyen záró Mads Östberg, Torstein Eriksen norvég páros, amely viszont így megnyerte az idei utolsó magyar bajnoki versenyt.
    Az Eb-futamot a lengyel Miko Marczyk, Szymon Gospodarczyk duó fejezte be a harmadik pozícióban, a Hadik András, Kertész Krisztián kettős negyedikként zárt.


    A verseny előtt még az Eb-összetett dobogós helyezéseire is esélyes Herczig Norbert, Ferencz Ramón páros a szombati jó teljesítménye után a második pozícióból folytatta vasárnap reggel a viadalt, de a nap első, a futam nyolcadik gyorsasági szakaszának vége előtt lecsúsztak az útról és összetörték a Skodát. A versenyzőt és navigátorát kórházba szállították, de onnan a nap folyamán ki is engedték.


    A péntek óta kiegyensúlyozottan jó teljesítményt nyújtó Grjazint a riválisok nem igazán tudták megszorongatni, ráadásul Mikkelsen számára az Eb-elsőség, Hadikék szempontjából pedig a magyar bajnoki cím volt a fontos, így ezek a párosok nem erőltették túl a tempót az egyes gyorsasági szakaszokon. A nézők ennek ellenére remek versengést láthattak a vasárnapi program során, többek között a nyíregyházi belvárosi gyorsaságin is.


    A lengyel Marczyk éppen vasárnap ünnepelte 26. születésnapját, és a versenynap hét gyorsasági szakaszából hármat megnyerve végzett harmadikként. Östberg végig Grjazint üldözte a diadalért, vasárnap három szakaszt is nyert, de ez csak arra volt elegendő, hogy a Nyíregyháza-rali győztesévé váljon, az Eb-értékelésben nem tudott győzni.


    Mikkelsen a brit Elliott Edmondson navigátorral az oldalán végül hetedikként fejezte be a Rally Hungaryt, az országos bajnoki futam értékelésében pedig Östberg és Hadik mögött a Klausz Kristóf, Csányi Botond duó zárt a harmadik helyen.


    Mikkelsennek ez az első Eb-címe, Hadik harmadszor lett magyar bajnok.

    Végeredmény, III. Rally Hungary (14 gyorsasági szakasz, 182,01 km, élcsoport):
1. Nyikolaj Grjazin, Konsztantyin Alekszandrov (orosz, Volkswagen Polo GTI) 1:38:06.02 óra
2. Mads Östberg, Torstein Eriksen (norvég, Citroën C3) 37.2 másodperc hátrány
3. Miko Marczyk, Szymon Gospodarczyk (lengyel, Skoda Fabia Rally2 EVO) 59 mp h.
4. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta MkII) 1:03.3 perc h.
…7. Andreas Mikkelsen, Elliott Edmondson (norvég, brit, Skoda Fabia Rally2 EVO) 2:07.6 p h.

    Végeredmény, Nyíregyháza-rali (14 gyorsasági szakasz, 182,01 km, dobogósok):
1. Östberg, Eriksen 1:38:43.4 óra
2. Hadik, Kertész 26.1 másodperc hátrány
3. Klausz Kristóf, Csányi Botond (Skoda Fabia Rally2 EVO) 1:46.8 perc h.