Milliós bírság járhat az autóban dohányzásért

Néhány német szövetségi állam el akarja érni, hogy módosítsák a nemdohányzók védelméről szóló törvényt.

Az autókban való dohányzás tervezett betiltása a kiskorúak és a várandós nők fokozottabb védelmet kívánja megvédeni a káros passzív dohányzástól, a tervezett büntetés pedig akár 3000 euró (1,2 millió forint) is lehet.

Több szövetségi állam akarata szerint véget kell vetni a káros passzív dohányzásnak az autókban a gyerekeknek.

Észak-Rajna-Vesztfália, Hamburg, Alsó-Szászország és Schleswig-Holstein szövetségi államok az autókban való dohányzás betiltását szorgalmazzák kiskorúak és terhes nők jelenlétében. A Bundesrat elé terjesztett tervezetben hivatkoznak a Német Rákkutató Központ méréseire, amelyek szerint a füstös autókban ötször magasabb a szennyező anyagok koncentrációja, mint egy átlagos füstös bárban. Az autókban tervezett dohányzási tilalom megsértése állítólag 500-3000 eurós büntetést vonhat maga után. A törvénytervezetet a szövetségi kormányon keresztül 2022. március 11-én továbbították a Bundestagnak. Egyelőre nem tudni, mikor születik meg a szövetségi szintű döntés.

A Bundesrat egy törvényhozó testület, amely Németország 16 tartományát képviseli szövetségi szinten. Pontosabban – a Bundestag afféle ellensúlyaként – az állam egészét (a Föderációt) és az azt alkotó szövetségi államokat (a 16 tartomány) egyaránt képviseli. A Bundestag pedig a Németországi Szövetségi Köztársaság parlamentjének alsóháza. A német politikai rendszerben az egyetlen olyan alkotmányos szerv, amelynek 736 tagját a nép közvetlenül választja meg.

HALLGASS EXKLUZÍV PODCASTOKAT IDE, ILLETVE IDE KATTINTVA!