Minden üzletágában rekordot döntött az AutoWallis az első fél évben

    Minden üzletágában rekordot döntött az AutoWallis csoport az első fél évben, a tavalyi teljes évi gépjármű-értékesítés 60 százalékát már az idei első hat hónapban teljesítették – tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.

    A közlemény szerint a régió 14 országában jelenlévő csoport az autóipar nehézségei ellenére 15 379 gépjárművet értékesített az első fél évben, 32 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban.


    A legnagyobb, 44,3 százalékos növekedést a nagykereskedelmi üzletág érte el, 10 659 járművet adtak el az első fél évben, a kiugró növekedés a SsangYong és az Opel márkáknak volt köszönhető – közölte a vállalat.


    A kiskereskedelmi üzletág teljesítményét a második negyedévben már a szlovén Avto Aktiv is erősítette, de anélkül is minden téren erős volt a növekedés. Az üzletágban 3783 új és 937 használt gépjármű talált gazdára az első hat hónapban, 10,4, illetve 11,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál.


    A kiskereskedelmi üzletág szolgáltatási területén a szervizórák száma 24,4 százalékkal emelkedett. A csoport gépjárműkölcsönzési területe is jól teljesített, a bérleti események száma több mint kétszeresére nőtt. A bérleti napok száma ennél kisebb ütemben, 26 százalékkal bővült.


    A számok alapján továbbra is a rövidebb időtartamú, jellemzően magasabb fedezettartalmú turisztikai célú bérlések száma nőtt a nyári csúcsidőszakot megelőző negyedévben is – jelezték.


    A közlemény idézi Ormosy Gábort, az AutoWallis vezérigazgatóját, aki szerint az erős teljesítmény mögött a 2021-ben frissített növekedési stratégia megvalósítása áll, amelynek egyik kulcseleme a régiós, jelenleg 14 országban való jelenlét, valamint a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi tevékenység párhuzamos fejlesztése, bővítése.


    Kiemelte, hogy ez a diverzifikált portfólió az alapja annak, hogy egy-egy ország esetleges gazdasági visszaesése, vagy egy márka, illetve tevékenység gyengébb teljesítménye ellenére is kiegyensúlyozott lehet a csoport teljesítménye.


    A nemzetközi beszámolási szabvány (IFRS) szerinti konszolidált adatok alapján az AutoWallis árbevétele 2021-ben 121 százalékkal 195 milliárd forintra nőtt. A pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 244 százalékkal nőtt, meghaladta a 7,82 milliárd forintot. A vállalat teljes átfogó eredménye az előző évi veszteség után 3,2 milliárd forint lett tavaly.


    A Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzett AutoWallis Nyrt. részvényei 87,8 forinton zártak pénteken, a papír 83 forintos minimumot, és 135 forintos maximumot ért el az elmúlt egy évben.