Minimalista mindenes az új MINI Countryman (3.)

„Hey MINI!”: az első MINI Intelligent Personal Assistant

A brit prémiummárka első teljes értékű, hangalapú asszisztensének köszönhetően az új MINI Countryman számos funkciója már hangutasításokkal is vezérelhető. A MINI Intelligent Personal Assistant a „Hey MINI!” vezérszavak kimondásával vagy a kormánykeréken található push-to-talk gomb megnyomásával aktiválható. A hangvezérelt interakció a kerek OLED kijelzőn is visszaköszön, grafikus elemekből, tipográfiából és avatárból álló animáció formájában. A megjelenítéshez a felhasználók a MINI modell stilizált ábrázolását és a rajongók által jól ismert Spike megjelenítését is választhatják, így a virtuális úti társsal folytatott kommunikáció különösen élethűvé válik. A gördülékenyebb interakció érdekében a szóbeli megszólalásokat és hangutasításokat a rendszer azonnal feldolgozza és megjeleníti a központi kijelzőn. A vezető így a navigációs rendszert, a telefonálást, a szórakoztató rendszereket és számos más járműfunkciót is játszi könnyedséggel vezérelhet.

Az autó és vezetője között lefolytatott párbeszédek során a MINI Intelligent Personal Assistant folyamatosan tanulja az ismétlődő útvonalakat, a geo-alapú adatokra támaszkodva így például megtanulja, hogy automatikusan lehúzza az ablakot, amint az autó behajt egy parkolóházba. A hétköznapi rutinok így még kényelmesebbé és még inkább személyre szabhatóvá válnak.


A VILÁGON EGYEDÜLÁLLÓ BMW ÉS MINI PODCASTOK A HTTP://BEGURULVA.HU ÉS A HTTP://PODCARS.HU OLDALAKON – KÖSZÖNHETŐEN AZ ÉVEZRED PR-OSÁNAK!
#ezútonisköszönjük!!!

Továbbfejlesztett vezetést támogató rendszerek: pihentető vezetés még nagyobb biztonságban

Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető Driving Assistant Plus csomagnak immár nem csupán az automata aktív tempomat (Active Cruise Control), de a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant) is része. A vezetőnek kényelmes és együttműködő kormányzás segít az adott forgalmi sávban maradni. A technológia kiváltképp a hosszabbra nyúló, monoton utazások közben járul hozzá a vezetés pihentető kényelméhez. A kijelzők, a vezérlőelemek és a könnyen kezelhető funkciók letisztult elrendezése nagyfokú rendszerbiztonságot eredményez.

Az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető Driving Assistant Professional csomag egy olyan új funkciót is tartalmaz, amely a 2. szintű, félautomatizált járművezetés lehetőségét is megteremti. A kijelölt autópálya-kijárathoz közeledve a technológia a modell érzékelőire és vezetést támogató rendszereire támaszkodva folyamatosan figyelni kezdi a szélső forgalmi sávba történő átsoroláshoz szükséges réseket, a biztonságos sávváltáshoz pedig optimális sebességet vesz fel.

A MINI Countryman most először az autópályákhoz hasonló autóutakon is lehetővé teszi a félautomatizált járművezetést, egészen 60 km/órás sebességig. A technológia eddig a sebességig lehetővé teszi, hogy az autó vezetője levegye a kezét a kormányról, mindaddig, amíg az autó előtt haladó jármű mögött marad. A vezetőnek ettől függetlenül folyamatosan készen kell állnia az aktív kormányzásra és fékezésre. E funkció a többi vezetést támogató rendszerre épül, átvéve az adott forgalmi sávban a hossz- és oldalirányú vezetési manővereket.

A továbbfejlesztett vezetést támogató rendszerek lehetőségei valós időben jelennek meg az OLED kijelző Assisted View funkciójának köszönhetően. Az új technológiák használatát nagymértékben megkönnyíti, hogy a vezetést támogató rendszerek által kínált javaslatok egyszerűen értelmezhetők és követhetők.

Az új Vontatmány Asszisztens (Trailer Assistant) alapfelszereltségként segíti a vezetőt a vontatmánnyal történő parkolási manőverekben, tolatás közben folyamatosan mutatva a tökéletes parkoláshoz szükséges optimális kormányzási szögeket. Az automatizált parkolási funkciók és a 360 fokos Parking View funkció mellett az új MINI Countryman tizenkét ultrahangos érzékelővel és négy Surround View kamerával képes még pontosabban beazonosítani a lehetséges parkolóhelyeket, sőt mi több, önálló parkolási manőverek kezdeményezésére is képes. Az opcionális extrafelszereltségként megrendelhető Parking Assistant Professional részeként elérhető Remote Parking funkcióval az autó okostelefonon keresztül is kimanőverezhető a parkolóhelyről. Ha nincs elegendő hely az autó mellett, az új MINI Countryman képes saját maga kihajtani a parkolóhelyről, hogy megkönnyítse vezetője számára a bejutást.

Az új MINI 9.0 operációs rendszer: modern járműkapcsolati lehetőségek a digitális kényelem érdekében

Az új Charismatic Simplicity formanyelv a funkcionális és érzelmi elemeket egyesítő felhasználói felület kialakításában is visszaköszön. A minimalista dizájn mögött teljesen új, rendkívül modern grafika húzódik, miközben a statikus és dinamikus elemek természetes módon, rendezetten illeszkednek az OLED kijelző kör alakú formai kialakításához. Az autó és vezetője közötti, már alapjában véve is rendkívül intuitív párbeszédet mikroanimációk fokozzák, előtérbe helyezve a MINI új modellcsaládjának digitális jellegét is.

A MINI 9.0 operációs rendszer a BMW Group saját fejlesztése, amely az Android Open Source Project (AOSP) szoftvercsomag alapjaira épül. Kezelése intuitív és a szórakoztató elektronikai eszközökből ismert szabványokat követi.

A képernyő közepén található a Start menü, amelyben a személyre szabott tartalmak oldalra húzással indíthatók el. A képernyő alsó részén található egy rögzített állapotsor, amely a közvetlenül is kiválasztható „Navigáció”, „Média”, „Telefon”, „Minden alkalmazás” és – helyzettől függően – „Home” menüpontokat tartalmazza. A képernyő alsó széléről felfelé lapozva egy eszköztár jelenik meg – ezt a megoldást az ügyfelek számos szórakoztató elektronikai eszközről ismerhetik. A kedvenc funkciók itt eltárolhatók és könnyedén előhívhatók. Az eszköztár a multifunkciós kormánykeréken található csillaggombbal is aktiválható. A képernyő felső területe a vezetéssel kapcsolatos tartalmaknak, például a jármű aktuális sebességének és a jármű állapotára vonatkozó legfontosabb információknak van fenntartva. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető Head-Up kijelző a vezetéshez kapcsolódó legfontosabb információkat közvetlenül a vezető látómezejébe vetíti.

Az utastér vezető- és utasoldali hőmérséklete folyamatosan látható a képernyő bal és jobb oldalán. A légkondicionáló beállításait a MINI Interaction Unit tárolja, egyetlen érintéssel vagy hangutasítással azonban bármikor előhívhatók.

A sebességmérő megérintésével a teljes MINI Interaction Unit egyetlen MINI-stílusú sebességmérővé alakítható át, az aktivált MINI vezetési üzemmód függvényében.

„Az új MINI 9.0 operációs rendszer könnyedén kezelhető és élményekkel teli, akárcsak maga a MINI. A különösen pontos és gyors útvonaltervezést garantáló, új, felhőalapú MINI Navigációnak, a nagysebességű csatlakozási lehetőségeknek és az opcionális 5G mobilkapcsolatnak köszönhetően az új MINI Countryman óriási ugrást tesz a digitális világba, tovább hangsúlyozva a márka karizmatikus örökségét” – fogalmazott Stefanie Wurst, a MINI márka vezetője.

Vezetés közben a MINI Navigációs csomag és az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető MINI Connected csomag valósághű háromdimenziós megjelenítéssel támogatja a vezetőt, többek között az aktuális forgalmi helyzet megjelenítésével és parkolási lehetőségekről szóló információkkal. A bonyolult kereszteződések vizualizálásához ráadásul kiterjesztett valóság funkció is megrendelhető, az opcionális extrafelszereltség részeként. A tisztán elektromos meghajtású MINI Countryman navigációs rendszerében megadott úti cél aktiválása után a technológia a töltésre optimalizált útalternatívát is azonnal megjeleníti.

A MINI Connected Upgrades mindezeken felül újabb és újabb járműfunkciók egyszerű, digitális megvásárlását és feltelepítését is lehetővé teszi. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető MINI Connected csomag részeként a MINI Connected Store a praktikus és szórakoztató alkalmazások folyamatosan bővülő palettájához kínál hozzáférést, beleértve a játékokat, a zenealbumokat és a videó streaminget is. A vadonatúj AirConsole játékplatform az utastérben átélhető játékélmény egyedülálló formáját váltja valóra, az OLED kijelzőn megjelenő játékot pedig az utasok okostelefonjukkal irányíthatják.