Motorozzunk felelősséggel

A tavaszias időjárás beköszöntével egyre többen veszik elő a motorkerékpárokat. Már az első hétvégén történt sérüléses baleset Tolnában.

A tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen veszik elő motorjaikat, és teszik meg az első útjukat kétkerekű járműveikkel.

Tolna megyében a hétvégén már történt egy olyan sérüléses – motoros – közlekedési baleset, mely megfontoltabb vezetéssel elkerülhető lett volna.  Egy Kawasaki motorkerékpáros közlekedett 2019. február 17-én 13 óra 44 perckor az 5603-as úton a 3-as kilométerszelvény közelében Bátaszék irányából Bonyhád irányába, amikor haladása során egy jobbra ívelő útkanyarulatban elvesztette uralmát járműve felett, és a motor jobb oldalára dőlt. A járművezető a motorról leugrott, ami nekicsapódott a vele ellenkező irányból közlekedő BMW személygépkocsi bal elejének. A balesetben a motor vezetője könnyű sérüléseket szenvedett.

A jó idő ellenére fontos, hogy néhány alapvető szabályt betartsunk, amikor először útnak indulunk:

  • Legyünk mi is felkészültek, és készítsük fel a motorunkat is a szezonra! A motorkerékpáros közlekedés alapfeltétele a műszakilag kifogástalan állapotú jármű és a vezető felkészültsége a motorozásra. Az első út előtt ellenőrizzük járművünk műszaki állapotát, a legfontosobb a gumiabroncsok, fékek, kormányberendezés, világító berendezések vizsgálata. A téli hónapokban a korábbi – a motoros szezonban kialakult – napi rutin elkophat, ezért nagyon fontos, hogy az első út alkalmával fokozott óvatossággal közlekedjünk, ismerjük meg újra járművünk menettulajdonságait.
  • Használjunk megfelelő védőfelszerelést! A kétkerekű motoros járművel utazók baleseti kockázata átlagfeletti. Ennek oka, hogy a motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági eszközök nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Ezért fontos, hogy motorozás közben mindig megfelelő védőfelszerelést és ruházatot viseljünk. Az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkenti.
  • Vezessünk óvatosan! A legfontosabb alapelv motorozás közben, hogy mindenki a saját tempójában közlekedjen. Sokan túlvállalják, és veszélyes szituációkba hajszolják magukat, amikor a saját és a szembejövő jármű sebességét alá-, míg távolságát túlbecsülik.  Előzéskor mindig legyen alacsony sebességkülönbség, és közben mindig megfelelő oldaltávolságot kell tartani, hogy az előttünk haladó jármű vezetője időben észlelhesse az előzési szándékot. Nagyon fontos, hogy kanyarban nem szabad előzni, még hirtelen gyorsuló motorral sem, mert az előzéshez szükséges dinamikus gyorsulás során szinte képtelenség korrigálni. Mindig számítani kell arra, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, esetleg vészfékezés közben ki is kell valamit kerülni. A helyes követési távolság megválasztása nagyon fontos, de mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell nézni, hanem a menekülő útvonalat kell keresni.
kép

Balesetmentes motorozást kíván a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság,

 … hogy mindenki hazaérjen!

police.hu