Múlt vasárnap óta újra jár a Televonat

Szeptember 8-ától újra közlekedik az előző tanévben sikeres, gyors, olcsó és kényelmes eljutási lehetőséget kínáló Televonat a Nyíregyháza–Debrecen–Nyugati pályaudvar útvonalon. A Televonat az utasok körében kedvelt, légkondicionált, WiFi-vel és konnektorokkal felszerelt, magas utazási komfortot nyújtó FLIRT motorvonatokkal közlekedik.

A Televonat vasárnapi közlekedési rend szerint közlekedik. Hosszú hétvégéken és ünnepekkor, illetve vágányzári munkálatokkor a vonat közlekedése változhat, így fontos a menetrend indulás előtti ellenőrzése az Elvira keresőben vagy a MÁV alkalmazásban. A Televonat Budapestig csak Nyíregyházán és Debrecenben áll meg, így a menetideje a többi vonathoz képest és az autózáshoz képest is kedvező. A szerelvény Nyíregyházáról 16:51-kor, Debrecenből pedig 17:26-kor indul, majd Kőbánya-Kispest (19:35) és Zugló (19:43) érintésével 19:52-kor érkezik a Nyugati pályaudvarra.

A budapesti elővárosi vonalon végzett vágányzári munkálatok miatt szeptember 15-én és október 20-án a vonat Szolnok állomástól kerülő útirányon halad, nem érinti Kőbánya-Kispest állomást és Zugló megállóhelyet. A vonat ezen a két napon 20:31-kor érkezik a Nyugati pályaudvarra.

Díjszabás

A televonat-jegy az 50 százalékos jegynél is olcsóbb, így a diákoknak, fiataloknak és a felnőtt utasoknak is megéri. A televonat-jegyek minden értékesítési csatornán elérhetők; a jegyek árából a vásárlás módja alapján kedvezmény jár: 5 százalék, ha automatából vásárolja vagy nyomtatja ki a jegyet; online vásárolva és elektronikusan bemutatva a jegy 10 százalékkal olcsóbb. E szerint a jegy Nyíregyházáról Budapestre: pénztárban 2490, automatából 2366, online vagy MÁV alkalmazásból vásárolva pedig 2241 forintba kerül; míg Debrecenből Budapestre pénztárban 2210, automatából 2100, online vagy MÁV alkalmazásból 1989 forintért vásárolt jeggyel lehet eljutni. További részletek: www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/televonat-nyiregyhazarol-budapestre

Fontos tudni, hogy a Televonatra hagyományos helyjegyet nem lehet váltani, azonban minden utasnak a garantált ülőhely biztosított: megvásárolt jegyen szerepel annak a motorkocsi-egységnek a száma, ahova a jegy szól – ezen belül a helyek elfoglalása érkezési sorrendben, szabadon történik. A szerelvényen a segítő és a rendőrségi kutya kivételével kutya és kerékpár nem szállítható. A Televonatra más kedvezmény (pl. diákkedvezmény, csoportos utazási kedvezmény, 26 év alatti fiatalok kedvezménye stb.), utazásra jogosító okmány (pl.: viszonylati IC kártya, START Klub kártyacsalád tagjai stb.) nem érvényes; illetve ez a típusú jegy hosszabb út részbeni fedezésére, illetve más vonaton történő utazásra nem vehető igénybe. Amennyiben az utazás során másik vonattal is utazik valaki, úgy az arra eső szakaszra az őt megillető kedvezmény szerinti önálló menetjegyet kell váltani. A jegy cseréje nem lehetséges, visszaváltani a vonat felszállási állomásról való menetrend szerinti indulási ideje előtt legkésőbb 1 órával lehet.

A Televonat a 2018-19-es tanévben szeptember 30-tól június 10-ig, 35 alkalommal közlekedett. Ez idő alatt összesen 9794 utas vette igénybe a szolgáltatást. Az érintett viszonylaton menetjeggyel utazók száma nőtt a megelőző évhez képest, a Televonaton utazók pedig ehhez képest is többletet jelentettek. A Televonaton utazók 78 százaléka vette meg a jegyét online, 19 százalék pénztárból, 3 százalék automatából vásárolta meg. Az online jegyvásárlási arány az országos átlaghoz képest jóval magasabb.