Néhány ötlet tél előtt

Október a közlekedésbiztonsági hónap, valamint a látni és látszani hónapja, és ilyen tájban mindazok, akik még nem álltak át a négyévszakos abroncsokra, a gumicserére készülnek, mert közelít a téli abroncsok szezonja. Azonban nem csak a gumikra kell gondolni tél előtt.

Először is ellenőriztessük az akkumulátorokat, mivel az akkumulátorok élettartama nagymértékben attól függ, hogy egyszerre hány fogyasztó terheli őket. Márpedig manapság egyre több kütyüt hajt meg a kocsi akkumulátora. Ezért az javasoljuk, hogy ősszel a márkaszervizben méressenek meg minden 4 évnél idősebb akkumulátort. Annál ugyanis nincs bosszantóbb, ha egy hideg téli reggelen a kocsi nem indul: amikor alaposan a fagypont alá süllyed az éjszakai hőmérséklet, az élettartamának vége felé járó akkumulátor egyszer csak nem akar életre kelni.

Aztán az ablaktörlőlapátokat is ellenőrizni kell, hogy eljött-e a csere ideje. A téli esős, ködös estéken nem mindegy, hogy csíkosan tisztítanak, maszatolnak-e a lapátok, vagy jól ki lehet látni a szélvédőn. Ha már itt tartunk, az ablakmosó folyadék sem mellékes, hiszen az első fagyok beálltával nem ritka, hogy beáll a tartály, mert benne maradt a nyári, nem fagyálló folyadék. Ilyenkor a tartály megrepedhet és elromolhat a szivattyú elektromos motorja is, aminek a cseréje kicsit többe kerül, mint a fagyálló ablakmosó folyadék.

De az is fontos, hogy jól lássunk, márpedig ki-ki figyelje meg, hány szembejövő kocsinak homályos, szinte tejszerű a fényszóró burkolata.

Ezek a műanyag idomok sajnos az idő haladtával öregszenek, de a karcok és mattulás ellen a polírozás (a polírpaszta, polírozógép és egy ügyes kezű, türelmes szakember révén) igen hatékony eszköz, és minden rendes szervizben megrendelhető.

dasblog