Nincsenek véletlenek! A Toyota Corolla az év legjobb hibridje

Brit autós újságírók összeállították a 2019-ben megvásárolható tíz legkiválóbb hibrid modell listáját. Ezen négy Toyota modell szerepel, közöttük a rangsor élén a vadonatúj Corolla.

Mostanában alig múlik el hét, hogy ne mutatnának be valahol Európában egy új hibrid modellt. A hálózatról tölthető, öntöltő és mild (lágy) hibridek térnyerésével egyre szélesebb kínálatból válogathatnak a környezettudatos vásárlók, ugyanakkor egyre nehezebb is kiigazodni a piacon. Ahány gyártó, annyi megoldás, és ahogy a hagyományos hajtáslánccal szerelt modelleknél, a katalógusadatok alapján itt sem lehet megalapozott döntést hozni. Egy rosszul megválasztott modell pedig nemcsak az adott típusból ábrándíthatja ki a tájékozatlan vásárlót, de akár a hibrid technológiába vetett hitét is megingathatja. A takarékosság nem minden – különösen, ha a kiszemelt modell hivatalos fogyasztási értékei túlzottan optimistának bizonyulnak –, a mindennapi praktikumot, a vezethetőséget, a megbízhatóságot és egy sor egyéb szempontot is figyelembe kell venni.

Ezért fontos az a rangsor, amelyet a brit What Car? szerkesztői állítottak össze a 2019-ben megvásárolható legkiválóbb hibridekről. A lista igazolja az elvárásokat: a tíz legjobb hibrid közül négy a Toyota gyártmánya, beleértve a lista első helyén álló modellt is. Ugyanakkor az, hogy más gyártók is bekerültek a Top 10-es válogatásba (még ha csupán egy-egy típusukkal is), azt mutatja, hogy az autóipar nem volt rest tanulni a hibrid technológiát forradalmasító Toyotától. Az egyre keményebb piaci verseny örvendetes, hiszen jelenleg nincs sokoldalúbb, jobban használható, költséghatékonyabb tiszta alternatívája a belső égésű motoroknak, így minél több hibrid kerül az utakra, annál inkább csökken a közlekedés környezetre gyakorolt hatása. Nem véletlenül tette a napokban szabadon hozzáférhetővé több mint 24 ezer hibrid technológiai szabadalmát a Toyota: a fenntarthatóság és a környezetvédelem mindennél fontosabb a vállalat számára.

Visszatérve a What Car? tízes listájára, a szerkesztők józan ítélőképességét bizonyítja, hogy a Toyota két bestseller modellje, a C-HR Hybrid és a Yaris Hybrid a 10., illetve 9. helyen végzett, hiszen a rendkívül takarékos modellek méretüknél fogva inkább alkalmasak második vagy városi autónak, mint teljes értékű családi modellnek.

Ez persze előnyükre is válik, hiszen a nagyvárosi forgalomban egyetlen más hibrid modellel sem olyan élvezetes manőverezni – legyen szó parkolásról, dinamikus sávváltásokról vagy lámpától való elrajtolásról –, mint a Toyota B-szegmensbeli ajánlataival.

Helykínálatával, utazási kényelmével és még élvezetes vezethetőségével is az alsó-középkategória élvonalába tartozik a Toyota Prius, minden hibridek ősanyja. Mégsem meglepő, hogy a hetedik helyen végzett a listán, hiszen szembeötlő formavilágával nem tud olyan széles rétegeket megszólítani, mint más, hagyományos karosszériába öltöztetett hibridek. Hogy mennyire kiváló családi autó is a Prius, mi sem bizonyítja jobban, minthogy ugyanarra az ultramodern TNGA padlólemezre épül, mint a What Car? összeállításának abszolút győztese, az új Toyota Corolla Hybrid.

A frissen bevezetett, új generációs Corolla hagyományos benzinmotorral is elérhető, ám a Toyota Motor Europe előzetes számításai szerint a vásárlók mintegy 90 százaléka hibrid hajtáslánccal fogja megvásárolni a modellt. Ez új rekord (ennél jobb hibrid arányokkal csak a Lexus büszkélkedhet), ám a legkevésbé sem meglepő: a Toyota Corolla ugyanis a világon elsőként kétféle öntöltő hibrid hajtáslánccal is elérhető. Az 1.8 literes benzinmotorra épülő, különösen takarékos, 122 lóerős alapverzió mellett megtalálható a kínálatban a sportos teljesítményre képes, 180 lóerős, 2.0 literes hibrid erőforrás is. A Toyoták legendás megbízhatóságával, a minden felszereltségi szinten alapfelszerelésként kínált, igen gazdag Toyota Safety Sense biztonsági csomaggal, valamint a pontos irányíthatóságot és csendes utazást biztosító TNGA padlólemezzel együtt ez 2019 legkívánatosabb autójává teszi az új generációs Corollát – a hibridek között mindenképpen.

Fotók: Toyota