Rövidesen újra járhat a metró Újpest és a Lehel tér között, a déli szakaszon kezdődhet majd a felújítás

Ahogy arról a BKV már beszámolt, végéhez közeledik az M3-as metróvonal északi szakaszának felújítása, a déli szakasz rekonstrukciója pedig hamarosan elkezdődik. A főváros legjelentősebb közlekedési fejlesztése a déli vonalszakaszon folytatódik. A BKK a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti metrópótlást és az ehhez kapcsolódó közlekedési rendet a korábbi terveket figyelembe véve, és az északi vonalszakaszon zajló sikeres pótlás tapasztalatait is felhasználva, minden érintett szervezettel és szolgáltatóval konzultálva alakította ki. Az Üllői úton rendkívül gyakran, csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak majd a metrópótló buszok, zavartalan haladásukat buszsáv, valamint kedvező jelzőlámpa-programok segítik. A metrópótló buszok mellett új buszjáratok is segítik a közlekedést: a Havanna- és Gloriett-lakótelep, Pestszentimre és Gyál, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felől közvetlen buszjáratok indulnak a Nagyvárad téri metróállomáshoz, továbbá a Szentlőrinci úti lakótelep és Pesterzsébet felől a Boráros térre. Az új járatok mellett gyakrabban indulnak az autóbuszok Kőbánya és Rákoskeresztúr felől az Örs vezér tere felé is. A BKK együttműködik továbbá az elővárosi szolgáltatókkal is, ennek eredményeképpen a Budapest-bérlettel rendelkezők a Ferihegy vasútállomás és Nyugati pályaudvar közötti szakaszon az InterCity és gyorsvonatokat az egyébként szükséges felár megfizetése nélkül vehetik igénybe, továbbá számos elővárosi Volánbusz járat munkanapokon a reggeli időszakban a Nagyvárad teret érintve közlekedik. A déli metróvonal-szakaszon életbe lépő közlekedési rend bővebben, térségenként részletezett utazási ajánlatokkal már elérhető a BKK aloldalán. A metrópótláshoz kapcsolódóan az Üllői úton buszsávokat építenek ki, továbbá számos útszakaszon átalakítják a forgalmi rendet, vagy jelzőlámpa programot módosítanak, ezért a BKK kéri a személygépkocsival közlekedőket, hogy fokozottabban figyeljenek.

Metróközlekedés Újpest és a Lehel tér között

Az M3-as metró Újpest-központ és Lehel tér közötti szakaszán jelenleg is zajlik az utasok nélküli próbaüzem, melyet követően újra járhat a metró Újpest-központ és a Lehel tér között. A 2017 novembere óta tartó felújítás eredményeként az utasok teljesen megújult metróállomásokkal találkozhatnak. Emellett felújították a vágányokat, az alagutat, a biztosítóberendezést, korszerűsítették a vasúti távközlési, valamint a diszpécseri rendszereket is.

A metró elindulásával a felszíni járatok közlekedésében a felújítás előtti forgalmi rend lép ismét életbe: a Lehel tér és Újpest között közlekedő pótlóbusz megszűnik, a 12-es villamos újra az Angyalföld kocsiszínig, a 34-es és a 106-os busz pedig ismét az Árpád híd metróállomásig közlekedik majd. A Váci úton és az Árpád úton elbontják a buszsávokat, visszaáll az eredeti forgalmi rend a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésénél.

Metrópótlás Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között

Az M3-as metró déli vonalszakaszának felújítása idején a metró Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár majd. Szombaton és vasárnap az M3-as metró csak Újpest-központ és a Lehel tér között jár, Lehel tér és Kőbánya-Kispest között metrópótló busz viszi az utasokat. A BKK megvizsgálta, hogy a déli szakaszon történő metrópótlás idején várhatóan miként rendeződik át a forgalom a közösségi közlekedési hálózaton, ez alapján elkészített javaslatát korábban társadalmi egyeztetésre is bocsátotta. Az utazók véleményét is figyelembe véve, az érintett kerületekkel és szervezetekkel folytatott konzultációk után – felhasználva a jelenleg az északi szakaszon zajló sikeres metrópótlás tapasztalatait is – lakótérségekre lebontott utazási ajánlatokat dolgozott ki, amelyek részletesebben a BKK aloldalán ismerhetők meg.

A pótlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók az alábbiak:

 • A felújítás idején a metró munkanapokon egész nap Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár. Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált metrópótló buszok közlekednek majd, a buszok a lehető legsűrűbb, folyamatos követéssel, csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak, zavartalan haladásukat buszsáv, valamint kedvező jelzőlámpa-programok és egyéb forgalomtechnikai módosítások is segítik.
 • A metrópótló buszok mellett új és sűrűbben induló járatok is segítik a közlekedést:
  • Új gyorsjárat indul a Gloriett-telep és a Havanna-lakótelep felől a metró ideiglenes végállomásához, a Nagyvárad térre 194M jelzéssel.
  • Az Alacskai úti lakótelep, illetve Pestszentimre felől közlekedő autóbusz 254M jelzéssel meghosszabbított útvonalon szintén a Nagyvárad térig jár majd.
  • A Pesterzsébet felől a Soroksári úton a Nagykörút felé közlekedő buszjáratok közlekedését a BKK megerősíti: jelentősen sűríti a 23-as gyorsjáratokat, ennek kereténben a Szentlőrinci úti lakótelep felől közvetlen gyorsjárat indul 223M jelzéssel a Boráros térre.
  • A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, valamint a Gyömrői út és környezete közvetlen metrókapcsolatának megőrzése érdekében a 200E buszjárat útvonalát a BKK meghosszabbítja a Nagyvárad térig.
  • Rákoskeresztúr és Rákoscsaba felől 161E jelzéssel új járat indul az Örs vezér tere felé, ez a buszjárat az M2-es metró elérésével nyújt alternatívát a belváros felé.
  • A kőbányai Újhegyi lakótelep felől az Örs vezér tere felé közlekedő 85E busz sűrűbben indul majd.
  • Sűrűbben jár továbbá többek között a belvárost elérő 2-es villamos és 99-es busz is.
 • Az elővárosi szolgáltatók is segítik a gördülékenyebb metrópótlást:
  • A Volánbusz a Gyál felől a Határ út metróállomás felé közlekedő járatok közül a 84E, a 94E és a 294E buszok közlekedési rendjét úgy módosítja, hogy azok munkanapokon a hajnali óráktól kezdve egészen 8 óráig 84M, 94M, illetve 294M jelzéssel a Gyáli úton át elérik a metró ideiglenes végállomását, a Nagyvárad teret. A 89E járat változatlanul a Határ útig közlekedik.
  • A Soroksári úton, valamint a Nagykőrösi úton közlekedő dél-pesti elővárosi Volánbusz-járatok a reggeli csúcsidőszakban Népliget felé a Nagyvárad teret is érintik.
  • A Budapest-bérlettel rendelkezők a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest, illetve Ferihegy vasútállomás között közlekedő InterCity és gyorsvonatokat az egyébként szükséges felár megfizetése nélkül vehetik igénybe a fővárosi szakaszon. Akik Budapest elővárosai felől érkeznek vonattal, és a belvárosba szeretnének eljutni, érdemes Kőbánya-Kispesttől Zugló vasútállomás vagy a Nyugati pályaudvar felé továbbutazni a metrópótló buszra átszállás helyett.
 • Szombaton és vasárnap az M3-as metró csak Újpest-központ és a Lehel tér között jár, ekkor Lehel tér és Kőbánya-Kispest között metrópótló busz viszi az utasokat.

A gépjárműforgalomban forgalomtechnikai módosításokra kell számítani több érintett útszakaszon is: buszsávokat jelölnek ki az Üllői úton a Nagyvárad tér és Határ út között több szakaszon, változik továbbá a forgalmi rend az Üllői úton a Nagyvárad térnél – ahol a metrópótló buszok fordulnak majd vissza – az Üllői út és az Ecseri út kereszteződésénél, továbbá Ferencvárosban a Vágóhíd utca végében, Kispesten pedig a Vak Bottyán utcában. Meghosszabbítják a buszsávot a Soroksári úton, Kőbányán a Vajda Péter úton és az M5-ös autópálya bevezető szakaszán a városközpont felé vezető irányba, továbbá számos útszakaszon átalakítják a forgalmi rendeket vagy jelzőlámpa programokat módosítanak, ezért a BKK kéri a személygépkocsival közlekedőket, hogy fokozottabban figyeljenek.

A BKK célja, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel mérsékelje a metrópótlással okozott kényelmetlenségeket, az ideiglenes forgalmi rendet pedig minden közlekedő érdekeit figyelembe véve alakítsa ki. Ennek ellenére az aktuálisan pótolt vonalszakaszokon – különösen csúcsidőben – megnövekedik majd az eljutási idő, amely mind a közösségi közlekedést használók, mint az egyénileg, gépkocsival közlekedők türelmét kívánja.