Scania 2018

2018 a tovább folytatódó növekedés és sok területen a rekordok éve volt, miközben a vállalat történelmének legnagyobb ipari átállását hajtottuk végre.

A teljes 2018-as év összegzése

  • A működési bevétel 13 832 millió svéd koronát tett ki (12 434)
  • A nettó értékesítési árbevétel 11 százalékkal 137 126 millió svéd koronára nőtt (123 366)
  • A készpénzforgalom 3665 millió (5696) svéd koronát ért el a Járművek és Szolgáltatások üzletágban
  • A 2018-as pénzügyi évtől módosult a bevételi kimutatások közzététele, hogy igazodjon a Volkswagen-csoportéhoz (beleértve az összehasonlítható időszakokat)

Henrik Henriksson elnök-vezérigazgató hozzáfűzései

2018 a tovább folytatódó növekedés és sok területen a rekordok éve volt, miközben a vállalat történelmének legnagyobb ipari átállását hajtottuk végre. Minden idők legmagasabb szintjét érte el a tehergépkocsik, városi és távolsági autóbuszok, valamint motorok kiszállítási mennyisége, akárcsak a szolgáltatások volumene. A Scania nettó értékesítési árbevétele elérte a 137,1 milliárd svéd koronát, ami 11 százalékos növekedést jelent az megelőző évhez képest. A működési bevétel 13 832 millió svéd koronára nőtt, ami 10,1 százalékos működési profitot mutat. A járművek és a szolgáltatások nagyobb értékesítési volumene, valamint az árfolyamhatások kedvezően hozzájárultak az eredményekhez, míg a kettős termékkínálat fenntartásával járó nagyobb gyártási költségek és az ellátási lánc szakadozásai negatívan befolyásolták a működési bevételt. Latin-Amerikában 2019 első negyedévében állítjuk át a termelést, és ezzel befejeződik majd a világméretű átállás a Scania új tehergépkocsi-generációjára. Az átállásnak ez az utolsó üteme némi korlátozást eredményez majd a világméretű termelési rendszerünk rugalmasságában és kapacitásában. Általánosságban még mindig a normálisnál nagyobbak a költségeink az új tehergépkocsi-generációval kapcsolatos termékeket és termelést illetően. A költségszintek normalizálása érdekében már bevezettünk intézkedéseket.

Ügyfeleink tehergépkocsi-flottájának továbbra is nagy kapacitáskihasználtsága, valamint a Scania folyamatosan fejlődő, több mint 360 ezer hálózatba kapcsolt járműből származó adatokon alapuló szolgáltatáskínálata révén a szolgáltatási üzletágunk továbbra is növekszik. A szolgáltatások árbevétele 2018-ban 12 százalékkal rekordszintűre, 26,6 milliárd svéd koronára nőtt. A pénzügyi szolgáltatások (Financial Services) üzletága minden eddiginél nagyobb, 1440 millió svéd koronás működési bevételről számolt be.

A tehergépkocsik rendelésállománya 12 százalékkal csökkent 2018-ban a megelőző év magas szintjéhez képest. Európában továbbra is nagy a kereslet, méghozzá nagyfokú ügyfélaktivitás mellett. Latin-Amerikában tovább folytatódik Brazília gazdaságának helyreállása. Ázsiában csökkent a rendelésállomány 2018-ban a megelőző évhez képest a Közel-Kelet miatt. Eurázsiában továbbra is erős a kereslet, még úgy is, hogy Oroszországban némileg gyengült a rendelésállomány az év vége felé. A városi és a távolsági autóbuszok üzletágát szintén kedvezőtlenül befolyásolta, hogy a Közel-Keleten csökkent a rendelések mennyisége, de a teljes rendelésállomány megegyezik a megelőző évivel. A motorok üzletágában minden szegmensben erős a kereslet. A 2018-as rendelésállományra pozitív hatással voltak az előrehozott beszerzések Európában.”