Sporttársi segítségnyújtás után is remek az eredmény

Sportszerűségből jelesre vizsgázott és az Africa Eco Race teljes mezőnyének elismerését is kivívta a Qualisport Racing, miután a Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő alkotta trió a viadal 3. szelektív szakaszán, Mhamid és Assa között egy dűnés szakaszon megállt és kihúzta a homokban ragadt belga Igor Bouwens Ivecóját. Ezzel önfeláldozó húzást hajtottak végre!

Hogy miért? A dunaszentbenedeki alakulat a második nap után – a verseny történetében először – kamionos alakulatként élre állt az autós-kamionos összesítésben, a sporttársi segítség után azonban visszacsúsztak az összevont értékelés 2. helyére. A Scania-alakulat mai remek teljesítményét jól szemlélteti, hogy a Bouwens-féle segítségnyújtás nagyjából 5 percet vett igénybe, de így is csupán 53 másodperccel állnak a 2. helyen az autók és a kamionok összevont értékelésében.

A viadal eddigi leghosszabb, 497 kilométeres szelektív szakaszát a magyar egység 6 óra 29 perc alatt teljesítette: ez a nap legjobb kamionos ideje, a napi autós-kamionos összesítésben pedig a 3. legjobb eredmény volt.

„Nem sokkal rajt után elértük Chegaga dűnesorát, amellyel egészen jól boldogultunk, de a kellős közepén megláttuk, hogy barátaink, Bouwensék be vannak ragadva a homokban. Tudtuk, hogy sokat veszíthetünk vele, ha segítünk, de ilyen helyzetben nem gondolkodik az ember. Megálltunk, kihúztuk őket, és ezzel veszítettünk is néhány percet. A szakaszból hátralevő, köves, sziklás részen megpróbáltuk behozni, amit elveszítettünk, de ez csak részben sikerült. A nap legjobb kamionos eredménye a miénk és csupán 53 másodpercen múlt, hogy élen maradjunk az autós-kamionos összevont értékelésben. Visszacsúsztunk a 2. helyre, de a lelkiismeretünk tiszta, ráadásul nem győztük fogadni az elismerő szavakat a táborban, dicsértek bennünket a sportszerűség miatt. A verseny hosszú, bármi megtörténhet, nálunk pedig egyelőre szerencsére minden rendben, a hangulat is tökéletes” – értékelt a táborba érve a Qualisport Racing pilótája, Kovács Miklós.

Az autósoknál egyébként a francia Fromont, Fromont páros bizonyult a legjobbnak, ők ugrottak az autós-kamionos összesítésben Kovácsék elé. A további magyar résztvevők közül a Fazekas, Csákány, Horn hármas a Scaniával a kamionos kategóriában a 6. helyen zárta a napot: a kamionok között a 4., az összevont értékelésben pedig a 8. helyet foglalják el. Az autósok között BMW-vel induló Varga, Toma duó mostanáig nem jutott el a célig.

Az Africa Eco Race negyedik versenynapján, Assa és Smara között összesen 405 kilométer vár a versenyzőkre, amelyből 385 kilométer lesz a szelektív szakasz hossza.