Stílusteremtő lenne a BMW Concept i4 tanulmányautó?

Első tisztán elektromos meghajtású Gran Coupé modellje bemutatásával a BMW Group új fejezetet nyit évszázados sikertörténetében. A BMW Concept i4 tanulmányautó a bajor prémiumgyártó portfóliójának középpontjába emeli az elektromos mobilitást és a vezetés élményének új korszakát hozza el a jelenbe. A koncepció a müncheni központú vállalatcsoport első zéró emissziójú, prémium minőségű közép-méretosztálybeli modellje, a 2021-ben érkező BMW i4 formanyelvét vetíti előre. A BMW által fémjelzett menetdinamika egyszerre modern és elegáns kupéformával, valamint a négyajtós Gran Coupé karosszériaváltozat tágas helykínálatával és páratlan funkcionalitásával egyesül – mindez károsanyag-kibocsátás nélkül.

„A BMW Concept i4 tanulmányautó az elektromos mobilitást a BMW portfóliójának középpontjába emeli” – nyilatkozta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője. „A modell formanyelve egyszerre dinamikus, letisztult és elegáns. Röviden: a tökéletes BMW, zéró emisszióval” – tette hozzá. A hajtáslánc magával ragadó teljesítményadatai közül a 600 kilométer tisztán elektromos hatótávolság, az 530 lóerő maximális teljesítmény, a 4,0 másodperc alatt abszolvált nulla-százas gyorsulás és a 200 km/órát meghaladó végsebesség is kitűnik, miközben a számok közel sem adják vissza a BMW Concept i4 tanulmányautó nyújtotta vezetési élményt. A fejedelmi teljesítmény gyakorlatilag hangtalan jelenléte a menetdinamika élményének merőben új dimenzióját váltja valóra.

„A BMW Concept i4 tanulmányautó formanyelve fantasztikus arányokat, egy erőteljes karaktert és rengeteg csodás részletet mutat. A BMW Ívelt Kijelzővel (BMW Curved Display) egészen extrém módon értelmeztük újra a BMW jellegzetes, vezetőre összpontosító műszerfal-kialakítását, miközben a BMW Concept i4 tanulmányautó minden porcikájából a vezetés hosszú távon fenntartható élményének ígérete árad” – fogalmazott Domagoj Dukec, a BMW márka vezető formatervezője. A koncepción megjelenő számos karosszériarészlet és utastéri stílusjegy a sorozatgyártásban elérhető BMW i4 modellen és a közeljövőben érkező hálózatról tölthető BMW modelleken is visszaköszön majd.

A tisztán elektromos meghajtás szemet gyönyörködtető formája

A rendkívül dinamikus vezetési élmény modern, elegáns karosszéria képében ölt testet. A négyajtós Gran Coupé karosszériaváltozat sportautós arányai magabiztos, korszerű és egyedülálló megjelenést garantálnak, mialatt az elegancia és a menetdinamika forradalmi kettőse a hosszú tengelytávolság, a meredeken lejtő tetővonal és a rövid túlnyúlások harmóniájára épül. Négy ajtajának köszönhetően a BMW Concept i4 tanulmányautó nem csupán kompromisszumoktól mentes hétköznapi használhatóságot és páratlan funkcionalitást garantál, de a karosszéria dinamikusan rajzolt vonalvezetéséből sejtett helynél messzemenőkig többet is kínál.

Letisztult felületek és aerodinamikai részletek

Az éles törések, a lágy átmenetek és a nagyméretű karosszériafelületek egy iránymutató részletekben gazdag, aprólékosan kidolgozott formanyelvben egyesülnek. A Frozen Light Copper fantázianévre keresztelt karosszériafényezés a koncepció és a BMW Vision iNEXT tanulmányautó rokonságát hirdeti, maximálisan kiemelve a karosszéria vonalvezetésében rejlő fényjátékokat. A BMW i divízió technológiai gyökereit a modell alsó felén körbefutó kék betétek jelzik, amelyek így a karosszéria mögött megbúvó innovációkat is a figyelem középpontjába terelik. A vese alakú „hűtőrács-pár” például teljes egészében „intelligencia panelként” funkcionál, a küszöbtoldatok mögött jövőbe mutató akkumulátor-technológia húzódik, a kipufogóvégek nélkül megtervezett hátsó diffúzor pedig a koncepció légellenállási hatékonyságát fokozza.

A BMW Concept i4 tanulmányautó tisztán elektromos hatótávolságát mindezeken felül megannyi aerodinamikai különlegesség növeli. Az „intelligencia panel” zárt, mégis apró légrésekkel megtervezett kialakítása a modellbe fektetett aerodinamikai szaktudást nyomatékosítja, a BMW Concept i4 tanulmányautó számára tervezett keréktárcsák pedig nem csupán ultrakönnyűek és rendkívül masszívak, de légellenállási hatékonyságuk is páratlan. A felniken a karosszéria színei és anyagai köszönnek vissza, a koncepció átfogó luxus minőségét hangsúlyozva.

Egy új korszak tekintete

A BMW Concept i4 tanulmányautó frontrésze új formában kelti életre a BMW által fémjelzett stílusjegyeket, erőteljes tekintettel ruházva fel a bajor prémiumgyártó hálózatról tölthető korszakának új fejezetét. A zárt „intelligencia panel” már első ránézésre is összeköti a múlt és a jövő BMW modelljeit, miközben a legendás stílusjegyek új funkciókat kapnak. Tekintve, hogy a BMW Concept i4 tanulmányautóban nincs hűtést igénylő belsőégésű erőforrás, a vese alakú „hűtőrács-pár” ezúttal „intelligencia panelként” dolgozik, számtalan szenzorral, érzékelővel és radarral. Az „intelligencia panel” kialakítását kifejezetten a koncepció számára tervezték meg a mérnökök. A fényszórók ugyancsak összekötik a múltat a jövővel, hiszen a klasszikus ikergyűrű-motívumok rendkívül modern formában köszönnek vissza. A LED-technológiás első fényszórók keskeny fénycsíkokkal operálnak. A frontrész egységét kevés törésvonal és letisztult felületek erősítik, az „intelligencia panel” BMW i kék színű kerete pedig egyszerre diszkrét és látványos formai megoldás.