• Egyéb

Subayota

Jön az összkerékhajtású terep-Prius. Majdnem.

Újabb ígéretes együttműködésre készül a Toyota és a Subaru. Az Evoltis hálózatról tölthető hibrid hajtásláncot és akár összkerékhajtást is kaphat.

Toyobaru: így nevezik a rajongók a Toyota GT86 és a Subaru BRZ ikerpárost, a modern japán autóipar egyik legsikeresebb és legszemrevalóbb kooperációját, amely a Subaru boxermotorját alkalmazva valósította meg a Toyota tervezőinek elképzeléseit a megjelenés, az aerodinamika és a menetdinamika terén. Ha minden igaz, hamarosan követheti a modellt egy „Subayota”, amely a Toyota hibrid technológiáját felhasználva tehet értékesebbé egy, a Subaru portfoliójába illeszkedő, egyedi modellt.

Takeshi Tachimori, a Subaru főmérnöke már az év elején elárulta az Automotive News hasábjain, hogy a Toyota által kifejlesztett, hálózatról tölthető (plug-in) hibrid technológiára fogják felépíteni legelső konnektoros hibrid modelljüket. Az év vége előtt bemutatkozó autó közvetlen elődjének a Subaru Crosstrek (Európában XV) modell képeinken látható, hibrid változata tekinthető, ennek akkumulátora azonban nem volt külső forrásból tölthető.

Az még nem eldöntött, hogy a teljes hajtásláncot átveszi-e a Subaru, vagy saját, hosszában beépített boxermotorjához társítja az elektromos komponenseket – utóbbi kétségtelenül izgalmas, bár meglehetősen nagy kihívást jelentő megoldás volna. Szintén megoldandó feladat, hogy a Subaru védjegyének számító összkerékhajtást hogyan társítsák a Toyota Prius PHEV hajtásvezérlésével. Frappáns lehetőséget kínál a Prius japán belpiacos kivitele, amely a hátsó tengelyre ültetett harmadik villanymotorral valósít meg (elektromos) összkerékhajtást.

Mindebből egyelőre egyetlen dolog bizonyos: a hibrid együttműködés a két vállalat között. Még a tervezett új modell neve is rejtély, bár az amerikai Car and Driver magazin tudomása szerint a Subaru a közelmúltban használati céllal levédette az USA szabadalmi hivatalánál az Evoltis nevet. Mivel tudomásunk szerint a közeljövőben nem tervezi másik új modellcsalád bevezetését a márka, a leglogikusabb feltételezés, hogy a Prius technológiát alkalmazó típus kapja a nevet.

Fotók: Toyota, Subaru