Szenzációs bejelentés! A 2019-es WRC2 Pro világbajnoka, Kalle Rovanperä indul a Szilveszter Ralin

A 19 éves finn pilóta a Skoda Fabia R5-össel mindenképpen győzelemmel búcsúzna a márkától a Hungaroringen.

Úgy tűnik, az eddigi legemlékezetesebb viadalt rendezik meg december 27-e és 29-e között a Hungaroringen. Ugyanis a 21. alkalommal megrendezésre kerülő Szilveszter Ralin rajthoz áll a WRC2 Pro kategóriájának idei világbajnoka. Kalle Rovanperä a szlovák RUFA Sport csapat versenyzőjeként itt búcsúzik el a Skodától, amit egy győzelemmel szeretne feledhetetlenné tenni a mogyoródi óévbúcsúztatón.

Már csak pár nap van hátra, és elkezdődik a Szilveszter Rali: a 21. alkalommal megrendezendő évbúcsúztatóra a hagyományoknak megfelelően a Hungaroringen kerül sor december 27-től 29-ig. Abban már most egészen biztos lehet mindenki, hogy a 2019-es verseny alaposan szintet lép. A viadal ugyanis idén kandidál az Alpok-Adria Rally Cup nemzetközi sorozatba, míg 2020-ban már az AARC zárófutama lesz. Jövőre négy országban rendeznek futamokat a nemzetközi sorozatban, és a hagyományosan december 27-29-e között rendezendő Szilveszter Rali lesz a sorozat utolsó, 8. futama.

Jövőre már az Alpok-Adria Rally Cup sorozat záróállomása lesz a Szilveszter Rali

Ha ez nem lenne elég, nos, 2019-ben indul először a versenyen a regnáló abszolút magyar bajnok, a verseny korábbi háromszoros győztese – 2014, 2016, 2017 – Vincze Ferenc is, aki most fogja kipróbálni először a jövő évi autóját, egy VW Polo R5-öst.

Ráadásul sporttörténelmi pillanatnak is szemtanúi lesznek a kilátogató nézők, ugyanis az idei Szilveszter Ralin egy világbajnok is ott lesz az indulók között. A WRC2 Pro kategóriájának 2019-es világbajnoka, Kalle Rovanperä ugyanis a Hungaroringen megrendezendő óévbúcsúztató viadalon köszön el a Skodától a 19 esztendős finn pilóta, aki jövőre a WRC mezőnyében az idei abszolút világbajnok, Ott Tänak gyári Toyotájában fog versenyezni a legjobbak között. Rovanperä és a csapat is szeretné emlékezetessé tenni a búcsút, és a világbajnok a navigátorával, Noora Korhonennel mindenképpen győzni szeretne Mogyoródon. Utoljára azzal a Skoda Fabia R5-össel, amelyik márkával idén csúcsra ért.

A fiatal finn versenyzőnek a vérében van a rali iránti vonzódás, hiszen édesapja, Harri Rovanperä is híres pilóta volt, aki a WRC-ben egy versenyt megnyert – 2001-ben a Svéd Rallyt – és 15 alkalommal állhatott dobogón. Kalle már 15 évesen megnyerte a lett R2-es bajnokságot, valamint 2016-ban és 2017-ben abszolút bajnok lett Lettországban, míg idén 12. lett a WRC vb-n, Portugáliában például 6. helyen zárt.

„A szlovák RUFA Sport csapata keresett meg minket az ötlettel, hogy szeretnék, ha Kalle ezen a versenyen emlékezetes körülmények között búcsúzna el a Skodától. Természetesen voltak feltételeik, amiket örömmel teljesítettünk, így most már büszkén jelenthetjük be, hogy minden eddiginél rangosabb mezőny áll majd rajthoz a hétvégi Szilveszter Rallye-n” – állította Füredi András, a verseny egyik főszervezője.

Lesz még egy újdonság a viadal mezőnyében, ugyanis az MTVA csapata először áll rajthoz egy raliversenyen. A Korda Racing által biztosított Skodát a köztelevízió sportriportere, B. Németh Péter fogja vezetni, míg a jobb egyben váltogatni fogják egymást a navigátorok, akik között élsportolók is lesznek. A televíziós izgatottan készül első versenyére, ahol előfutóként teljesíti mind a hat szakaszt.

„Ahogy közeledik az idei Szilveszter Rallye rajtja, úgy válok egyre izgatottabbá. Mindig irigykedve és csodálattal nézem a versenyzőket, és volt már szerencsém ifjabb Cseh Vili, vagy Botka Dávid mellé beülni a jobb egybe egy-egy körre. Az, hogy pilótaként is kipróbálhatom magam, borzasztó izgalmas és nagy kihívás a számomra. A párom mindig fegyelmez, mert szerinte közúton túlságosan agresszívan vezetek. Persze, gyaníthatóan a mi tempónk még csak nem is fog hasonlítani a gyakorlott párosokéhoz, ettől függetlenül remegni kezd a kezem, ha belegondolok, hogy ezúttal én is versenyzőnek érezhetem magam egy picit. Egy biztos, idén nemcsak a Karácsony miatt lesz emlékezetes számomra az év vége. Végezetül szeretnék hatalmas köszönetet mondani mindenkinek, aki lehetővé tette ezt az őrületet. Igyekszem azzal meghálálni, hogy jóízűt száguldok majd, és nem töröm össze az autót” – fogalmazott B. Németh Péter.

https://egyszermarlattamautot.hu/2019/12/20/iden-is-lesz-elo-radio-es-internetes-kozvetites-a-szilveszter-ralirol/