Szűk elitklubhoz csatlakozott a Toyota Yaris

Kevés olyan autómodell akad, amelynek globális eladásai meghaladták a 10 milliót, a világ legnagyobb autógyártójaként a Toyota ugyanakkor büszkélkedhet néhánnyal: a sort természetesen minden idők legnagyobb darabszámban értékesített autója, a Corolla vezeti, több, mint 50 millió eladott darabbal, de a Camry, a RAV4, a Hilux és a Land Cruiser is a szűk elitklub tagja, amelyhez most egy új Toyota modell, a Yaris is csatlakozik. A Toyota divatteremtő modellje, a Yaris gyártásának 25. évében érte el a lenyűgöző globális értékesítési mérföldkövet. A 10 milliomodik autó, egy Yaris GR SPORT a Toyota franciaországi üzemében készült, amely 2001 óta ad otthont a Yaris európai gyártásának, és lenyűgöző környezetvédelmi múlttal rendelkezik. Az évek során a Yaris négy generációja új biztonsági és technológiai mércéket állított fel a B kategóriában, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a modell kétszer nyerte el az ’Év autója’ címet: először 2000-ben, majd 2021-ben. A Toyota Yaris emellett négy egyéni és három gyártói Rally Világbajnoki címmel is büszkélkedhet.

A többszörösen díjnyertes és egyre népszerűbb Yaris elérte a 10 milliós összesített globális értékesítési mérföldkövet, és csatlakozik a Toyota olyan régóta népszerű modelljeinek sorához. Eddig a Corolla, a Camry, a RAV4, a Hilux és a Land Cruiser érték el a nyolc számjegyű eladási számot. A Yaris csaknem negyed évszázada számít etalonnak az innováció terén, és úttörő az új technológiák és koncepciók B-szegmensbe történő bevezetésében. Ez idő alatt pedig a Toyota egyik legkeresettebb modellje volt Európában. A Yaris jelenlegi generációja a modellcsalád bővítésével bebizonyította, hogy képes alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez: ennek keretében 2020-ban bemutatkozott a nemzetközileg elismert, a vezetés tiszta élményére összpontosító GR Yaris verzió, 2021-ben pedig a kiváló képességekkel megáldott városi SUV, a Yaris Cross.

2023. február végére az első generációs Yaris 1999-es bevezetése óta a modellcsalád összesített értékesítése Európában elérte az 5.155.506 darabot. 2022-ben a Yaris család eladásai a Toyota teljes európai értékesítésének több mint egyharmadát tették ki: 185.781 Yaris, 156.086 Yaris Cross és 5.392 GR Yaris talált gazdára – ezzel a teljes szegmens 8 százalékát tudhatja magáénak a japánok típuscsaládja. A Yaris egy igazi globális Toyota modell, amelyet szerte a világon gyártanak. A Yaris gyártása 1999 januárjában kezdődött a japán Aichi Takaoka üzemben. Ma a Yarisnak 10 országban van gyártóbázisa: Japánban, Brazíliában, Kínában, Tajvanon, Indonéziában, Malajziában, Pakisztánban, Thaiföldön, Franciaországban és a Cseh Köztársaságban. Európában a Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) 2001 óta gyártja a Yarist, 2021 óta pedig a Yaris Crosst. Ugyancsak 2021-ben a kolini Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) szintén megkezdte a Yaris gyártását, hogy kielégítse a modell iránti növekvő keresletet Európában. A Yaris család összesített európai gyártása 2022 végére meghaladta a 4,6 milliót. A Yaris kulcsfontosságú alkatrészeit, például a benzines és hibrid elektromos motorokat és sebességváltókat szintén helyben gyártják a Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) vállalatnál, amely a TMMF és a TMMCZ számára is szállít elemeket. Küldetésének részeként – hogy stílusos, praktikus mobilitást biztosítson a modern élet követelményeihez igazítva – a Yaris irigylésre méltó múltra tekint vissza a biztonság, a hatékonyság és a teljesítmény innovációja terén, amelynek köszönhetően mindig vonzó volt az autó az ügyfelek számára. Az első generációs Yaris 2000-ben elnyerte az Év Autója címet, így ez volt az első Toyota-modell, amely kiérdemelte ezt az elismerést, ráadásul ugyanebben az évben az Év Japán Autója díjat is bezsebelte a Toyota Vitz – így hívják a Yarist Japánban. A kisautó összes generációja bekerült az Év Autója jelöltek mezőnyébe, és 2021-ben a jelenlegi generáció lett az első típus, amely a 21. században meg tudta szerezni a második Év Autója címét.