Tippek, trükkök, praktikák az ünnepi autózáshoz

A karácsony közeledtével rengeteg tényező nehezíti meg a közlekedést. Ebben az időszakban általában 20%-kal növekedik meg a forgalom, ezen felül a megváltozott útviszonyok és az ünnepi stressz is hozzájárulhat ahhoz, hogy nem mindig felhőtlen az autóban töltött idő. Tegyük félre a stresszt és ne hagyjuk, hogy kihozzanak minket a sodrunkból, készüljünk fel előre az útra. A Europcar Autókölcsönző által összeállított tanácsok segíthetnek abban, hogy semmi se zökkentsen ki minket az ünnepi hangulatból.

Az ünnepi időszakban még inkább szükség van arra, hogy összeszedettek legyünk és a karácsonyi zenék, fények és kapkodás mellett koncentrálni tudjunk a biztonságos vezetésre. Legyen szó családi látogatásról vagy egy téli kirándulásról, az alábbi tippek hozzájárulnak ahhoz, hogy gondtalan legyen az utazás:

Tervezzünk előre és készítsünk listát, hogy mit kell bepakolni az autóba: Ebben az időszakban rengeteg dolgot kell magunkkal vinni és ilyenkor, hogy semmi ne maradjon otthon, nagy segítség lehet egy lista írása, amit célszerű elindulás előtt kétszer is leellenőrizni.

Tipp: Próbáljunk meg tényleg csak a legszükségesebb dolgokra szorítkozni. Törekedjünk arra, hogy csak a csomagtartóba pakoljunk, mert az utastérbe tenni a csomagokat nem biztonságos.

 Nézzük vagy nézessük át gépjárművünket: Hogy ne érjen minket váratlan meglepetés, érdemes az ünnepek előtti családlátogatás előtt megnézni az autónk állapotát, hogy garantáltan odaérjünk a célállomásra. Jó állapotban lévő téligumi és ablaktörlő, a rendeltetés szerűen működő fényszórók és fűtés elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

Tipp: Amennyiben nem vagyunk teljesen biztosak az autónk állapotában, béreljünk autót az ünnepekre. Akár már egy napra is igénybe vehetjük ezt a szolgáltatást és még az autópálya matricán is spórolhatunk, mert a Europcarnál minden autó rendelkezik országos matricával. Ezen kívül az igényeinknek megfelelően választhatjuk ki az utazásunkhoz legmegfelelőbb autót, amit folyamatosan karbantartanak.

 Tankoljunk fel: Érdemes az ünnepekre tele tölteni üzemanyaggal a tankot, és ellenőrizni a motorolajat és az ablakmosófolyadékot. Ezeken kívül készüljünk az útra innivalóval és némi rágcsálnivalóval. Tegyünk be a csomagtartóba takarót és meleg ruhákat is, ha esetleg mégis valahol lerobbanna az autó.

Tipp: Télen is ügyeljünk a folyadékbevitelre, mert dehidratáltan vezetni majdnem ugyanolyan veszélyes, mint alkoholfogyasztás után.

Tervezzünk több útvonalat: Nézzünk ki előre több útvonalat a célállomásunkhoz. Indulás előtt pedig tervezzük válasszuk ki az adott időszakban optimálisat valamelyik útvonaltervező applikáció segítségével.

Tipp: Menjünk biztosra és nézzük meg két alkalmazáson is az ideális útvonalat. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a parkolók is tele vannak karácsony előtt. Inkább parkoljunk le messzebb ezzel elkerülve a hosszadalmas helykeresést. Amennyiben külföldre készülünk számítsunk megnövekedett forgalomra a határátkelőknél, nézzünk utána, hogy hol érdemes és mikor átlépni a határt.

 Csökkentsük a sebességet: Tudjuk, hogy a karácsonyi rohanásban mindenki szeret jobban rátaposni a gázpedálra, de gondoljunk csak bele, hogy megéri-e kockáztatni magunk és környezetünk épségét azért, hogy néhány perccel előbb érjünk oda valahova. Inkább induljunk el előbb és akkor nem kell száguldozni.

Tipp: Kipihenten üljünk csak a volán mögé, vagy ha fáradtak vagyunk, inkább engedjük át másnak a kormányt. Az utazás során pedig törekedjünk még inkább a defenzív vezetésre. Ha hosszabb útra megyünk, akkor tartsunk többször szünetet.

Ne feledkezzünk meg a zéró toleranciáról: Ha csak rövid időre ülünk is autóba, akkor se engedjük meg magunknak vagy sofőrünknek, hogy szeszes italt fogyasszunk, még egy pohárral sem. Már egy kevés alkoholtól is lelassul a reakcióidőnk, ami veszélyezteti a biztonságos közlekedést.

Tipp: Készüljünk alkoholmentes sörrel vagy gyermekpezsgővel és koccintsunk azzal az ünnepek alatt, amikor a vendégség után autóba kell ülnünk.

Bízunk benne, hogy a fenti tippek és tanácsok hozzájárulnak az ünnepek alatti biztonságos és békés közlekedéshez.