Több tízezer szájmaszkot, gumikesztyűt, kézfertőtlenítőt osztott ki a MÁV

Múlt hét péntektől 1600 egységcsomagban orvosi szájmaszkokat, gumikesztyűket és kézfertőtlenítő géleket osztott ki a MÁV-START a nemzetközi járatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók és utaskísérő személyzet részére. Száz érintésmentes lázmérőt is átadtak a nemzetközi járatok jegyvizsgálóinak, valamint a megyeszékhelyek és a főváros nagyobb állomásain. Eddig mintegy 40 nemzetközi forgalomban közlekedő, MÁV-START tulajdonú kocsiban helyeztek ki plakátokat, amelyeken ábrákkal, valamint magyar és angol nyelvű feliratokkal ismertetik az alapos, hatékony kézmosás módját.

A vasúttársaság a hétvége óta kiosztotta a nemzetközi vonatokon szolgálatot teljesítő, az utasokkal közvetlenül kapcsolatba kerülő közel ötszáz vasutasnak azt az 1600 egységcsomagot, ami a koronavírus terjedésének megelőzéséhez szükséges egészségügyi termékeket tartalmaz. Összesen 10 ezer szájmaszkot, 10 ezer flakon kézfertőtlenítő gélt, 200-200 félliteres kézfertőtlenítőt és vírusölő folyékony szappant, valamint kézfertőtlenítő kendőt osztottak ki. Száz érintés nélküli lázmérőt is elhelyeztek a megyeszékhelyek és a főváros nagyobb állomásain, valamint átadták a nemzetközi vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálóknak is. A MÁV-START a személypénztárakban dolgozókat fertőtlenítő géllel látta el.

A vasúttársaság a folyamatos ellátás érdekében további 50 ezer szájmaszkot, 5300 doboz egyszer használatos gumikesztyűt, 13600 félliteres vírusölő hatású folyékony szappant, 9 ezer félliteres és 5 ezer kis flakonos kézfertőtlenítő gélt rendelt, ez utóbbiból március végéig további 10 ezret szerez be. Az említett termékek már jövő héten beérkezhetnek a raktáraikba.

A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. orvosainak segítségével határozták meg az érintett munkakörök listáját és az ahhoz tartozó létszámot, a koronavírus elleni védekezéshez használatos cikkeket és a kezdőcsomagba készített mennyiségeket, valamint a tartalékkészleteket.


A vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen általános gyakorlata szerint naponta többször végeztet tisztítást, amelynek során fertőtleníti a személykocsik ajtónyitóit, kilincseit és fogantyúit, valamint a mosdókat, WC-ket. A MÁV-START a tisztítást eddig is folyamatosan felügyelte, azonban ezt a műveletet minden egyes takarítás ellenőrzése során kiemelten kezeli, és szigorította a folyamatbeli ellenőrzéseket is.


A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. a vasutasok és kiemelten a nemzetközi vonatokon szolgálatot teljesítő munkavállalók részére részletes tájékoztató dokumentumot állított össze a koronavírusról, annak terjedéséről, a klinikai tünetekről, a megelőzés és a tisztítás, takarítás módjáról és a szájmaszk használatáról, továbbá olyan plakátokat küldött ki, amelyeken az alapos, hatékony, kézmosás módját ismertetik ábrákkal, valamint magyar és angol nyelvű feliratokkal. Ezeket a plakátokat már mintegy 40 nemzetközi forgalomban közlekedő, MÁV-START tulajdonú kocsiban helyezték ki.


A MÁV továbbra is figyelemmel követi a koronavírussal kapcsolatos bejelentéseket, fejleményeket, állandó kapcsolatot tart a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzzsel és az egészségügyi hatósággal, hogy minden szükséges lépést megtegyen a koronavírus terjedésének megelőzése, az utasok és vasutasok védelme érdekében.