További részletek az Kia EV9-ről

Highway Driving Pilot10: elérhető a 3-as szintű önvezetés
Az EV9 komoly előrelépés a teljes önvezetés irányába, s e fejlődés kulcseleme a Kia Highway Driving Pilot (HDP) nevű új rendszere, amellyel az újdonság bizonyos körülmények között 3-as szintű (Level 3) önvezetésre is képes. Összesen tizenöt érzékelő – köztük két lidar – pásztázza a jármű 360 fokos környezetét folyamatosan, így kerüli el a forgalmi veszélyhelyzeteket, miközben az ütközések elkerülésén túl az egyes szituációk önálló megoldására is képes.


A vezető munkájának intelligens és valós idejű támogatásával a Highway Driving Pilot (HDP) rendszer teljesíti a 3-as szintű (Level 3) önvezetés feltételeit is a világ egyes piacain11. Ezen a szinten, megfelelő körülmények fennállása esetén az autó képes a teljesen autonóm közlekedésre, ami egyben azt is jelenti, hogy a vezetőnek nem kell feltétlenül mindig kontrollálnia az EV9 működését és haladását.


A Kia az EV9 GT-line modellhez kínálja majd a HDP funkciót a jövőben. Bővebb információk az egyes piacok bevezetésekor áll rendelkezésre.

Noha megpróbáltunk korrekt podcastokat készíteni a Kia márkával kapcsolatban, jelenleg esélytelen, hogy at EV9-ről beszéljünk a Begurulva, illetve a PodCars podcast csatornáinkon!


Kia Connect Store: frissítések bárhol, bármikor
A Kia friss megközelítéssel viszonyul a családi SUV kategória újdonságainak fejlesztéséhez, s ennek fontos része a járművek egyes jellemzőinek folyamatos és igény szerinti változtatása, fejlesztése is. A Kia Connect Store-on keresztül az EV9 számos digitális jellemzője frissíthető, megváltoztatható anélkül, hogy a tulajdonosnak fel kellene keresnie a márkaszervizt. A ‘digitális megvilágítású hűtőmaszk’ például új világítási képekkel fejleszthető tovább ilyen módon. Az összkerék-hajtású modellváltozatok használói autójuk teljesítményét is fokozhatják ezzel a módszerrel: a Boost funkció megvásárlásával 100 Nm-nyi többletnyomaték szabadítható fel a hajtásláncban.


Valamennyi EV9 alapfelszerelése a külső elektromos hálózat irányába való elektromos energiaáramlást is lehetővé tevő V2L funkció. Így a beépített töltésszabályozó rendszer (ICCU) az autó akkumulátorának energiatartalmát más hálózatok irányába is képes továbbítani. Az EV9 esetében az elérhető külső elektromos teljesítmény maximuma 3.68 kW12, ekkora teljesítménnyel nem csak laptopok, de akár egy hűtőszekrény is üzemeltethető.


A Kia Connect Store-ból a tulajdonosok beszerezhetik az autót a járműből az elektromos hálózat irányába történő energiaátadásra alkalmassá tevő funkciót (V2G)13 is, ezzel az akku energiatartalma akár értékesíthető is.


A távirányítós parkolósegéd második generációja (RSPA 2) szintén digitális szolgáltatásként érhető el, akárcsak a zenei streaming.


Biztonság és kényelem: vezetési élmény valamennyi utas számára
Az EV9 fejlett vezetőtámogató-rendszerének (ADAS) része a távirányítós parkolósegéd második generációja (RSPA 2). Ennek révén az EV9 teljesen önálló parkolási manőverekre képes, a vezető bármilyen beavatkozása nélkül. A parkolás a járművön kívülről is elindítható, az autó okoskulcsán keresztül.


Az RSPA 2 ultrahangos érzékelőinek jelei alapján teljesen önállóan parkol, kezeli a gázt, a féket, kormányoz és menetirányt is vált. A rendszer automatikusan megáll, ha akadály kerül az autó útjába. A hátsó keresztirányú ütközést elkerülő asszisztens (RCCA) szintén az alapfelszerelés része, feladata, hogy megakadályozza a keresztirányban közlekedő járművekkel való ütközést tolatáskor.


A vezető munkáját támogató biztonsági asszisztensek listája hosszú, megtalálható rajta a holttérfigyelő rendszer (BCA), a sávtartó (LKA), és az intelligens sebességkorlátozás-asszisztens (ISLA) is. A navigáció alapú intelligens sebességtartó (SCC) autópályán könnyíti meg a vezető dolgát, az autópályán vezetést támogató asszisztens (HDA 2) pedig támogatja a sávváltásokat, miközben arra is figyel, hogy a vezető fogja-e a kormányt.


Az EV9 számos vezetés előtti és utáni biztonsági és kényelmi felszerelést kínál. Ilyen a hátsó keresztirányú ütközést elkerülő rendszer és a parkolási ütközésmegelőző rendszer is. A Digital Key 2 ultraszéles sávú (UWB) technológiája révén a használók akár okostelefonjukkal is nyithatják, sőt el is indíthatják autójukat akkor is, ha készülékük éppen a zsebükben, vagy a táskájukban van. Ez a rendszer most először jelenik meg a Kia kínálatában.


A Kia kizárólag a legmagasabb szintű technológiákat kínálja az EV9 vásárlói számára annak érdekében, hogy kényelmük és biztonságuk minden körülmények között a legmagasabb szintű legyen. A különösen nagy torziós merevségű vázszerkezet, a világ első szabadalommal védett B-oszlop bekötési rendszere, a megnövelt biztonsági zónákkal és a megerősített küszöbelemekkel együtt azt szolgálja, hogy az EV9 kategóriaelső biztonságot kínáljon utasas számára. A hajtáslánci akkumulátort külön biztonsági struktúra védi, az utasok épségére pedig összesen tíz légzsák is vigyáz14.

A Kia globális EV9 kampánya: ‘újraformálja a közlekedést’
A Kia az EV9 bevezetéséhez kapcsolódóan számos kampánytevékenységet indított útjára az ‘újraformálja a közlekedést’ szlogen jegyében. A szlogen kiválóan rímel a márka elkötelezettségére a folyamatos fejlesztés, a fenntarthatóság és a hatékonyság növelésének irányában.


Az EV9 első hivatalos nyilvános bemutatkozására a Szöuli Mobilitási Kiállításon kerül sor, de az újdonság áprilisban, a New York-i Nemzetközi Autószalonon is megjelenik majd. Az EV9-cel a Kia új mércét állít az elektromos autók mezőnyében miközben forradalmasítja a stílusos és kényelmes utazás fogalmát.

#

Szerkesztői megjegyzés: a specifikációk és az egyes felszerelések elérhetősége a piacoktól és régióktól függően változhat.

1 Csak bizonyos piacokon elérhető
2 A Kia EV9 RWD Long Range modell adata, 19 colos keréktárcsákkal
3 A Kia előzetes adatai alapján
5 1,780 mm az EV9 GT-Line esetében
6 Csak bizonyos piacokon elérhető
7 A rendelhető extrafelszerelések célpiactól függően változhatnak
8 A hátsókerék-hajtású alapmodell (Standard RWD) csak bizonyos piacokon elérhető
9 A Kia előzetes adatai alapján
10 A HDP elérhetősége a felszereltségtől és a célpiactól is függ. A rendszer jellemzői és képességei a helyi rendelkezéseknek megfelelően változhatnak. Részletes információk a piaci bevezetés idején lesznek elérhetők
11 Az Egyesült Államok piacán az Advanced Highway Driving Assist (AHDA) nevű rendszer emelt 2-es szintű (Level 2+) önvezetést kínál
12 Az adatok kizárólag az európai piacokra vonatkoznak, ahol az elektromos hálózat névleges feszültsége 230 V. A maximális teljesítmény piacfüggő.
13 Csak bizonyos piacokon elérhető
14 A légzsákok száma a célpiactól függően változhat