Új rendszámok már a Volánbusz járművein is

A Volánbusz járműveire is érkeznek az új rendszámok: az „első fecske” – AAAT-961 – a hetvenhetedik Mercedes-Benz REFORM 501 LE autóbuszra kerül – e típus beszerzéséről a Volánbusz 2021 júliusában kötött megállapodást az ITE Bus & Truck Kft.-vel. A Zöld Busz Program keretében Székesfehérvárra érkező elektromos autóbuszok – a már átadott első kettő kivételével – szintén új rendszámmal állnak forgalomba a nyár folyamán.

Az év eleje óta folyamatosan érkezik a Volánbusz állományába összesen 88 darab korszerű, szóló, alacsony belépésű, Mercedes-Benz REFORM 501 LE típusú jármű. Az utolsó 12 buszt július közepén és augusztus elején veszi át a közlekedési társaság. Rendszámtáblájuk már az új rendszer szerinti, azaz 2-2 betűből és 3 számjegyből álló azonosítót tartalmaz; mellettük új elemként Magyarország címere, illetve az európai zászlót jelképező, kék mezőben elhelyezett tizenkét sárga csillag látható, fehér H betűjelzéssel.

A múlt héten a Volánbusz székesfehérvári telephelyén mutatták be az első két elektromos autóbuszt, amelyek a Zöld Busz Program támogatásával álltak forgalomba Fejér megye székhelyének helyi közlekedésében. Az Ikarus 120e típusú járművek még a régi típusú rendszámot viselik, de hamarosan további 10 darab, helyben gyártott zöldbusz követi őket Székesfehérváron, amelyek már az új rendszámmal érkeznek.

A program keretében beszerzett 48 darab BYD K9UD elektromos autóbuszon – amelyek Győr, Zalaegerszeg, Szolnok, Szeged és Eger helyi közlekedésébe hozzák el az új technológiát év végéig – szintén az új rendszám látható majd, hasonlóan a Volánbusz jármű-fiatalítási programjának keretében vásárolt, a jövőben érkező járművekhez, köztük 40 darab Mercedes-Benz Intouro M és 100 darab Credobus Inovell 12 autóbuszhoz.

A közlekedési társaság 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjának köszönhetően – a 2021 végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – csaknem 1800 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A Volánbusz idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat, és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. A fejlesztéseknek köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat.