Újabb “látványos” de “üres” megmozdulással “parádézott” az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság

A legtöbb téli gumit Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megyei, a legkevesebbet Vas és Veszprém megyei autókon találták

A Használtautó.hu autós magazinja az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közösen idén már országos viszonylatban ellenőrizte a téli abroncsok helyzetét. A helyi rendőrkapitányságok bevonásával végzett demonstráció során a megfelelő abroncsokkal közlekedők – vagyis átlagosan az ellenőrzött autótulajdonosok 82%-a – ajándékkal, a közlekedésbiztonsági kockázatot vállalók pedig kis fejmosással, de fontos, akár életmentő jótanácsok birtokában távozhattak.

Az idén országos méretűvé nőtt figyelemfelkeltő akciót levezénylő Téligumi Kommandót a Használtautó.hu autós magazinja és a Nonstopgumi.hu csapata hívta életre az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság bevonásával. A 2019 decemberi, illetve 2020 januári és februári szemlék során több mint 1250 autón ellenőrizték a téli abroncsok meglétét, a megfelelő, előírt profilmélységet és az abroncsok életkorát. Ugyanis, az enyhébb tél ellenére, már 7°C alatt komoly különbséget jelenthet a felhelyezett téli gumi és az abroncs állapota, különösen a hajnali fagyokra gondolva.

A Téligumi Kommandó megyei eredményeit nézve a legjobb téligumi-arányt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye mutatta, míg a legalacsonyabb, 44-44 százalékos adatot Vas és Veszprém megyében regisztráltuk. Csak bízni tudunk benne, hogy a nyári gumis autók télies körülmények között, vagyis már 7°C alatt sem indulnak útnak, mert már így is nagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot jelentenek nemcsak magukra, hanem a közlekedés összes szereplőjére nézve” – mondta Katona Mátyás, a 20 éves Használtautó.hu szakértője.

A nem megfelelő abroncs >>>