A vadonatúj Ford Fiesta forradalmian továbbfejlesztett külső formaterve

A vadonatúj modell külső formavilágát a Fiesta merész stílusának újraértelmezése jellemzi; a dizájn elegánsabb és lendületesebb lett.

Az egyszerűbb, egyenesebb vonalak és letisztultabb felületek több erőt sugallnak. Az eddigi hosszanti domborítás elhagyásával a motorháztető dizájnja nyugodtabbá vált, s így jobban érvényesül az új, szélesebb hűtőrács. A formás fényszórók újszerű kontúrjai révén az autó éjjel és nappal első pillantásra felismerhető.
Oldalnézetből az autó kevésbé mutat ék formát; a 71 milliméterrel hosszabb és 13 milliméterrel szélesebb karosszéria ugyanakkor sokkal inkább prémium hatást kelt. Az övvonal egészen a fényszóróig nyújtózik, és ezzel együtt az ablakvonal is nyújtottabb lett. Még a külső tükörház alsó és felső élét is egyenes vonal köti össze, amit nem tör meg többé az irányjelző burája.
Az oldalsó karosszériaelemeket úgy formálták meg, hogy a nagyváros éjszakai fényei izgalmasan tükröződjenek rajtuk. Az akár 18 colos méretben is megrendelhető könnyűfém keréktárcsák aszimmetrikus dizájnja annyira lendületes, hogy még akkor is a mozgás érzetét keltik, amikor az autó áll. Az új, vízszintesen elnyújtott hátsó lámpatestek hatásosan hangsúlyozzák ki a Fiesta szélesebb kiállását és izmos vállait; a látványt egy jellegzetes, C-alakú fényhatás egészíti ki.
„Vásárlóink túlnyomó részének még mindig nagyon tetszik a most kifutó Fiesta dinamikus dizájnja; többek közt ez lehet az oka, hogy a Fiesta még mindig szegmensének legnépszerűbb modellje,” vélekedett Joel Piaskowski, a Ford Európa formatervezési igazgatója. „Éppen ezért a formavilágot úgy fejlesztettük tovább, hogy modernebbé váljon, de ne hiányozzon belőle a ’Fiestaság’ sem, amit a vevők annyira szeretnek. Az autó külseje vizuálisan egyszerűbb lett, így a kibővített modellcsalád egyes tagjainak karaktere erőteljesebben kidomborítható az eltérő orrkialakításokkal, hűtőrácsokkal és egyéb megoldásokkal, amelyek a vásárlók még szélesebb körében keltenek érdeklődést.”
A Ford Fiesta mindegyik változata saját karakterrel bír, ami az egyszerű alap-formavilágra épül; ez a karakter aztán még tovább alakítható az olyan, egyéni ízlés szerint kiválasztott opciókkal, mint a kontrasztos, feketére, fehérre, Bohai Bay Mint színre vagy az új Chrome Copper árnyalatra fényezett tető és külső tükörburkolatok. A karosszériaszínek sorában olyan új árnyalatok is megjelennek, mint a Blue Wave, vagy a Fiesta Vignale változathoz kínált Milano Grigio.
A Fiesta Vignale különleges, selyemfényű Vignale hűtőrács-mintázata, hűtőrács-kerete, ködfényszóró-keretei és hátsó diffúzora igazi luxushangulatot teremtenek. A Fiesta Titanium krómozott díszlécei letisztult, mégis előkelő stílusról árulkodnak. A függőleges ködfényszórók kiemelik a lökhárító ‘mosolyát’, így az autó optimista és barátságos benyomást kelt.
A Fiesta ST-Line egyszerű, hálóval borított hűtőrácsa a Ford Performance autónak világát idézi; ez a dizájn arra szolgál, hogy kihangsúlyozza a hűtőmaszk mögött szunnyadó teljesítményt. A sportos karosszéria szögletesebb és agresszívebb. A funkcionális hátsó légterelő hatásosan járul hozzá az autó stabilabb kiállásához.

Kényelmes utastér, személyre szabott stílusban

A Fiesta felhasználó-központú utasterének kialakítását nagyban befolyásolta az okoseszközök és tabletek széles körben elterjedt használata. Az ergonomikus dizájnú és puha tapintású anyagokkal burkolt tér nemcsak tágasabb lett, hanem már első pillantásra prémium minőséget sugall. A logikus beosztású, mégis kellemes érzelmeket ébresztő kabint a vásárlók könnyedén a saját igényeikhez és egyéniségükhöz formálhatják, amihez egy sor új tartozék és kiegészítő áll rendelkezésükre.
Ezeket a kiegészítőket kifejezetten úgy tervezték meg, hogy még a kabin személyre szabása után is megőrizzék az utastér kiegyensúlyozott, harmonikus jellegét; jó példa erre a középső és utasoldali műszerfal, valamint az ajtóbehúzók és a külső tükörburkolatok dekorációs elemeinek kínálata, amely Race Red, Bohai Bay Mint, Deep Impact Blue vagy Chrome Copper fényezéssel is megrendelhető.
“A Fiesta utastere mind a dizájn, mind pedig a kivitelezés szempontjából forradalmi,” mondta Piaskowski. “Mindegyik utastér-változat érzékletesen kihangsúlyozza az egyes modellváltozatok egyéniségét. Az új dizájn minőségi anyagokkal, kézműves minőségű kidolgozással és modern technológiákkal kényezteti a vásárlót – valamint a személyre szabást szolgáló új opciókkal, hogy még egyénibbé, még különlegesebbé varázsolhassa Fiestáját.”
A kellemes környezet kialakításához a könnyen működtethető kezelőszervek is hozzájárulnak. A középkonzol gombjainak száma majdnem a felére csökkent, és számos konnektivitási és szórakoztató funkció vezérlése a 8 colos érintőképernyőn kapott helyet. A kezelőszervek és képernyők legtermészetesebb, ergonomikus elhelyezését tekintetkövető szoftverrel ellenőrizték, és mind a műszeregység, mind pedig a központi képernyő olyan helyre került, ahol egyetlen pillantással leolvashatók róluk az információk.
A hátul utazók térdének 16 mm-rel nagyobb hely jut; ez részben az első ülések új, vékonyabb háttámlájának köszönhető, amelyek az eddiginél is jobb oldaltartást adnak. Az állítható magasságú vezetőülésben új helyre került a deréktámasz, és a fejtámla pozíciója is könnyebben hozzáigazítható az eltérő testalkatú emberek magasságához.
Az új Fiesta csomagtérajtaja szélesebb nyílást tár fel, így a csomagtér hozzáférhetőbbé vált, az apróbb személyes tárgyak pedig jól elférnek a 20 százalékkal nagyobb kesztyűtartóban és a középkonzolban kialakított 1 literes médiatároló rekeszben. A hosszú családi utazásokon jól jön majd, hogy a hátsó ajtózsebekbe 0,6 literes vizespalackok is beférnek.

Intelligensebb, erősebb, biztonságosabb

Aktív és passzív biztonsági rendszereinek, valamint a vezetősegítő technológiák átfogó kínálatának köszönhetően a Fiesta várhatóan a legmagasabb besorolást kapja majd az Euro NCAP biztonsági értékelésén. A Fiesta az első Ford az európai piacon, amely az új, fejlett Végeselemes Analízis technológia alkalmazásával teljesítette az egész járműre kiterjedő számítógépes törésteszt-szimulációkat, aminek révén a mérnökök hatékonyabban finomíthatták a biztonsági elemeket, legyen szó akár a légzsákokról, akár a karosszériaszerkezet megerősítéseiről.
A Fiesta karosszériájában 36 százalékkal több bóracél erősíti a legfontosabb pontokat, például a B-oszlop felső részét, amelynek új, T-keresztmetszetű kialakítása hatékonyabban vezeti el a tetőszerkezet felé az oldalütközés során ébredő erőhatásokat. Az ajtók áttervezett keresztmetszete szintén az oldalütközés hatásaitól védi az autóban ülőket; az ajtókban immár nyomásérzékelők is helyet kaptak, és ezek segítségével a visszatartó rendszerek több ezredmásodperccel gyorsabban aktiválódhatnak. Az oldallégzsákokat úgy terezték, hogy kiemeljék az utas karját az ütközési zónából.
Innovatív biztonsági megoldás a vezetőoldali biztonsági öv csatjának kialakítása; a mechanikusan aktiválódó eszköz egy ütközés esetén megakadályozza az öv vízszintes szárának csúszását, így nincs szükség a vezetőoldali légzsákra. A hátsó-szélső ülésekhez tartozó biztonsági övekhez is tartozik erőhatároló és előfeszítő – ez korábban csak az első üléseknél volt – így az övek még hatékonyabban fogják fel az előre lendülő testeket, kiküszöbölve az öv által okozott sérüléseket.
A tervezők a kisgyermekes szülőkre is gondoltak, amikor kikapcsolható első légzsákot építettek be az utasülés elé, így azon gyermekülést is el lehet helyezni. A gyalogosok védelmét szolgálja a fényszórók kialakítása, amelyek ütközés hatására hátrafelé mozdulnak el, valamint az összecsukló motorburkolat és az ablaktörlők tengelycsonkjának elhelyezése is.