A Vianode aláírta az Antwerpeni Nyilatkozatot, hogy az iparosítást az európai stratégiai napirendre emelje

A Vianode, a fejlett akkumulátor-anyagokkal foglalkozó vállalat, amely fenntartható anódgrafit-megoldásokat kínál, aláírta az Antwerpeni Nyilatkozatot, amely támogatja Európa ipari környezetének revitalizálását és megerősítését.

Az Antwerpeni Nyilatkozat egy látnoki felhívás arra, hogy az iparosítást a 2024–2029-es európai stratégiai menetrend középpontjába ágyazza. Ez a nyilatkozat egy európai ipari megállapodás létrehozására törekszik, amely tíz konkrét kezdeményezésen alapul az ipari innováció és a termelés támogatására, mint a jövőbeli növekedés és fenntarthatóság kulcsfontosságú mozgatórugóira.

A Vianode vezérigazgatója, Burkhard Straube nagy támogatását fejezte ki a kezdeményezés mellett: „Az Antwerpeni Nyilatkozat egybecseng azon küldetésünkkel, hogy támogassuk a szállítás szén-dioxid-mentesítését fejlett akkumulátor-anyagainkon keresztül. Stratégiai útitervünk világos: nagy ipari léptékben szállítani alacsony kibocsátású, nagy teljesítményű anódos grafitmegoldásokat, amelyek elengedhetetlenek a fenntartható akkumulátorokhoz és elektromos járművekhez. Ez az elkötelezettség nemcsak az innováció iránti elkötelezettségünket emeli ki, hanem az európai ipar versenyképes, fenntartható és ellenálló jövőjének megteremtésében játszott szerepünket is.”

A Vianode 2021 óta gyárt anódos grafitmegoldásokat a norvégiai Kristiansandban található ipari kísérleti üzemében. 2022-ben a vállalat ugyanitt nyitotta meg technológiai központját, és a vállalat most készül az első teljes körű gyártóüzem beindítására Herøyában. Norvégia.

„Az első nagyszabású, Európában gyártott vásárlói mintáinkat még ebben az évben szállítjuk, és szándékunkban áll hozzájárulni Európa fenntartható iparosodásának kialakításához” – tette hozzá Stefan Bergold kereskedelmi vezérigazgató.

Alexander De Croo belga miniszterelnök, az antwerpeni ipari csúcstalálkozó házigazdája e kezdeményezés fontosságát megismételve hangsúlyozta: “Iparunkra szükségünk van innovációs képességük miatt. Ahhoz, hogy előálljunk a holnap éghajlati megoldásaival. Ezért Európának nem csak egy az ipari innováció kontinense, de az ipari termelés kontinensének kell maradnia.”

A Vianode elkötelezett az ipari innováció éllovasa mellett, és tavaly a Norvég Kutatási Tanács által támogatott, 7 millió USD értékű projekt élére választották. A kezdeményezés célja az adatrögzítés és a fejlett folyamatirányítás csúcstechnológiáinak kifejlesztése, ezáltal megerősítve elkötelezettségét az Antwerpeni Nyilatkozat fenntartható és innovatív európai ipari környezetről alkotott víziója iránt.

A Vianode emellett 30 millió eurós IPCEI EUBatIn támogatást kapott, amelynek célja a zöld átállási innovációk nagymértékű piacra juttatása, valamint 90 millió eurós támogatást az EU Innovációs Alapjától, hogy támogassa az akkumulátoranyagok nagyszabású innovatív gyártásának előkészítését.

Az év elején elindított Antwerpeni Nyilatkozatot 2024. március 25-én több mint 800 aláírta, ebből közel 600 vállalat.

A Vianode az IPCEI EUBatin társult partnerét választotta