2017-ben is növelte piaci részesedését a Kia Motors

  • A Kia eddigi legjobb éve, 3%-os európai piaci részesedéssel

  • A 472 125 eladott autó 8,5%-os éves növekedést jelent

  • A hibrid és elektromos autók értékesítése csaknem megháromszorozódott

  • Stinger, Stonic, Rio és Picanto – az új modellek is hozzájárultak a Kia piaci növekedéséhez

  • Fontos újdonságok érkeznek 2018-ban, ezekkel várhatóan folytatódik a piaci növekedés

Története eddigi legjobb évét zárta 2017-ben az európai piacon a Kia Motors, 8,5%-os növekedést elérve. Az ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association) legfrissebb kimutatása alapján, a Kia 2017-ben rekordot jelentő 472 125 autót értékesített szerte Európában, szemben a 2016-ban regisztrált 435 316 darabbal. A Kia értékesítési növekedése ezzel felülmúlta a teljes európai piacét, amely 2017-ben 3,3%-kal nőtt.

A fenti eredmények azt is jelentik, hogy a Kia 3,0%-os részesedést szerzett a teljes piacra vetítetve, amely új mércét jelent a márka számára. Ehhez a kiváló teljesítményhez nagymértékben hozzájárultak a vadonatúj modellek, mint a fastback sportszedán Stinger, a kompakt crossover Stonic, a kompakt ferdehátú Rio és városi kisautó a Picanto. A Kia márka egyre kiterjedtebb hibrid és elektromos modellválasztéka ugyancsak hozzájárult az értékesítési sikerhez.

Michael Cole, a Kia Motors Europe ügyvezető igazgatója így kommentálta a történteket:

Európában a 2017-es év mozgalmas volt a Kia Motors számára, hiszen számos új autónk érkezett a piacra. A Rio és a Picanto új generációi egy-egy népszerű modellünk folytatásának tekinthetők, továbbá megjelentünk olyan szegmensekben, ahol eddig egyáltalán nem voltunk jelen. A Stonic crossover már most is jelentős szerepet játszik értékesítéseinkben, míg a Stinger sportszedán megjelenésével és teljesítményével egyaránt lenyűgözte mind a médiát, mind ügyfeleinket.”

Egyre fontosabb részét képezik a Kia termékportfóliójának a hibrid és elektromos járművek. Tavaly csaknem megháromszoroztuk ezeknek a modelleknek az értékesítését, többek között két új kívülről tölthető plug-in hibrid (PHEV) és a hibrid (HEV) Niro crossover bevezetésének köszönhetően. Ennek eredményeképpen, már minden tíz Európában eladott Kia modell közül egy hibrid, vagy elektromos meghajtású. Ez olyan tendencia, amely az elkövetkező években tovább fog erősödni, és alternatív hajtású modelljeink jelentősen hozzájárulnak majd középtávú európai tervünk, az évi félmilliós értékesítés megvalósításához.”

Egy év alatt közel háromszorosára nőtt a hibrid és elektromos autók eladása

A Kia Motors Europe (KME) 2017-ben rekordot jelentő mennyiséget értékesített hibrid és elektromos hajtású modelljeiből. A Niro crossovernek ez volt az első teljes naptári éve, és

30 986 eladott darabbal máris a Kia ötödik legnépszerűbb európai autójának tekinthető. Mindemellett, az időközben bevezetett, konnektorból is tölthető Niro Plug-in Hybrid (PHEV) 2888 darabbal került fel az értékesítési listára. 5718 eladott példánnyal ugyancsak rekordot döntött az elektromos Soul EV, amely éves szinten 28,5%-os növekedést ért el. A népszerű Optima modellcsalád évközben az új Sportswagon Plug-in Hybrid (PHEV) kombival gyarapodott, és 2017 végig 2382 ilyen autó talált gazdára Európa szerte.

Idén januárban, Las Vegasban, a CES 2018 (Consumer Electronics Show) elektronikai kiállításon a Kia Motors bejelentette, hogy 2025-ig 16 új „zöld” modellt tervez a piacokra bevezetni, köztük öt hibridet, öt kívülről tölthető plug-in hibridet, valamint elektromos és üzemanyagcellás (FCEV) járműveket.

Továbbra is bestseller a Sportage, egyre jobban fogy a Rio és a Picanto

A Kia Sportage megőrizte piacvezető pozícióját a márka európai modelljei között: 2017-ben 131 783 darab szabadidő-terepest sikerült értékesíteni. Az új generáció bevezetésével (2017 első negyedéve) a B-szegmensben induló Rio foglalja el az abszolút második pozíciót. 2016-ban 68 580 ilyen kisautó talált gazdára, 2017-ben viszont már 72 688, ami 6,0%-os piaci növekedést jelent.

Az Európában, a szlovákiai Zsolnán gyártott cee’d modellcsalád (háromajtós pro_ceed, ötajtós ferdehátú, Sportswagon kombi) 72 105 eladott autóval továbbra is a kontinens meghatározó piaci szereplője. A vadonatúj Picanto 2017 első negyedévében debütált, és egyből rekordszámmal nyitott: 14,3%-kal többet, 63 145 darabot vásároltak belőle.

Új modellek, új szegmensekben

A nagyteljesítményű Stinger sportszedán és a Stonic crossover 2017 végi sikeres bemutatkozása nagymértékben segítheti a Kia Motors 2018-as értékesítési eredményeinek további, dinamikus növekedését. A Stingerből – amely a márka leggyorsabb és legerősebb európai modelljének számít – az elmúlt rövid időszakban már 1265 darab gazdára talált, de a Stonic is remek startot vett, hiszen az első néhány hónapban 11 747 autót sikerült értékesíteni.