• Egyéb

2020-ra már évi 100 ezer Lexus kerül Európa útjaira

A minőségi átalakulás fázisát lezárta, most jöhet a mennyiségi fejlődés: a Lexus új európai igazgatója különösen ambiciózus célokat tűzött ki az új évtized kezdetére.

„Amikor 2012-ben bevezettük a Lexus új korszakát – mindenekelőtt a Lexus arculatának új korszakát –, minden egyes modellünk új mérföldkőként lépett színre. Mostanra teljesen egységessé vált a kínálatunk” – mondta Pascal Ruch európai márkaigazgató, hangsúlyozva, hogy ez a homogenitás egyben kívánatosabbá is teszi a márkát.

A kívánatos pedig rendszerint népszerűbbet is jelent: Ruch reményei szerint a márka európai eladásai legkésőbb 2020-ra elérhetik az évi százezer darabot. Ez hatalmas ugrást jelentene, hiszen 2017-ben valamivel kevesebb mint 75 ezer autót adott el Európában a Lexus. Ugyanakkor megalapozott becslésnek tűnik, különösen annak fényében, hogy a JATO Dynamics adatai szerint az idei első negyedévben a márka globális hibrid eladásai 21 százalékkal (Európában 7 százalékkal), növekedtek ezzel számos tömegpiaci gyártót utasított maga mögé a Lexus. „Megvan, amire szükségünk van” – utalt Ruch a márkában rejlő növekedési potenciálra, és az azt megalapozó, új termékekre – mindenekelőtt az utolsó negyedévben érkező UX városi crossoverre és az Európában most először elérhető ES szedánra, de a következő években várható újdonságokra is, a sportos szekciót erősítő LC F-től az új generációs IS-ig.

Ugyanakkor, emelte ki, a növekedés semmilyen formában nem mehet a minőség, a megbízhatóság rovására. „Annak idején forradalmárként léptünk színre, a minőség volt a fegyverünk. Az évek során újra és újra felborítottuk a piacot, az első luxus-szabadidőjármű bevezetésétől a prémium hibrid gépkocsi fogalmán át a szándékosan megosztó hűtőmaszkig. Ügyfeleink ma már elvárják, hogy a magunk módján intézzük a dolgokat; nem bánják, hogy szélsőséges reakciókat váltunk ki az emberekből. Ám mindezt következetesen kell véghezvinnünk, beleértve az egykori radikális dizájn evolúcióját is, amelybe az LF-1 Limitless tanulmány enged bepillantást.”