Tizenhárom elektromos meghajtású autóbusz áll forgalomba Győrben

    A Zöld busz program részeként tizenhárom, BYD K9UD típusú, tisztán elektromos meghajtású autóbuszt adtak át kedden Győrben.

    Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az átadó ünnepségen emlékeztetett, hogy a kormány elkötelezett teremtett világunk megóvásában, amelynek szellemében 2020-ban elfogadta a Klíma és természetvédelmi akciótervet, aminek egyik fontos pillére a Zöld busz program.


    Célja, hogy a közösségi közlekedés autóbusz-állományát cserélje, a buszok átlagéletkorát, fenntartási, üzemeltetési költségeit és a károsanyag kibocsátási értékeket csökkentse, a szolgáltatás minőségét pedig javítsa – mondta.


    Kiemelte, hogy idehaza 47 város érintett a programban, a Győrben átadott járművekkel 111-re nőtt a programban a buszok száma.


    Koncz Zsófia hangoztatta, hogy a vármegyeszékhelyek közül a legnagyobb elektromos autóbusz flotta Győrben van és a 2,1 milliárd forintos fejlesztés részeként egy töltőberendezést is kialakítottak.


    Az új buszok évente több mint 50 millió forintnyi üzemanyagköltséget takarítanak meg, 858 tonna szén-dioxidtól mentesítik a környezetet – fűzte hozzá.


    Kitért arra is, hogy a Zöld busz programban eddig 139 elektromos autóbusz beszerzését támogatta a kormány, tíz vidéki nagyvárosban és a fővárosi agglomerációban közel 27 milliárd forint értékben.


    A program egyik legnagyobb kedvezményezettje a Volánbusz Zrt., amely kormányzati támogatással mintegy száz elektromos buszt állíthat fogalomba.


    Hozzátette: a kormány szélesebb körben is támogatja az elektromos meghajtású járműveket, 2017 óta több mint 1100 elektromos jármű beszerzésében támogatott önkormányzatokat, egészségügyi, oktatási intézményeket, egyházi, karitatív és civil szervezeteket.


    Kara Ákos, Győr és térsége (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester választási ígérete volt a közösségi közlekedés megújítása.


    2020-ban 17 szóló, majd 22 csuklósbusz állt fogalomba a városi, később 22 csuklósbusz érkezett a helyközi közlekedésbe és azóta is több alkalommal tudtak a megye települései számára új buszokat forgalomba állítani – tette hozzá.


    Dézsi Csaba András arról beszélt, a mostani beszerzéssel a helyi közlekedésben résztvevő buszok több mint 50 százaléka újult meg az elmúlt három évben.


    Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: céljuk, hogy minden győri megismerhesse a környezetbarát járműveket a közösségi közlekedésben.


    Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet európai értékesítési vezetője azt mondta, hogy a Győrben forgalomba kerülő autóbuszok a cég komáromi gyárában készültek.


    Hozzátette, hogy a Volánbusz Zrt. elektromos buszaiból 52 BYD gyártmány.


    Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy ezek a járművek alacsonypadlósak, légkondicionáltak és modern utastájékoztató rendszerrel vannak felszerelve. Kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel is rendelkeznek.


    A buszok szerdától állnak forgalomba a vármegyeszékhelyen – fűzte hozzá.