35 másodpercen múlt a Berlin Marathon újabb világrekordja

A csapadékos időben megrendezett hosszútávfutó-versenyen a férfiak mezőnyében Eliud Kipchoge, míg a nők között Gladys Cherono diadalmaskodott, 2:03:32, illetve 2:20:23 órás időeredménnyel. A „BMW Laufsport” márkanagykövete, Anna Hahner ötödikként érkezett be a célba, amellyel azonnal kvalifikálta magát a jövő évi Atlétika Európa-bajnokságra.
2015 után 2017-ben is a legendás kenyai hosszútávfutó, Eliud Kipchoge nyerte meg a BMW BERLIN MARATHON-t, mindössze 35 másodperccel lemaradva a Dennis Kimetto által 2014-ben beállított, 2:02:57 órás világrekordtól. A harminckét esztendős olimpiai bajnok lenyűgöző párbajt vívott az első maratonját futó Guye Adola-val, mígnem végül az utolsó egy kilométeren eldöntötte a küzdelmet és 2:03:32 órás időeredménnyel szakította át a Brandenburgi kapu árnyékában kifeszített célszalagot. Az etióp reménység, aki 2:03:46 órás időeredménnyel érkezett be a célba, nem kevesebb, mint 37 kilométeren át vezette a férfiak mezőnyét, Eliud Kipchoge több éves versenytapasztalata azonban az utolsó kilométereken kifizetődött. A szeptember 24-i megmérettetés két másik nagy reménysége, az etióp Kenenisa Bekele és a kenyai Wilson Kipsang idő előtt feladta a versenyt.
A 44. BMW BERLIN MARATHON női versenyét 2015 után ezúttal is mindvégig Gladys Cherono uralta, aki a 42,195 kilométer hosszú versenytáv mentén felsorakozott mintegy egymillió néző gyűrűjében végül világklasszisnak számító, 2:20:23 órás időeredménnyel érkezett be a célba. Sőt mi több, a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián elszenvedett ínszalag-szakadása utáni, közel egy éven át tartó lábadozása után a bajor prémiumgyártó futósport-elköteleződéseit összefogó „BMW Laufsport” márkanagykövete, Anna Hahner is kiváltképp sikeres visszatérést ünnepelhetett Németország legnagyobb volumenű egynapos sporteseményén, hiszen ötödik helyezést érő 2:28:32 órás időeredményével azon nyomban kvalifikálta magát a 2018-as Atlétika Európa-bajnokságra.
„Hetvenezernél is több indulójával, több mint egymillió nézőjével és a világ legjobb hosszútávfutóinak kimagasló teljesítményével a BMW BERLIN MARATHON idén is a világ egyik legnagyobb futófesztiválja volt. A BMW nevében ezúton is szeretnék gratulálni Eliud Kipchoge és Gladys Cherono győzelméhez. Mindketten kivételes sportteljesítményről tettek tanúbizonyságot, amellyel megkoronázták a milliónyi ember rajongását élvező eseményt. A BMW BERLIN MARATHON idén újabb magasságokba érkezett, így szeretném külön megköszönni az SSC EVENTS GmbH hatékony támogatását és a több mint 5 500 önkéntes segítségét” – nyilatkozta Stefanie Wurst, a BMW Németország marketingigazgatója, aki hozzátette: a vasárnapi esemény a BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt és a BMW i8 plug-in hibrid sportautó közreműködéséhez is kiváló apropót kínált.
A BMW idén sorozatban hetedik alkalommal állt névadó szponzorként és kizárólagos autóipari partnerként Németország legnagyobb volumenű egynapos sporteseménye mellé, a berlini megmérettetés gördülékeny lebonyolítását egy több mint félszáz járműből álló flotta segítette. A felvezető autóként dolgozó BMW i3s tisztán elektromos prémium kompakt (kombinált energiafogyasztás: 14,3 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) mellett az esemény időmérő autói a BMW i8 plug-in hibrid sportautók voltak (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 2,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 49 gramm / km), miközben a BMW i8 biztonsági autó mellett tizenkettő BMW C evolution tisztán elektromos robogó (kombinált energiafogyasztás: 9,0 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) is pályára gurult. A szervezők és a VIP-résztvevők kényelmes közlekedéséről mindezeken felül egy 40 darab járműből álló flotta gondoskodott.
A BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt nem csupán a BMW BERLIN MARATHON hivatalos felvezető autója, hiszen számos más, a bajor prémiumgyártó támogatását élvező németországi hosszútávfutó-versenyen is a mezőny élén gurul. Ilyen az április 9-én megrendezett LIPCSEI MARATHON, az április 23-i Haspa Marathon Hamburg, valamint az október 1-jére kitűzött kölni RheinEnergieMarathon, az október 8-i MÜNCHEN MARATHON és az október 30-án megrendezendő Mainova Frankfurt Marathon is.
A BMW mindezeken felül számos világhírű hosszútávfutó-verseny autóipari partnere, így többek között a tokiói és a sanghaji maraton, a BMW Dallas Marathon, a BMW Oslo Marathon és a Bécsi Városi Maraton támogatója.