Odabent biztonságos

– BIZALOM A VÁROSI ÉS TÁVOLSÁGI AUTÓBUSZOKON UTAZÁS IRÁNT

Számos megoldást alkalmaz az IVECO BUS a jelenlegi egészségügyi helyzetben a járművezetők és az utasok egészségének és egészségügyi biztonságának védelme érdekében.

Jelentős mértékben befolyásolta a jelenleg zajló egészségügyi válság a közösségi közlekedési ágazat működését. A hatóságok számos biztonsági intézkedést írtak elő, jól bevált megoldások ajánlott alkalmazása mellett.

Gyártási tevékenysége újraindítása óta az IVECO BUS, a CNH Industrial csoport részeként globális COVID-19 biztonsági protokollt vezetett be munkavállalói egészségének és biztonságának védelme érdekében. E prioritásokat szem előtt tartva a gyártó számos megoldás alkalmazásáról döntött a fedélzeti egészségmegőrzés és biztonság szolgálatában – azért, hogy az utasok és a járművezetők teljes bizalommal térhessenek vissza a fedélzetre.

Vezetővédő üvegfelület

Az év eleje óta számos már meglévő megoldást bővített ki vagy fejlesztett tovább az IVECO BUS. Ezek között a vezetőfülke üvegezés beépítésével biztosított védelme is szerepel, amely egymástól elválasztva védi a járművezetőt és az utasokat. Ez a bizonyos városi autóbuszokon – URBANWAY, CREALIS és CROSSWAY Low Entry – már alkalmazott megoldás mostantól utólag beszerelhető kivitelben minden jövőbeni megrendeléshez választható. Természetesen az autóbuszok teljes palettáján rendelkezésre áll, a CROSSWAY helyközi modelleket és az EVADYS típusokat is beleértve. A konstrukció az ENSZ-EGB 43. számú rendeletének megfelelő üveget tartalmaz és OEM-megoldásként rendelhető.

Kézi géladagoló

Automatikus, érintésmentes adagolókat szereltek fel az ajtók közelében, az utasok így fel- és leszálláskor hidroalkoholos géllel fertőtleníthetik a kezüket. Az üzemeltetők úgy számolhatnak, hogy ezen adagolók több ezer alkalommal használhatók, mielőtt az elemek cserére vagy töltésre szorulnának.

Levegőminőség

A jelenlegi ismeretek szerint kevéssé valószínű a fertőzés levegőben történő terjedésének lehetősége. Elővigyázatossági okokból azonban a hatóságok a védelmi intézkedések mellett a levegőcserét is javasolják a víruskoncentráció megemelkedésének korlátozására a zárt terekben.

Ezen ajánlásra az IVECO BUS módosította légkondicionáló rendszereit, növelve a járműbe érkező külső levegő arányát. Ez a lehetőség már a CROSSWAY helyközi és turistabusz változataihoz, illetve az EVADYS modellekhez is rendelkezésre áll.

Felületek és szövetek kezelése

A szövetek, a velúrok, a bőrök és a függönyök tekintetében már a jelenlegi járművek is antibakteriális anyagokkal készülnek. Az IVECO BUS azonban több beszállítóval együttműködve a baktericid (baktériumölő), fungicid (gombaölő), víztaszító és virucid (vírusölő) tulajdonságú bevonatok hatékonyságát is teszteli.

A járművek levegőjének tisztítására a levegőcsere mellett a belső légbeszívó zónák közelébe telepített az ózon-, UV- és elektrolízis-rendszerek is tesztelés alatt állnak. Ezek a megoldások folyamatosan fertőtlenítik az újrahasznosított levegőt, eltávolítva belőle a vírusokat.

A járművek belterének automatikus és napi fertőtlenítésére egy másik eszközt is fejleszt az IVECO BUS. Ez néhány percen keresztül virucid anyagot porlaszt a légtérbe, és emberi beavatkozás nélkül vonja be a jármű összes belső felületét, illetve kezeli a szellőzőcsatornák és a légkondicionáló berendezés belsejét.

Végül pedig a nanotechnológia iránt is intenzíven érdeklődik a járműgyártó. A nanobevonat apró cseppek formájában elpárologtatott, hosszan tartó hatású anyagból alakítható ki, amely a jármű belső felületeire kerülve fertőtleníti azokat. Az üléseket, a kapaszkodókat és az oszlopokat is bevonatoló, jelenleg kísérleti szakaszában járó megoldás több hónapon át hatékony maradhat.

Az IVECO BUS erősen elkötelezett a „Safe Inside” (odabent biztonságos) koncepció mellett, a megfelelő megoldásokat kínálva, illetve gondoskodva az egészségvédelemről és biztonságról járművei fedélzetén.

Hatásmechanizmusuk alapján jelenleg a különböző megoldások e kombinációja ajánlott a személyszállításban a járművezetők, az utasok és a karbantartó személyzet védelme érdekében.