Az év legfontosabb autóipari technológiai újításai (1.) – Cadillac Escalade 38 colos kijelző

A technológiai fejlődés megállíthatatlan, egyre gyorsuló tempóban teszi mind kényelmesebbé, biztonságosabbá, takarékosabbá – egyszóval, mind tökéletesebbé – autóinkat. Évről évre innovációk százai jelennek meg a gyártásban; most lássuk mi az, ami az Autotrader szerint várhatóan meghatározza az autóipar következő évét.

A XXI. század második évtizedének végére teljesen átalakult az autóipar. Elég akár egy pár évnyit visszatekintenünk, hogy lássuk, ma olyan technológiák, koncepciók és fejlesztési irányok jelölik ki a fejlődés irányát, olyan szolgáltatások és képességek nyűgözik le a vásárlókat, amelyek létezését korábban elképzelni sem tudtuk.

Hogy ezek közül melyek bizonyulnak tartósan meghatározónak, és melyeket feledtet azonnal egy friss innováció érkezése, ma még csak sejthetjük. 

Cadillac Escalade 38 colos kijelző


Talán ironikus, hogy az észak-amerikai autógyártás dinoszaurusza nyitja a listát. Az egykori buta, nehéz vas azonban mára a modern autóipari technológia jelképévé vált: a Super Cruiser félautonóm mobilitási technológia bepillantást enged abba a valószínűleg nem is olyan távoli jövőbe, amikor szabadon dönthetünk, milyen mértékben vesszük ki a részünket az autó vezetéséből. A hatalmas szabadidőjármű másik különlegessége a 38 colos (!) képátlójú, 4K felbontású, kristálytiszta, energiatakarékos OLED kijelző, amelyen egyszerre három információs mezőben jeleníthetjük meg a kívánt tartalmakat. Ráadásul az elektronika ma már a legegyszerűbb emberi cselekvésbe is besegít, legyen szó a kiterjesztett valóságú navigációs rendszerről, amely mintha közvetlenül az útra vetítené ki a követendő irányt, vagy az utastéren belüli beszélgetést támogató mikrofon- és hangszórórendszerről.