2024 legjobb autói és márkái az Egyesült Királyságban

Az AutoTrader a szigetország legnagyobb online autós piactere, ahol nemcsak használt, de új autókat is lehet venni, sőt, tesztek, bemutatók is olvashatók. Idei felmérésükben 200 ezernél is több olvasó vett részt; az ő szavazataik alapján osztották ki a 2024-es díjakat.

Kétségtelen tény, hogy a szigetország autópiaca – különösen a Brexit után – más képet mutat, mint az európai, és még jobban eltér a hagyományosan árérzékeny magyartól, de a kétszázezresnél nagyobb válaszadói minta alapján meghatározott sorrend megalapozottnak tekinthető. Az AutoTrader nem kevesebb mint huszonkét kategóriában kérdezte olvasói véleményét, így összesen ennyi győztest is hirdetett. Ennyi járműkategória nincsen, de a szerkesztőség a való élet különleges autós helyzeteit is figyelembe vette egy-egy kategória létrehozásakor.

Így született meg például az „Legjobb autó hosszú utakra” kategória, amelyet a Nissan Ariya nyert meg – nyilván kényelmének és elektromos hajtása révén csöndes utasterének köszönhetően. Ugyan kevés autóst érint, hogy rendszeresen vontat, de 22 kategóriába belefért, hogy megkérdezzék: melyik a legjobb vontató autó a szigetországban. Nem meglepő, hogy a nehéz és hatalmas Range Rover Sport kapta a legtöbb szavazatot, amelynek meg se kottyan, ha mögé akasztanak egy bő kéttonnás utánfutót.

A legjobb ár-érték arányú autó népszerű kategória, hiszen minden piacon vannak olyan vevők, akik nem akarnak, vagy nem tudnak sokat kifizetni egy kocsiért. Érvényesült a papírforma: a Dacia Sandero Stepway nyert, amely nemcsak itthon, hanem ezek szerint a briteknél is sok embert győzött meg kedvező árával. Mivel ma a visszaesőben lévő elektromos modellek helyett a hibridek a legnépszerűbbek, nyilván győztest kellett hirdetni a legjobb hibridautók között. 

A papírforma itt is bejött, hiszen a műfajban legnagyobb tapasztalattal és legsokoldalúbb palettával bíró Toyota/Lexus páros verhetetlennek bizonyult. Sőt, a japán óriás palettájáról egyenesen egy prémiumtermék nyert; az olvasók a Lexus NX350h-t hozták ki győztesnek. Az öntöltő és plug-in hibrid hajtáslánccal egyaránt kapható Lexus SUV-ről így írtak az Auto Trader szavazói: 

„Rövidebb utakat villannyal teszek meg, a hosszabb utakon viszont nem kell izgulnom a hatótáv miatt. A minőség, megbízhatóság hibátlan.”

Az angol honlap arról is megszavaztatta olvasóit, hogy melyik a legszerethetőbb márka. Az, hogy az Alfa Romeo nyert, és a Porsche lett a második, nem meglepetés, a harmadik helyre viszont a kínai villanyautó-márka, a BYD futott be. A legérdekesebb kategória, amelyben győztest hirdettek, a legjobb autó kutyásoknak. Egyetértünk e kategória létrehozásával: négylábú barátaink minden kényeztetés és törődést megérdemelnek. A legjobb kutyás autó a Kia EV6 lett, amelyet tulajdonosai a tágas és jól variálható utas-, és csomagtere miatt dicsértek, valamint kiemelték, hogy ha a töltőkábelt az autó orrában lévő tárolóba teszik, akkor kutyájuk sem rágcsálja meg.

Nem okozott meglepetést a legmegbízhatóbb márka versenye sem, hiszen a Lexus nyert. A Lexus-tulajdonosok szerint autójuk megbízható, kényelmes és nagyon jó minőségű, valamint azt tervezik, hogy hosszú ideig megtartják. A japán hegemónia egyébként teljes ebben a kategóriában, mert a dobogóra a Toyota és a Honda fért még fel. 

Manapság nem múlhat el díjátadó környezetvédelmi szempontok nélkül, így az Auto Trader arról is megkérdezte olvasóit, hogy szerintük melyik az a márka, amely a legtöbb fenntarthatósági kezdeményezést indítja útjára. A brit szavazók meglepő döntést hoztak: annak a Bentleynek ítélték oda a díjat, amely 2,5 tonnánál könnyebb autót nem gyárt, és legkisebb motorjuk 3,0 literes, hathengeres. A végeredményben tehát valószínűleg a híres angol humor és a nemzeti büszkeség is szerepet játszott.

Fotók: Lexus, AutoTrader


Éppen egy esztendeje tiltotta le a márka további megismeréséről a látássérült autós szakértőket a Suzuki pr-osa

Tudtad?

Mi az a blogger pont hu, az Egyszer már láttam autót pont hu, a Teszt a lelke mindennek pont hu, a GaszTROLL pont hu és a Trollverda pont hu honlapok, valamint a Begurulva – autó és kütyümustra és a podCARs pont hu podcast csatornák a Médiabirodalom lapcsoporthoz tartoznak!