A 2024-es Volvo EX90 november 9-én debütál, mint a valaha volt legbiztonságosabb modell

Ez a jelentés egy független illusztrációt tartalmaz, amelyet a CarScoops művésze, Josh Byrnes készített a Volvo hivatalos formatervezési szabadalmai alapján, amelyek vélhetően az XC90 elektromos utódját ábrázolják. A renderelés nem kapcsolódik a Volvo-hoz, és nem is támogatja azt

A Volvo vezérigazgatója, Jim Rowan megerősítette, hogy az XC90 utódját EX90-nek fogják hívni, miközben a svéd autógyártó a biztonság új korszakáról tartott beszédet. A modell november 9-én mutatkozik be teljesen elektromos hajtáslánccal, legmodernebb szenzorokkal (kamerák, radarok, LiDAR) és kifinomult szoftverrel alapfelszereltségként, így a Volvo valaha készült legbiztonságosabb.

Az EX90 bemutatja a Volvo következő generációs biztonsági technológiáit, amelyek fokozatosan bekerülnek a vállalat többi modelljébe is. Az autógyártó szerint „a piac egyik legfejlettebb szenzorkészletét” fogják kínálni, amely nyolc kamerát, öt radart, 16 ultrahangos érzékelőt és egy LiDAR érzékelőt tartalmaz.

A LiDAR érzékelőt az EX90 tetejére szerelik fel, amely akár 250 m (820 láb) távolságból is képes észlelni a gyalogosokat a fényviszonyoktól függetlenül. A Volvo azt reméli, hogy a LiDAR – amely szabványossá válik a jövőbeni modelljeiben – akár 20 százalékkal csökkenti a súlyos balesetek számát, és 9 százalékkal javítja a balesetek elkerülését.

A következő generációs külső érzékelőktől eltekintve az EX90 az új „Driver Understanding” rendszernek köszönhetően a vezetőre is fokozott figyelmet fordít. Két belső kamera és egy kapacitív kormánykerék érzékeli a volán mögött ülő személy tekintetét és kormányzási viselkedését, figyelve a figyelemelterelésre, stresszre, álmosságra vagy bármilyen más olyan állapotra, amely befolyásolhatja a vezetést. Ilyen esetben a rendszer figyelmeztető jelzéssel indul, amely a helyzet súlyosságától függően növeli a hangerőt. Ha a sofőr nem reagál, intézkedik, bekapcsolja a vészvillogót, és biztonságosan leállítja a járművet az út szélén.

A Volvo úgy döntött, hogy még nem mutat meg nekünk utalásokat az EX90 dizájnjára, de a szabadalmi hivatalból kiszivárgott 3D-s modellen alapuló exkluzív renderelésünk nagy valószínűséggel az SUV közeli ábrázolása. Várhatóan az elkövetkező hetekben többet tudhatunk meg az EX90-ről, mivel a Volvo a november 9-re tervezett premier előtt további részleteket árul el.