A BMW i3s vezeti fel a vasárnapi Berlin Maraton mezőnyét

Németország legnagyobb volumenű egynapos sporteseményére a bajor prémiumgyártó egy több mint félszáz járműből álló flottával készül. A 44. BMW BERLIN MARATHON negyvenkét kilométerén a világ legjobb hosszútávfutói állnak rajthoz: a kenyai Eliud Kipchoge, a szintén kenyai Wilson Kipsang és az etióp Kenenisa Bekele is újabb világrekordra tör.

2017. szeptember 24-én Németország fővárosa immáron negyvennegyedik alkalommal rendezi meg a nemzetközi hosszútávfutás leggyorsabb 42 kilométerét. A BMW BERLIN MARATHON az elmúlt évek során nem kevesebb, mint tíz sport-világrekord megszületéséhez járult hozzá, amellyel párhuzamosan mára Németország legnagyobb volumenű egynapos sporteseményévé érett. Névadó szponzorként és kizárólagos autóipari partnerként a BMW idén sorozatban hetedik alkalommal áll a rendezvény mellé, amely a mintegy hetvenezer indulón túl évről évre több mint egymillió nézőt csábít el. A BMW BERLIN MARATHON a bajor prémiumgyártó futósport-elköteleződéseit összefogó „BMW Laufsport” csúcspontja, amelynek most vasárnapi fordulóján a vadonatúj BMW i3s tisztán elektromos prémium kompakt (kombinált energiafogyasztás: 14,3 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) tölti be a hivatalos felvezető autó szerepét.

„Mindig nagy öröm látni, amint a több tízezer induló és az egymillió néző a teljesítmény és a kitartás ünnepével tölti meg Berlin utcáit” – mondta Peter van Binsbergen, a BMW Németország értékesítési- és marketingvezetője. „Az esemény hivatalos felvezető autójaként érkező BMW i3 és a BMW i8 plug-in hibrid sportautó kettőse a hosszú távon fenntartható, környezetbarát mobilitás jövőképét vetíti előre. A BMW i divízió modelljei a hatékonyság és a teljesítmény úttörő egységének szimbólumai – és éppen ez jellemzi a hosszútávfutókat is” – tette hozzá.
A berlini közönség lelkes rajongása mellett a BMW BERLIN MARATHON indulóira ideális versenyfeltételek is várnak, amely a támogatóként közreműködő SCC EVENTS GmbH tökéletes szervezésének köszönhető. A nagyszabású rendezvény gördülékeny lebonyolításából a BMW is kiveszi a részét: a felvezető autóként dolgozó BMW i3s tisztán elektromos prémium kompakt mellett az esemény időmérő autói a BMW i8 plug-in hibrid sportautók lesznek (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 2,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 49 gramm / km), miközben a BMW i8 biztonsági autó mellett tizenkettő BMW C evolution tisztán elektromos robogó (kombinált energiafogyasztás: 9,0 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) is pályára gurul majd. A szervezők és a VIP-résztvevők kényelmes közlekedéséről mindezeken felül egy 40 darab járműből álló flotta gondoskodik majd.
A BMW BERLIN MARATHON negyvenkét kilométerén rendre világklasszis sportolók állnak rajthoz, és ez most vasárnap sem lesz másképp: a nézők a világ három legjobb hosszútávfutóját is az indulók között üdvözölhetik. A kenyai Eliud Kipchoge, aki a 2015-ös BMW BERLIN MARATHON-t és a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiát is megnyerte, ezúttal a kenyai honfitársa, Dennis Kimetto által 2014-ben beállított világrekord megdöntéséért érkezik Berlinbe. A stopper akkor 2:02:57 óránál állt meg. Eliud Kipchoge mellett egy másik kenyai legenda is visszatér Németország fővárosába: Wilson Kipsang 2013-ban, a 40. BMW BERLIN MARATHON-on futotta meg a sportág akkori világcsúcsát, 2:03:23 órára javítva honfitársa, Patrick Makau korábbi, 2:03:38 órás időeredményét. Tavaly Kipsang tíz másodperccel megjavította saját világrekordját, ez azonban akkor csak a második helyre volt elegendő az etióp Kenenisa Bekele mögött. A 2016-os győztes idén is visszatér Berlinbe.
Kenenisa Bekele
A 44. BMW BERLIN MARATHON-on hat világklasszis hosszútávfutó nő is rajthoz áll, egytől egyig 2:24 óra körüli korábbi időeredménnyel. A legendás szextettet a kenyai Gladys Cherono vezeti, aki 2:19:25 órás időeredményével a 2015-ös BMW BERLIN MARATHON abszolút női győzteseként állhatott fel a dobogó tetejére. Rajthoz áll még a háromszoros berlini győztes Aberu Kebede (2010-ben, 2012-ben és 2016-ban győzött, legjobb időeredménye 2:20:30 óra), valamint három etióp sportoló: Amane Beriso (a 2016-os dubai hosszútávfutó-verseny második helyezettje), Gulume Tollesa (a 2015-ös frankfurti maraton győztese) és Meseret Mengistu (a 2015-ös párizsi hosszútávfutó-verseny első helyezettje). A lelkes nézők a vasárnapi indulók között üdvözölhetik még a 2017-es prágai maraton aranyérmesét, a kenyai Valary Aiyabei-t, illetve a „BMW Laufsport” két márkanagykövetét, Anna és Lisa Hahner-t is. Anna Hahner (legjobb időeredménye 2:26:44 óra) egy súlyos sérülést követő hosszú lábadozás után tér most vissza a mezőnybe.
Széleskörű futósport-elköteleződésével a BMW Németország összesen több mint 175 000 indulóhoz és több millió sportszerető nézőhöz jut el közvetlenül. A bajor prémiumgyártó számos világhírű hosszútávfutó-verseny autóipari partnere, így többek között a tokiói és a sanghaji maraton, a BMW Dallas Marathon, a BMW Oslo Marathon és a Bécsi Városi Maraton támogatója.