A DAF segít az elektromos átállásban

Elektromos és hibrid tehergépkocsik a Simon Loos és a Peter Appel Transport vállalatnak

A DAF Trucks segít a holland Albert Heijn áruházláncnak, hogy a jövőben elektromos járművekkel szállítsa az árut üzleteibe. A DAF már át is adta az első elektromos tehergépkocsikat az Albert Heijn szállítmányozóinak, a Simon Loos és a Peter Appel Transport vállalatnak. Ezzel elkezdődött egy hosszú távú üzemi teszt, mely során három teljesen elektromos tehergépkocsit és két hálózatról tölthető hibrid tehergépkocsit próbálnak ki élesben — utóbbiakat Európában elsőként.

A Hollandiában, Belgiumban és Németországban több mint 1000 üzlettel rendelkező Albert Heijn áruházlánc 2014-ben belépett a „Green Deal for Zero Emission City Logistics” (Zöld egyezmény a zéró kibocsátású városi szállítmányozásért) elnevezésű programba, amely a megbízókat, a szállítmányozókat, a technikusokat és a hatóságokat hozza össze egy platformon, hogy közös kutatás révén 2025-re nagymértékű előrelépést érjenek el a zéró károsanyag-kibocsátású városi áruterítés terén. Az Albert Heijn, a DAF, a Simon Loos, a Peter Appel Transport és a TNO (Holland alkalmazott természettudományos kutatási szervezet) számára a most elindított kísérlet bepillantást nyújt abba, hogyan alakulhat a zéró károsanyag-kibocsátású áruterítésre való átállás. 

Mindkét terület legelőnyösebb tulajdonságai
A tesztprogramban három akkumulátorhajtású elektromos tehergépkocsi (DAF CF Electric) és kettő hálózatról tölthető hibrid tehergépkocsi (DAF CF Hybrid) vesz részt egy VDL gyorstöltő infrastruktúrával együtt. A CF Electric körülbelül 100 kilométer teljesen elektromos hatótávval rendelkezik. A VDL E-Power technológiáját alkalmazó CF Hybrid mindkét terület legelőnyösebb tulajdonságait ötvözi: teljesen elektromos meghajtást kínál a városokban (akár 50 kilométeres hatótávval), a DAF legújabb dízel technológiájának köszönhetően pedig hatékony és környezetbarát üzemelést a városon kívüli területeken. 

Elemzés
A partnerek a lehető legtöbb információt próbálják megszerezni az áruházakat érintő zéró károsanyag-kibocsátású szállítmányozás bevezetésével kapcsolatos műszaki, üzemeltetési, pénzügyi és szervezeti szempontokról. A TNO az eredményeket azzal a céllal fogja elemezni, hogy a közeljövőben felállíthasson egy stratégiát az áruházak zéró károsanyag-kibocsátású áruterítésének megvalósítására. 

Zéró károsanyag-kibocsátású áruterítés
A teljesen elektromos CF Electric tehergépkocsikkal végzett tesztelés eleinte a zaandami elosztóközpont és az amszterdami áruházak közötti fuvarokra fog korlátozódni. A hálózatról tölthető hibrid tehergépkocsikkal az Albert Heijn a Zaandamtól távolabb eső üzleteit is elláthatja áruval károsanyag-kibocsátás nélkül. A tehergépkocsik akkumulátorait a fuvarok között egy speciális töltőparkban fogják tölteni az Albert Heijn zaandami elosztóközpontjában.