A Hyundai és a Rolls-Royce Holdings célja, hogy 2025-re üzemanyagcellás repülőgépeket hozzon a levegőbe

A Hyundai Motor Group és a Rolls-Royce Holdings (a légiközlekedési vállalat) a mai napon szándéknyilatkozatot írt alá, hogy együtt dolgozzanak a fenntartható energiaellátás fejlesztésén a fejlett légi mobilitás piacán.

„Örülünk, hogy a Rolls-Royce-szal együttműködve a repülési és tanúsítási szakértelmükre támaszkodva felgyorsíthatjuk a hidrogén üzemanyagcellás meghajtási rendszerek fejlesztését” – mondta Jaiwon Shin, a Hyundai Motor Group elnöke. „Úgy gondoljuk, hogy ez a kulcsfontosságú technológia, amely támogatja a globális légiközlekedési ágazat azon célját, hogy 2050-re nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású legyen.”

A vállalatok együtt fognak működni a Hyundai regionális légi mobilitási platformjain alapuló elektromos és hidrogén üzemanyagcellás technológiát használó utasszállító drónok meghajtórendszereinek fejlesztésében. Dolgoznak majd azon is, hogy felkészítsék a Rolls-Royce Holdingot ezen energiarendszerek gyártására.

Az együttműködés végső eredménye az lesz, hogy 2025-ig egy üzemanyagcellás elektromos repülőgép-bemutatót hajtanak végre, amelynek végső célja az, hogy a jármű meghajtórendszerét a szélesebb körű, fejlett légi mobilitási piacra vigyék.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Hyundai Motor Group partnere lehetünk” – mondta Rob Watson, a Rolls-Royce Electrical elnöke. „Az Advanced Air Mobility Market nagy kereskedelmi potenciált kínál, és ez az együttműködés támogatja közös ambícióinkat, hogy élen járjunk a fejlett légi mobilitási piacon.”

A cégek szerint a hidrogén üzemanyag-forrásként való használata az elektromos meghajtás minden előnyét kínálja (mind az elfojtott hangot, mind az alacsony károsanyag-kibocsátást), valamint a nagy hatótávolságot. A vállalatok azon is dolgoznak, hogy a hidrogén üzemanyagcellákat, tárolórendszereket és infrastruktúrát az űrrepülési piacra vigyék.

A Supernal, a Hyundai Motor Group egyesült államokbeli fejlett légi mobilitási egysége azt tervezi, hogy 2028-ra kezdi meg az ügyfelek repülését a városi területeken. A Hyundai a 2030-as években tervezi, hogy nagyobb hatótávolságú repüléseket indítson el.

https://podcars.hu/a-visszaszamlalas-elindult/