A jégkár lehet az autósok legnagyobb rémálma

Gyakoribbak lesznek hazánkban is a viharok

Hamarosan a közelgő viharra is figyelmezteti a sofőröket a Cristo autós applikáció, erre pedig a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint hazánkban egyre fokozottabban lehet szükség. Az alkalmazás üzemeltetői most a biztosítókat az autószervizekkel összekötő KárWebbel közösen mutat rá az autót érhető viharkárokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra.

Nem csak a forgalomban, hanem parkolási helyzetben is rengeteg veszély leselkedik az autókra. Természetesen, ahogyan a télre, nyárra is jellemzőek bizonyos évszak-specifikus károkok, hívja fel a figyelmet a KárWeb: „Ilyenek lehetnek az egyre gyakoribb jégkárok, a vihar okozta károk, vagy az épületről lehulló tárgy okozta töréskár.” – közölte Harkai Attila, a biztosítókat és a szervizeket összekötő, egyedi online felületet kifejlesztő és üzemeltető KárWeb Kft. ügyvezetője.

A Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) Meteorológiai Támogató Osztálya rámutat1, hogy a klímaváltozás fokozódó szélviharokat, és ezzel együtt növekvő viharkárokat hozhat Magyarországon. A szélviharok számos bosszúságot okozhatnak, akár egy kidőlt fa, vagy az autónak sodort masszív tárgy, esetleg épületegység formájában.

Továbbá, nagyon nagy károkat okozhat a jégeső is, amelynek intenzitása komoly védelem igényét támaszthatja az autótulajdonosokban. A védőtakarók egy bizonyos szintig nyújthatnak megoldást, de teljesen nem garantálják a jármű védelmét. Érdemes tehát idejében bebiztosítani az autót, hiszen fedezékbe állni sajnos nem mindig van lehetőség.” – tette hozzáHarkai Attila, aki azt is hangsúlyozta, hogyaz így keletkezett kárt csak akkor téríti meg egy biztosító, ha teljeskörű CASCO van az autón, ennek költsége pedig még mindig jóval alacsonyabb, mint egy jég által összevert autótető megjavítása.

Szota Szabolcs, a Cristo autós alkalmazást fejlesztő és üzemeltető Smartsurance Technologies Kft. ügyvezetője egy olyan ügyfélesetről számolt be, amely szerint az autótulajdonos bár ponyvával védte autóját egy hirtelen jött májusi jégeső ellen, az mégis horpadásokkal lett tele a tetőn és a motorháztetőn, valamint a szélvédője is berepedt. A javítás többmilliós összegre rúgott, amit viszont fizetett a biztosító, így – bár a káreset sosem jó élmény – az addig Cascora elköltött összeg sokszorosan megtérült.

Az autósokat nem pusztán a napi közlekedésben szeretnénk segíteni, hanem a kármegelőzésben is.” – mondja Szota Szabolcs. „Többek között ezért is fejlesztettük ki, számos felhasználói visszajelzést és tipikus biztosítói káresetet elemezve, az időjárás-riasztást, amelyet felhasználóink a közelgő nyári (vagy az év bármely szakában jellemző) viharjelzések időszakában már használatba is vehetnek.” – zárta gondolatait az ügyvezető.

Az applikáció időjárás-riasztás funkciója az Országos Meteorológiai Szolgálat által meghatározott 2-es és 3-as szintű riasztásokat küldi meg járások szintjén azoknak a felhasználóknak, akik rendelkeznek Beat telemetriai eszközzel. A riasztást így konkrétan a gépjármű helyzete alapján, automatikusan tudja küldeni a rendszer, manuális helymeghatározásra nincs szükség.

1 https://masfelfok.hu/2021/05/07/extrem-szelsebessegu-viharokat-hoz-a-klimavaltozas-magyarorszagon/