Bemutatkozik a MINI Concept Aceman tanulmányautó (1.)

A MINI reflektorfénybe gurítja a prémium kisautó-szegmens új járműkoncepciójának előfutárát. A tisztán elektromos meghajtás, a króm és a bőr alkalmazásának teljes mellőzése, a merőben új formanyelv és a fejlett digitalizációs megoldások egysége intenzív felhasználói élménnyel kecsegtet.

HALLGASS EXKLUZÍV PODCASTOKAT IDE, ILLETVE IDE KATTINTVA!

Végre testet ölt a MINI modellcsaládjának új tagja: a brit prémiumgyártó bemutatja a MINI Concept Aceman tanulmányautót, amely a márka következő modellgenerációjának teljesen új formanyelvébe is idő előtti betekintést enged. A tanulmányautó mindenekelőtt azon formai és technológiai innovációkra helyezi a hangsúlyt, amelyek égisze alatt a MINI meghatározza a márka által fémjelzett vezetési élmény jövőjét. Tisztán elektromos meghajtás, karizmatikus letisztultságot éltető Charismatic Simplicity formanyelv, új digitális felhasználói élmény, valamint bőrözött és krómozott elemeket teljes egészében mellőző, felelős anyaghasználat: a MINI ezen főbb irányvonalak mentén mutatja be a prémium kisautó-szegmens első crossover modelljének koncepcióját.

Az ikonikus, háromajtós karosszéria-kialakítással brillírozó és az elmúlt több mint 60 év során megannyiszor újraértelmezett MINI Cooper mellé most először, a következő modellgenerációval egy crossover modell is megérkezik – átfogó sokoldalúságot kínálva, karakteres stílusjegyekkel felvértezve. „A MINI Concept Aceman tanulmányautó egy teljesen új modell hírnöke, amely az új MINI-palettán a MINI Cooper és a MINI Countryman közé érkezik meg” – mondta Stefanie Wurst, a brit prémiummárka vezetője. „A koncepció azt is bemutatja, hogy a MINI miként látja saját magát a tisztán elektromos meghajtású jövőben és mindazon területeken, amelyek eddig is meghatározták: a gokartos vezethetőség, a magával ragadó digitális élmény és a minimális ökológiai lábnyomra való törekvés égisze alatt” – tette hozzá.

Kezdetét veszi a MINI új formanyelvének korszaka

A MINI Concept Aceman tanulmányautó világpremierjével a MINI új formanyelvének korszaka is megkezdődik. A Charismatic Simplicity (Karizmatikusan egyszerű) formanyelv alappillére egy olyan dizájn, amely segít minden egyes MINI modell egyediségét kihangsúlyozni és intuitív módon, letisztult formanyelvvel középpontba helyezni a brit prémiummárka esszenciáját. A MINI új formanyelve hű marad a márka hagyományos értékrendjéhez és szenvedélyes rajongással élteti a technológiai innovációkat, amelyek eredményeként egy érzelmekben gazdag, progresszív kisugárzású, összetéveszthetetlen stílus születik.

A karosszéria és az utastér karizmatikusan letisztult kialakítása mellett az új formanyelv stílusát a fények, a mozgások, az interakciók és a hangok holisztikus felhasználói élménye is nagymértékben meghatározza. Az újrahasznosított textilből szőtt, friss színekkel kontrasztba hozott felületek olyan digitális elemekkel egyesülnek, mint például a műszerfal új, OLED-technológiás kijelzője, amely a MINI hamisítatlan stílusában kínál egyedülálló felhasználói élményt. A következő modellgeneráció tisztán elektromos meghajtású modelljeit most először önálló hangzásvilág is jellemzi majd, amely érzelmekben gazdag menethangokat, az új élménymódok esetében pedig autentikus hangaláfestéseket ígér.

A kreatív helykihasználás újraértelmezése

Megjelenésével a MINI Concept Aceman tanulmányautó agilitást és magabiztos kiállást sugall, a márka két legsikeresebb modellje, a MINI Cooper és a MINI Countryman hamisítatlan stílusjegyeinek ötvözetével alkotva meg a crossover modellek modern újraértelmezését.

„A tisztán elektromos meghajtás lehetőséget ad nekünk arra, hogy úgy gondoljuk tovább a MINI formanyelvének hagyományos értékeit, hogy közben maradéktalanul ragaszkodunk a kreatív helykihasználás alapelvéhez is” – fogalmazott Oliver Heilmer, a MINI vezető formatervezője. „Olyan autókat hozhatunk így létre, amelyek minimális alapterületet foglalnak el az úton, miközben odabent minden korábbinál kényelmesebbek, sokoldalúbbak és több érzelmet váltanak ki” – tette hozzá.

A rövid túlnyúlásokkal megrajzolt, praktikus, két fő részre osztott karosszéria-kialakítás minimális alapterületen kínál maximális helyet az utasoknak és csomagjaiknak. A MINI Concept Aceman tanulmányautót négy ajtóval és egy nagyméretű csomagtérajtóval szerelték fel, amelyek mögött öt ülőhely várja a márka rajongóit.

A koncepció 4,05 méter hosszú, 1,99 méter széles és 1,59 méter magas karosszériáját a márkától elvárt arányok mentén, rendkívül modern formanyelvvel rajzolták meg a tervezők, akik a karosszéria klasszikus, hármas elrendezését és körbeölelő ablaksávját is az alapoktól gondolták újra. A karosszériaelemek és az üvegfelületek közötti, szinte észrevétlen átmenetek a modell kimagaslóan előnyös aerodinamikai tulajdonságait éltetik. A MINI Concept Aceman tanulmányautó karizmatikusan letisztult formanyelve teljes egészében mellőzi a karosszéria olyan króm díszítéseit, amelyek évtizedeken át a korábbi modellgenerációk meghatározó stílusjegyei voltak. A nagyvárosi környezetbe tervezett, mégis sokoldalú crossover modell széleskörű adottságait a karosszéria alján végigfutó védősáv, az erőteljesen kihangsúlyozott kerékjárati ívek, a nagyméretű keréktárcsák, a látványos tetőcsomagtartó, valamint az első és hátsó védőpanelek nyomatékosítják.

Látványos frontrész egyedülálló részletekkel

A MINI Concept Aceman tanulmányautó függőleges elrendezésű frontrésze magabiztos kiállást sugall. A márka ikonikus stílusjegyeit a crossover modell sajátosságai és a tisztán elektromos meghajtás szempontjai szerint értelmezték újra a tervezők. A középre helyezett hűtőrács-motívumot letisztult felületek ölelik körbe, a hagyományosan hatszög alakú elemet pedig immár nyolcszögletű, világító kontúrral álmodták meg a készítők. Az újragondolt hűtőrács-motívum LED-technológiás, világoszöld árnyalatban világító kontúrja a nappali menetfényekkel és az éjszakai világítással együtt is működtethető.

A koncepció frontrészének középre pozícionált hűtőrács-motívuma teljes egészében zárt. Felső részébe a tervezők LED-technológiás mátrix elemeket integráltak, amelyek indulás előtt látványos fényeffektekkel üdvözlik a brit prémiummárka ügyfeleit.

A MINI Concept Aceman tanulmányautó első fényszórói ugyancsak szakítanak a korábbi modellgenerációkon alkalmazott, jellegzetes, kör alakú kialakítással. A nappali menetfények folyamatos kontúrjai a szabadság érzését éltetik és még a motorháztető külső szélein is folytatódnak. Ez még tovább hangsúlyozza az újdonság egyediségét.