A kávéscsésze figyelmeztet

Az év leghosszabb napja nem valami nagy ünnep azoknak az európaiaknak, akik nem tudnak eleget aludni. A kialvatlanságnak rengeteg oka lehet – egy nyűgös baba vagy egy hosszúra nyúlt ünneplés –, de az biztos, hogy nagyon veszélyessé válhat.

A kutatások szerint az európaiak harmada nem alszik eleget.* Vezetés közben ez ugyanolyan erősen rontja az összpontosítást és lassítja a reakcióidőt, mintha az autós alkoholt fogyasztott volna. Európában minden ötödik baleset a fáradtságra vezethető vissza,** és az emberek ötöde beismeri, hogy elbóbiskolt már a volán mögött.***
Az autópályákon és a főutakon az útpálya fölötti kijelzők és villogó közúti jelzések figyelmeztetnek az elalvás veszélyére, de maguk az autók is riaszthatják a vezetőt, ha járműve elkezd kisodródni a forgalmi sávból. A Ford Vezetőfigyelmeztető rendszere kamerával figyeli a felfestett sávelválasztókat, és ha akaratlan oldalirányú mozgásokat érzékel, egy kávéscsésze-szimbólum felvillantásával jelzi a vezetőnek, hogy ideje pihenőt tartani.

“Rengeteg dolog sarkall minket arra, hogy fáradtan is folytassuk az utazást, hiszen mindenki szeretne a lehető leghamarabb hazaérni. Egy apró kávéscsésze-szimbólum viszont hatásos figyelmeztetést jelent arra, hogy többet ér biztonságban hazaérni, és a legtöbben értik is ezt, ezért lehúzódnak pihenni, vagy megállnak egy kávéra,” mondta el Andrej Loewen, a Ford Európa járműtervezési részlegének vezetősegítő rendszerekre szakosodott mérnöke.
A Ford folyamatosan finomítja ezt a közel tíz évvel ezelőtt bevezetett rendszert. A SYNC 3 csatlakozási rendszerrel felszerelt modellekben elég kimondani, hogy “kellene egy kávé”, és az autós máris megtudja, hol találja a legközelebbi kávézót, ahol tarthat egy kis szünetet. Európában a továbbfejlesztett technológia az Edge, a Galaxy, a Mondeo, az S‑MAX és a Transit modellekhez is megrendelhető lesz, akárcsak a vadonatúj Fiestához.
“A Ford elkötelezetten dolgozik a vezetést kényelmesebbé és biztonságosabbá tevő technológiák kifejlesztésén. A vadonatúj Fiesta felszereltségében ezért már a fejlett Gyalogosészleléssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer is megtalálható, ami éjszaka is képes megelőzni a gyalogosgázolásokat,” tette hozzá Loewen.

# # #

Az európai fogyasztók észrevételei és elvárásai a matracokkal kapcsolatban, az Európai Ágygyártók Szövetségének 2015-ös felmérése
** Álmosság vezetés közben, http://www.esrs.eu/fileadmin/user_upload/publications/Livre_blanc_VA_V4.pdf
*** Álmosság vezetés közben Európában: 19 országra kiterjedő felmérés, közzétette a Journal of Sleep Research, 2015. A felmérésben 12.434 embert kérdeztek meg