A konzul minden segítséget megadott a bajorországi autóbaleset érintettjeinek

A konzul megadott minden, az illetékességi körébe tartozó segítséget a múlt heti bajorországi autóbaleset sérültjeinek és a hozzátartozóknak – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke kedden az MTI-vel.

Menczer Tamás közleményében azt írta: a tárca őszinte részvétét fejezi ki a sajnálatos autóbalesetben elhunytak hozzátartozóinak.

A ripost.hu hétfőn azt írta, rengetegen fogtak össze az autóbaleset áldozataiért, egy közösségi portálon gyűjtés szerveződött. A cikk szerint egy nő, akinek két fiútestvére is érintett volt a balesetben, azt állította: “a tragédia következményeinek megoldásában magunkra maradtunk”. Ugyancsak a cikkben egy ma­gyarok vezette németországi autókereskedés munkatársa azt nyilatkozta, hogy úgy nézett ki, “ezt nekünk kell szervezni a továbbiakban, így kerültünk kapcsolatba az elhunyt fiúk hozzátartozóival”. Az egyik elhunyt családja hétfőn érkezett ki, a sok felajánlásnak köszönhetően autó, szállás, teljes ellátás, tolmács biztosított a számukra – mondta az autókereskedés munkatársa.
Menczer Tamás közleményében tudatta, a hatályos jogszabályoknak megfelelően a konzul megadott minden, az illetékességi körébe tartozó segítséget a sérülteknek és a hozzátartozóknak. Folyamatos a kapcsolattartás a kórházzal és az illetékes hatósági szervekkel, hogy a hozzátartozók minden szükséges információt megkapjanak a sérültek állapotáról, a baleset körülményeiről és a szükséges teendőkről.
Kiemelte: az elhunytak hazaszállításával kapcsolatban a konzulátusnak a hatályban lévő törvények szerint nem áll módjában anyagi támogatást adni a hozzátartozóknak, ez csak igen korlátozottan lehetséges a Magyarországon elhunytak esetében is. Éppen ezért mindig felhívják a külföldre utazók figyelmét a szükséges utasbiztosítás fontosságára, hiszen ennek megléte esetén számíthatnak a családok a biztosító anyagi segítségére.
A sajtófőnök hangsúlyozta: az ügyintézés során mindenben, így a tolmácsolásban is segédkeznek az illetékes konzulok. Feladatkörük továbbá a holttestek hazaszállításához szükséges engedélyek kiállítása és a halotti anyakönyvi kivonat hitelesítése, ezeket a feladatokat díjmentesen és soron kívül elvégzik, valamint javasolnak egy temetkezési vállalkozót, aki a holttestek hazaszállítását megbízhatóan el tudja végezni – magyarázta.

Múlt szerdán három magyar állampolgár meghalt, három pedig súlyos sérüléseket szenvedett egy közúti balesetben a bajorországi Kaltental közelében.

http://egyszermarlattamautot.hu/2017/07/20/kozlekedesi-balesetben-meghalt-harom-magyar-bajororszagban/