A legújabb Honda SH150i áttekintése

Összegzés

Olaszország egyik legnépszerűbb robogója tavaly 11 500 példányban kelt el Európában, így piacvezetőként zárhatta az évet. Hogy továbbra is a legmagasabb színvonalon szolgálhassa ki a robogósok igényeit, a 2020-as modellévre teljesen megújult. Átrajzolt, letisztult idomzatának és továbbfejlesztett vázának köszönhetően több mint 50%-kal nagyobb tárolókapacitással büszkélkedhet, mint elődje, nem mellesleg kényelmesebb is. Az új, négyszelepes erőforrás dinamikusabb gyorsulást és nagyobb felső fordulatszám-tartományban jelentkező motorerőt garantál, ráadásul kevesebbet is fogyaszt a korábbi hajtóműnél. Modern, hatékony mivoltáról árulkodik, hogy megfelel az Euro 5-ös környezetvédelmi előírásoknak, a Honda Állítható Nyomatékszabályozó (Honda Selectable Torque Control, HSTC) pedig immáron az alapfelszereltség része.

Bevezetés

Az SH modellcsalád tagjai rendkívül népszerűek, az SH50-ként jegyzett ősmodell 1984-es bemutatkozása óta több millió példányban találtak gazdára világszerte. Kiváltképp kedveltnek bizonyult az európai piacon 2001-ben bemutatott, négyütemű Honda SH150, ami könnyű kezelhetőségének és stílusos megjelenésének köszönhetően már pályafutásának kezdetén belopta magát az öreg kontinens lakóinak szívébe.

Sikerének alapjait az SH50 rakta le, a legendás elődön ugyanis már éppúgy felfedezhetők voltak a koncepció alapvető elemei: pörgős, élénk erőforrás, 16”-os kerekek, kiváló úttartás és elegáns, prémium színvonalú formavilág.

A kiváló tulajdonságok sora 2005-ben tovább bővült, tudniillik az SH150 ekkor kapta meg a Honda által fejlesztett PGM-FI elektronikus üzemanyag-befecskendezőt. Azóta 14 év telt el, és a modell még mindig piacvezető, sőt a stílus, a megbízhatóság, a takarékosság és a kiemelkedő használati érték szinonimája.

Fejlesztése során mindig is folytonosságra törekedtek a Honda mérnökei és a vevőkör igényeinek változásaihoz igazodva csiszolták tökélyre az alkatrészeket, így évről évre egyre jobb verziókkal ajándékozva meg a bukósisakos közönséget.

E filozófia mentén dolgozták ki 2013-ra a rendkívül alacsony belső súrlódású Honda eSP (ti. enhanced Smart Power) erőforrást és az Alapjárat-leállító Rendszert (start&stop) is, soha nem látott szintre csökkentve a károsanyag-kibocsátást és az üzemanyag-fogyasztást. A 2017-es modellév szintén új formát és sok-sok újdonságot hozott, egyebek mellett ekkor jelent meg a felszereltségi listán a LED első és hátsó lámpa, valamint az intelligens kulcs (Honda Smart Key), természetesen az idomokat is átdolgozták a fejlesztők.

Idén az olaszországi Atessában gyártott SH150i tulajdonképpen minden porcikájában megújult, így teljesen új modellként folytatja pályafutását a 2020-as modellévben. Jelentősége a mediterrán országban különösen nagy, hiszen a helyi szabályozás tiltja a 125 cm3-es motorok használatát autópályán. Koncepciójának alapját az elődök gyártása során szerzett temérdek tapasztalat adja, ezt kihasználva tették még stílusosabbá, kényelmesebbé megbízhatóbbá és takarékosabbá. Hamisítatlan SH, pont, ahogy szeretjük. 

Áttekintés

Az SH150i-t egy cseppet sem volt egyszerű feladat jobbá tenni – nem véletlenül Európa egyik kedvenc robogója. Persze a Honda mérnökei ezúttal is sikerrel vették a kihívást és számos olyan ötlettel rukkoltak elő, ami nagyobb teljesítményt és nyomatékot eredményezett, s még magasabb technikai szintre emelte a modellt. Az új, négyszelepes, “eSP+” erőforrás például komoly előrelépést jelent, különösképp, hogy károsanyag-kibocsátása az Euro 5-ös előírásoknak is megfelel.

A cél erlérése érdekében az új SH150i-t Honda Állítható Nyomatékszabályozóval (HTSC) látták el, a vázat továbbfejlesztették, melynek révén nagyobb lett a – USB-aljzattal kiegészített – tárolórekesz befogadóképessége. A módosított hátsó futómű-geometriának hála a menetkomfort is jelentősen javult, maga a prémium idomzat és a jellegzetes orr-rész pedig még látványosabbá teszi a modellt, különösképp, hogy nemcsak megújult LCD-műszeregységet, hanem vadonatúj, LED első és hátsó lámpákat ölelnek körül az elemek.

Az SH150i ötféle kivitelben lesz megrendelhető[1]:

– SH150i belépőmodell tartozékok nélkül,

– SH150i Smart Key-kompatibilis túradobozzal, 

– SH150i Smart Key-kompatibilis túradobozzal, kézvédővel és szélvédővel,

– SH150i hagyományos túradobozzal,

– SH150i hagyományos túradobozzal, kézvédővel és szélvédővel.

A 2020-as SH150i-t az alábbi színekben – országonként eltérhet – rendelhetik meg a vásárlók:

– Pearl Nightstar Black

– Pearl Cool White

– Timeless Gray Metallic

– Pearl Splendor Red.