A mesterséges intelligencia a jövőben tehermentesíti a mindennapi folyamatokat

Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain | 2023: E 220 d 4MATIC (WLTP (vorläufige Angaben): Kraftstoffverbrauch kombiniert: 6,0-5,3 l/100 km; CO₂-Emissionen kombiniert: 157-139 g/km); AVANTGARDE Line; Exterieur: MANUFAKTUR opalithweiss bright metallic; Interieur: Leder macchiatobeige / Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain | 2023: E 220 d 4MATIC (WLTP (vorläufige Angaben): Kraftstoffverbrauch kombiniert: 6,0-5,3 l/100 km; CO₂-Emissionen kombiniert: 157-139 g/km); AVANTGARDE Line; Exterieur: MANUFAKTUR alpingrau uni; Interieur: Leder tonkabraun;WLTP (vorläufige Angaben): Kraftstoffverbrauch kombiniert: 6,0-5,3 l/100 km; CO₂-Emissionen kombiniert: 157-139 g/km* Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain | 2023: E 220 d (WLTP (preliminary values): Combined fuel consumption: 6.0-5.3 l/100 km; combined CO2 emissions: 157-139 g/km), AVANTGARDE line; exterior: MANUFAKTUR opalith white bright metallic; interior: Leather macchiato beige / Mercedes-Benz E-Class All Terrain | 2023: E 220 d 4MATIC (WLTP (preliminary values): Combined fuel consumption: 6.0-5.3 l/100 km); combined CO2 emissions: 157-139 g/km), AVANTGARDE line; exterior: MANUFAKTUR alpine grey solid; interior: Leather tonka brown;WLTP (preliminary values): Combined fuel consumption: 6.0-5.3 l/100 km; combined CO2 emissions: 157-139 g/km*

Az új E-osztályú kombi a mikroszkóp alatt: az MBUX rutinok

  • Ez lehetővé teszi, hogy az E-osztályú kombit a személyes szokásokhoz igazítsák
  • Mindenekelőtt a sablonok és a saját készítésű rutinok tehermentesítik a mindennapi vezetés során
  • A fejlesztés következő szakaszában a mesterséges intelligencia által generált rutinok következnek a vezető számára

Reggel 8 óra előtt röviddel álljon meg a cégkapunál, engedje le az oldalablakot, és mutassa be céges bérletét, hogy behajthasson a telephelyre – sok dolgozó kezdi így, vagy hasonlóan a munkanapját. A szabadidőben is előfordulnak visszatérő folyamatok, például ha a sofőr általában minden kedd este, télen teniszedzés után hazafelé menet bekapcsolja az ülésfűtést. 1Ez csak kettő a sok alkalmazás közül, ahol a Mercedes-Benz az úgynevezett rutinok segítségével szeretné megkönnyíteni ügyfelei mindennapi feladatait.

Az új modellsorozat piaci bevezetésekor a következő opciók állnak majd rendelkezésre:

  1. Sablonok: Ezen sablonok segítségével az ügyfelek kipróbálhatják, hogy alapvetően milyen rutintípusok lehetségesek. Ilyen például a “Heat me up” (az ülésfűtés bekapcsolása egy bizonyos külső hőmérsékleten) vagy a “Date night” (a zene lejátszása Bluetooth hangon keresztül történik, a környezeti világítás rózsaszínre vált). A sablonok többnyire a háttérben tárolódnak. Néhányat helyben tárolnak a járműben, így akkor is használhatóak, ha véletlenül nincs kapcsolat. A sablonok a jármű központi kijelzőjén keresztül kezelhetők, és körhintaszerűen vannak elrendezve a képernyőn.
  2. Saját készítésű rutinok: A központi kijelzőn a műveletekhez feltételeket lehet kötni. Például: “Ha a belső hőmérséklet tizenkét Celsius-fok alatt van, kapcsolja be az ülésfűtést, és állítsa a környezeti világítást meleg narancssárgára.” Az illesztőprogramok nevet is rendelhetnek az ilyen saját maguk által létrehozott rutinokhoz, például „Melegítsen fel”. Ezen a személyesen választott néven a rutin ezután megjelenik a képernyőn a „Saját rutinok” menüpont alatt. Ezt a rutinkategóriát a menüsor kék füléről lehet felismerni. A rutinok a járműben, a központi kijelzőn hozhatók létre és szerkeszthetők.
  3. AI által generált rutinok: A jövőben az a cél, hogy az E-Class Estate teljes mértékben automatizálja az ismétlődő rutinfeladatokat, ha szükséges. A mesterséges intelligencia (AI) ezt lehetővé teszi. A jármű azon képessége, hogy az ügyféllel együtt tanuljon és fejlődjön, az intelligencia új szintjét képviseli. Az első bővítési szakaszban a Mercedes-Benz a mesterséges intelligencia által generált rutinokat kínálja: Masszázs, Ülésfűtés és Ülésszellőztetés a vezetőüléshez. Más belső rendszereket egymás után kell integrálni, és további rutinokat kell lehetővé tenni.

Ugyanilyen adaptív: alkalmazáson belüli javaslatok és “varázsmodulok”
A Mercedes-Benz már az MBUX részeként használja az AI-t: egyrészt a navigációs, rádiós és telefonos alkalmazások már akciókat javasolnak. Ezek azon alapulnak, hogy mennyire valószínű egy alkalmazás, és tartalmaznak egy konkrét telefonszámot vagy navigációs célt. Másrészt több mint 20 további funkció – az ENERGIZÁLÓ KÉNYELEMtől a masszázson át a támogatott parkolásig vagy a raktér nyitásáig és zárásáig – automatikusan elérhető a mesterséges intelligencia segítségével, ha azok az adott vásárló számára relevánsak. Belsőleg a fejlesztők ezeket a modulokat “Magic Modules”-nak keresztelték el. Ezek az MBUX úgynevezett nullarétegű felületén jelennek meg.

A „Just Talk” funkcióval az intelligens hangvezérlés immár a „Hey Mercedes” kulcsszó nélkül is aktiválható. A funkció aktiválásakor egy piros mikrofon szimbólum jelenik meg a kijelzőn, Ez azt jelenti, hogy a jármű készen áll és olyan parancsokra vár, mint a “Navigálj Berlinbe, a Brandenburgi kapuhoz” ill. “Kérem, kapcsolja be az ülésfűtést”. Továbbá a hangvezérléssel több parancs is összekapcsolható az “és”-el.