Tapasztalatok a Ford Trucks 1848 T E6 nyerges vontatókkal

Közel két éve hazánkban is elérhetők a Ford Trucks nehézkategóriás tehergépjárművei. A Mobiltrans Zrt. elsők között szerzett be 1848 T E6 típusú nyerges vontatókat, és már 25 ilyen járművet üzemeltet nagy igénybevétellel járó építőipari alkalmazásban. A tapasztalatokról Németh Gábor, a cég egyik tulajdonosa és Balla István, illetve Földes Attila, a vállalat gépkocsivezetői számoltak be magazinunknak.

Budapesttől nem messze, egy nagy ipari beruházás építési területén követtük nyomon, ahogyan a Mobiltrans Zrt. jellegzetes színösszeállítású, így messziről felismerhető nyerges szerelvényei kaviccsal megrakodva berobognak a helyszínre, pillanatok alatt lebillentik rakományukat a kijelölt helyre és már fordulnak is vissza a következő fuvarért. Fontos, hogy pontosan és megbízhatón érkezzenek, hiszen egy ekkora építkezésnél jelentős károkat okozhat, ha megszakad az anyagutánpótlás.

Az 1991-ben alapított Mobiltrans Zrt. fő profilja nagy tömegű földmunkák végzése és ömlesztett áruk, elsősorban kő és kavics belföldi fuvarozása. Emellett a vállalat szárazáruk nemzetközi fuvarozásával is foglalkozik. A cég magyarországi flottájában nyolcvan, a szlovákiai részlegénél pedig tizenkét tehergépkocsi üzemel. Ezek közül mintegy tíz 6×6-os, 8×4-es és 8×6-os billencs, míg a többi billencsfélpótkocsival dolgozó nyerges vontató. Utóbbiakból már 25 példány orrán nagy kék ovális embléma díszeleg. A legidősebb Fordok közel kétévesek és kétszázezret mutat a kilométer-számlálójuk, a legfiatalabbak idén év elején álltak munkába.

Üzemeltetői szemmel

„Elsők között szereztünk be Ford Trucks nyerges vontatókat, mert szeretjük úttörő jelleggel kipróbálni az újdonságokat. Ezenkívül a három év teljes körű, kilométer-korlátozás nélküli garancia és a kedvező ár-érték arány is felkeltette a figyelmünket. Azóta folyamatosan érkeznek a flottába Ford Trucks vontatók, mert összességében kedvezők az üzemeltetési tapasztalataink, illetve gépkocsivezető kollégáink is elégedettek ezekkel a járművekkel” – kezdte Németh Gábor, a Mobiltrans Zrt. egyik tulajdonosa.

„Az építőipari fuvarozással járó nagyobb igénybevétel ellenére alapvetően megbízhatók a Ford Trucks vontatóink. Említésre méltó gondok csak az AdBlue-rendszerrel akadtak, ám a Delta-Truck Kft. márkaszervize ezeket garanciálisan orvosolta, ezenkívül visszahívási kampányokban is részt vettek már a járművek. A szerviz kiszolgálásával elégedettek vagyunk, és jó kapcsolatot ápolunk a Delta-Truck Kft.-vel, azonban az alkatrész-ellátás gyorsaságán még lehetne javítani. A gépkocsikra a három év garancia mellé három évre szóló átalánydíjas karbantartási szerződést is kötöttünk. A három év letelte után még további néhány évig tervezzük üzemeltetni a Fordokat. Többek között azért is, mert kedvező tüzelőanyag-fogyasztással dolgoznak, hosszabb távokon még a más márkájú vontatóinknál is takarékosabbak” – tette hozzá Németh Gábor.