A SHARE NOW autómegosztó szolgáltatás kétszeresére növeli Münchenben tisztán elektromos meghajtású járműflottáját

2019 végére a BMW Group és a Daimler AG közös vállalkozásaként működtetett SHARE NOW autómegosztó szolgáltatás 1 100 új járműtöltő ponttal és 200 darab zéró emissziójú gépkocsival ad lendületet Münchenben a károsanyag-kibocsátástól mentes mobilitás térnyerésének.

München egészségügyi- és környezetvédelmi minisztériuma, a BMW Group és a SHARE NOW autómegosztó szolgáltatás közösen ad újabb lendületet a Bajorország fővárosában elérhető elektromos mobilitás térnyerésének. Az együttműködés kibővítését egy 2019. szeptember 3-án kelt megállapodási nyilatkozat foglalja keretbe, mialatt a BMW Group és a Daimler AG közös vállalkozásaként ez év elején útnak indított SHARE NOW autómegosztó szolgáltatás jelentős mértékben növeli tisztán elektromos meghajtású járműflottáját: 2019 végére a SHARE NOW ügyfelei számára összesen 200 darab BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt válik elérhetővé München utcáin.

Az iránymutató fejlesztések célja, hogy a müncheni levegő tisztaságának javítása érdekében felgyorsítsák a hosszú távon fenntartható mobilitás térnyerését. 2020-ra München a már meglévő 460 közterületi járműtöltő oszlop mellé további 550 darabot létesít, a jelenleg elérhető 920 járműtöltő ponthoz így hamarosan további 1 100 társul. Jövő év végéig ezeket plusz 1 655 járműtöltő ponttal egészítik ki, amelyek lakóházak aljában, köztereken és parkolókban várják majd a SHARE NOW autómegosztó szolgáltatás ügyfeleit, miközben privát szolgáltatók további több mint 400 járműtöltő pont telepítését tervezik München közterületein.

München és a BMW Group irányt mutat a mobilitás jövőjébe

„Városunkban a hosszú távon fenntartható mobilitásra való átállás kulcsa az elektromos mobilitásban rejlik. A légszennyezettség visszaszorítása, az emberek egészségének védelme és az éghajlatváltozás lassítása érdekében, ahol csak lehet, károsanyag-kibocsátástól mentes járművekkel kell közlekednünk. Csak így érhetjük el környezetvédelmi céljainkat. A hosszú távon fenntartható mobilitásra való átállás terén mindeközben a hálózatról tölthető autók élhető megoszthatósága és a tömegközlekedés kiterjesztése is kulcsfontosságú kérdés. Csak e kettő harmonikus egyesítésével lehet csökkenteni a lakosság sajátautó-igényét úgy, hogy megőrizzük mobilitási szabadságunkat. Mindig is azt vallottam, hogy nem szigorításokkal és tiltásokkal kell utat mutatni az embereknek, hanem kreatív lehetőségeket kell kínálni arra, hogy megváltoztassák szokásaikat. Ezért is támogatjuk annyira a zéró emissziójú elektromos mobilitás térnyerését” – fogalmazott Stephanie Jacobs, München környezetvédelmi biztosa.

„A modellpaletta elektromos meghajtással történő fejlesztése központi stratégiai cél a BMW Group számára, így az eredetileg tervezettnél két évvel korábban, már 2023-ra huszonöt tagúra bővítjük fel hálózatról tölthető portfóliónkat. Meghatározó piaci szereplőként látjuk magunkat a nagyvárosokat gyötrő jövőbeni kihívások megoldása terén, a müncheni egészségügyi- és környezetvédelmi minisztériummal kidolgozott együttműködéshez hasonló, iránymutató partnerségek pedig stratégiai szempontból is kimagasló jelentőségűek. A SHARE NOW autómegosztó szolgáltatás tisztán elektromos meghajtású járműflottájának négy hónapon belül véghezvitt megduplázása csupán az első lépés. Készen állunk a folytatásra” – tette hozzá Peter Schwarzenbauer, aki a BMW AG igazgatótanácsának tagjaként a vállalatcsoport elektromos mobilitásra koncentráló stratégiai döntéseit koordinálja.

A SHARE NOW autómegosztó szolgáltatás tisztán elektromos meghajtású járműflottájának megkétszerezése

A müncheni egészségügyi- és környezetvédelmi minisztériummal megkötött iránymutató együttműködés jegyében a BMW Group az idei esztendő végéig 200 darabra növeli a SHARE NOW autómegosztó szolgáltatás járműflottájában elérhető BMW i3 tisztán elektromos prémium kompaktok számát, amely a jelenlegi 85 modellhez viszonyítva több mint kétszeres növekedés. Az új modellek egymás után, fokozatosan állnak munkába München utcáin, miközben a bajor prémiumgyártó a korábban használt 85 darab BMW i3 modellt is a legújabb nemzedék tagjaira cseréli. Az újdonságok a nagyfeszültségű akkumulátor egyetlen feltöltésével 260 kilométernyi tisztán elektromos hatótávolságot garantálnak.

„A SHARE NOW az elektromos mobilitás úttörője. Célunk, hogy Európában elérhető járműflottánk egynegyedét már az idei év végére tisztán elektromos meghajtású gépkocsik alkossák – jelenleg 20 százalékon állunk e téren. A müncheni városvezetéssel aláírt együttműködésünk kiválóan példázza, hogy micsoda lehetőségeket rejt magában, ha a nagyvállalatok és a kormányzati döntéshozók közös célokat fogalmaznak meg” – mondta Olivier Reppert, a SHARE NOW autómegosztó szolgáltatás vezérigazgatója.

München lakosai az együttműködés egyértelmű nyertesei

Bajorország fővárosában már több mint százezer embernek van tisztán elektromos meghajtású modellel átélt, kézzelfogható tapasztalata. 2018-ban egy széles körben elvégzett felmérés járta körbe a müncheni lakosság elektromos mobilitás irányába tanúsított érdeklődésének kérdését, amelynek eredményeként rámutatott, hogy a lakosság 79 százaléka inkább választana tisztán elektromos meghajtású gépkocsit a belsőégésű erőforrással szerelt modellek helyett, ha legalább ugyanakkora hatótávolsággal bírnának. Az elektromos mobilitás népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint a Münchenben elérhető SHARE NOW autómegosztó szolgáltatás statisztikája: az itteni ügyfelek csak a tavalyi évben több mint 1,5 millió kilométert tettek meg a tisztán elektromos meghajtású járműflotta tagjaival.