A Skoda Auto árbevétel arányos nyeresége meghaladta a 6 százalékot 2021-ben

  • A ŠKODA AUTO Csoport* árbevétele kismértékben nőtt 2021-ben és elérte a 17,7 milliárd eurót
  • Pozitív működési nyereség egy kihívásokkal teli környezetben: 1,08 milliárd euró
  • Az erős első félévnek köszönhetően az árbevétel arányos nyereség 6,1 százalékra adódott
  • A második félévet komolyan érintette az ellátási lánc szűk keresztmetszete
  • További kilátások: hatalmas bizonytalanság az ukrajnai háború és az ellátási lánc szűk keresztmetszete miatt
  • A hatékonysági program következetes folytatása
  • A legújabb éves jelentés elérhető a ŠKODA Storyboard oldalán

A ŠKODA AUTO – a koronavírus járvány és a félvezetők piacán tapasztalható hiány ellenére – 2020-hoz viszonyítva növelte bevételeit az előző pénzügyi évben. A ŠKODA AUTO Csoport árbevétele elérte a 17,7 milliárd eurót (2020: 17,1 milliárd euró; + 3,9 százalék). A működési nyereség jelentősen, 1,08 milliárd euróra (2020: 756 millió euró; + 43,2 százalék) nőtt az előző évhez képest. Az árbevétel arányos nyereség is javuló tendenciát mutat, 6,1 százalékos mutatóval lényegesen felette van az előző évben elért eredménynek. A vállalat az év előrehaladtával jelentős nehézségekre számít az Ukrajnában zajló háború és az azzal összefüggő, az ellátási láncot érintő szűk keresztmetszet miatt. A ŠKODA AUTO ezért továbbra is elkötelezetten folytatja hatékonysági programját.

A vállalat működési nyeresége túllépte az egy milliárd eurót (1,08 milliárd euró) 2021-ben a koronavírus járvány és a félvezetők piacán tapasztalt hiány ellenére is. Ezt az eredményt jelentős részben az erős első félévi teljesítménynek köszönheti a márka. Az előző pénzügyi év árbevétele elérte a 17,7 milliárd eurót (+ 3,9 százalék), az árbevétel arányos nyereség pedig az előző évnél lényegesen magasabb volt, elérte a 6,1 százalékot. A vállalat 160 százalékkal, 554 milliló euróra növelte nettó cash flow-ját. Az első félévben mutatott erős teljesítmény után a chiphiány gyártási korlátozásokhoz vezetett az év előrehaladtával. A célzott értékesítési menedzsmentnek, a modellmix optimalizálásának és a nagyobb értékű felszereltséggel rendelkező járművek értékesítésének köszönhetően a 2021-es árbevétel a csökkenő kiszállítási eredmény ellenére is meghaladta az előző évi teljesítményt. A negyedik negyedév eredményét pedig a szigorú költséggazdálkodás is stabilizálta.

A ŠKODA AUTO vezérigazgatója, Thomas Schäfer hangsúlyozta : „Az előző pénzügyi évben a ŠKODA AUTO igen magas szintű alkalmazkodóképességről és rugalmasságról tett tanúbizonyságot. Üzleti tevékenységünk stabil lábakon áll, ezt tükrözik a legfőbb pénzügyi mutatók is, amelyek a korábbi évvel összehasonlítva pozitívan változtak. Köszönhetően a 45 000 fős ŠKODA közösség nagyszerű csapatteljesítményének, sikerült világszerte 878 200 autót átadni ügyfeleinknek. Tisztán elektromos modellünk, az ENYAQ iV jelentősen felülmúlta várakozásainkat és közel 45 000 darabot szállítottunk ki belőle. Erre az intenzív lendületre építünk új modelljeinkkel, többek között az érzelemgazdag ENYAQ COUPÉ iV modellel, a megújult KAROQ és a sportos FABIA MONTE CARLO járműveinkkel. Ugyanakkor nagyfokú bizonytalansággal szembesülünk az Ukrajnában zajló háború kapcsán. Folyamatosan figyeljük és vizsgáljuk ennek az üzleti tevékenységünkre gyakorolt hatását.”

Christian Schenk, a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának a pénzügyek és az IT területéért felelős tagja hozzátette : „2021 egy különösen komoly kihívásokat tartogató pénzügyi év volt. A kialakult helyzetet nyugodtan kezeltük és tartottunk magunkat a „Simply Clever” filozófiához. Sikerült több, mint egymillió euróra növelnünk működési nyereségünket az előző évhez képest, köszönhetően csapatunk egységes teljesítményének. A gyártási korlátozásokból eredő alacsonyabb kiszállítási eredmények ellenére az árbevétel pozitívan változott. A értékesített modellek összetételének optimalizálásával képesek voltunk árbevételünket 17,7 milliárd euróra növelni, annak ellenére, hogy az év második felében az alkatrészek részleges hiánya miatt átmenetileg leállt a gyártás. Következetes költség és hatékonyságmenedzsmentünknek köszönhetően növeltük a vállalat jövedelmezőségét. 2022-ben leginkább a sikeres válságkezelésünk és hatékonysági programunk folytatására koncentrálunk. Célunk, hogy amennyire csak lehet, védjük az üzletünket ezekben a nehéz időkben.”

Karsten Schnake, a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának a beszerzés területéért felelős tagja úgy véli : „A félvezetők piacán tapasztalt szűkös kínálat gátolta a növekedésünket a tavalyi évben. Köszönhetően az azonnali döntésnek, amely a félkész autók gyártása és későbbi befejezése mellett tette le a voksát, sikerült stabilizálnunk az eredményeinket. Köszönet illeti a félvezetőkkel foglalkozó munkacsoportot elképesztő erőfeszítéseikért. Most már óvatos optimizmussal tekinthetünk a jövőbe és az év második felétől jelentős javulásra számítunk a félvezetők kínálatát illetően.”

Következetes költségmenedzsment és két milliárd eurós éves befektetés

A cseh autógyártó következetesen tartja magát a „NEXT LEVEL EFFICIENCY” névre hallgató hatékonysági programjához, hogy az idei évben még tovább növelje a márka hatékonyságát. Mindemellett a márka két milliárd eurót fektet be évente a következő évek során. A beruházások középpontjában a modellpaletta további elektrifikációja és az új emissziós szabványok betartása áll. Az év hátralévő részére a ŠKODA AUTO arra számít, hogy a félvezetők kínálata javul a második hat hónapban. A cseh autógyártó valószínűsíti, hogy az Ukrajnában zajló háború jelentős hatással lesz üzleti tevékenységére.

A ŠKODA AUTO Csoport* eredménye, a legfontosabb eredmények 2021. január és december között **:


20212020Változás (százalékban)
Kiszállítások száma (darab)2001 004 800– 12,6
Kiszállítások száma (Kína nélkül, darab)807 000 800– 3,0
Legyártott autók száma (darab) ***770 600 700– 4,6
Értékesített autók száma (darab) ****783 800 200– 7,7
Árbevétel (millió euró)17 74317 081+ 3,9
Működési nyereség (millió euró)1 083756+ 43,2
Árbevétel arányos nyereség (százalék)6,14,4
Tárgyi eszköz befektetések (millió euró)782850– 8,0
Nettó cash flow (millió euró)554213+ 160

* : A ŠKODA AUTO Csoport része a ŠKODA AUTO a.s, a ŠKODA AUTO Slovensko s.r.o., a ŠKODA AUTO Deutschland GmbH, a SKODA AUTO Volkswagen India Private Ltd. és az OOO Volkswagen Group Rus leányvállalat egy része :

** : A százalékbeli eltérések a nem kerekített számokkal történő kalkulációból adódnak

*** : A ŠKODA AUTO Csoport által gyártott jármű, amelybe nem számít bele a Kínában, Szlovákiában, Oroszországban és Németországban található összeszerelő partner által gyártott autó. Beleszámít ugyanakkor a konszern más márkái, így a SEAT, a VW és az AUDI márkánál készült darabok ; járműgyártás alkatrészek és komplett egységek nélkül

**** : A ŠKODA AUTO Csoport értékesítéssel és forgalmazással foglalkozó vállalatai, beleértve a konszern egyéb, SEAT, VW, AUDI, PORSCHE és LAMBORGHINI márkáit is ; járműgyártás alkatrészek és komplett egységek nélkül