A tej segít az Indi 500 diadalhoz?

Egy új tanulmány feltárja az összefüggést az Indianapolis 500-as pilóták tejpreferenciái és a nyerési valószínűségük között.

A verseny egyik klasszikus hagyománya az üveg tej, amelyet a győztes kap, aki általában belekortyol egyet, majd meglocsolja magát és mindenkit a maradékkal.

Az American Dairy Association Indiana (ADAI), amely a tejet szállítja, minden versenyzőről minden verseny előtt megkérdezi, melyik típust részesíti előnyben. Választható teljes tej, kétszázalékos vagy zsírmentes.

Annak megállapítására, hogy vannak-e figyelemre méltó statisztikák, a The Grueling Truth sporthíroldal áttekintette az összes versenyző preferenciáját tizenegy évre visszamenőleg , 2013 és 2023 között.

A kétszázalékos tejet preferáló sofőrök kétszer többet nyernek

Kiderült, hogy a kétszázalékos tejet preferáló sofőrök sokkal gyakrabban nyertek, mint azok, akik a teljes tejet részesítették előnyben.

Annak ellenére, hogy a sofőrök mindössze 33%-a részesítette előnyben a kétszázalékos tejet , ez a csoport az elmúlt tíz évből hatban vihette haza a trófeát, ami 100%-kal jobb győzelmi arányt jelent, mint a teljes tejet fogyasztó társaikhoz képest, akik háromszor nyertek.

Will Power képviseli a kiugró versenyt, ahol 2018-ban megnyerte a versenyt, miután a „nincs preferencia” tejválasztást jelölte meg.

A zsírmentes tejet választó versenyzők tíz éve egyetlen versenyt sem nyertek.

Ez más szóval nem tesz jót Romain Grosjeannek és Katherine Legge- nek a közelgő versenyre nézve – az egyetlen pilóta, aki a sovány tejet választotta .

Általános preferencia

Az elmúlt 11 évben 81 egyéni pilóta vett részt az Indy 500-ban, és ezzel együtt 362 tejigényt nyújtott be.

Ez volt az általános preferenciájuk:

  • 56% teljes tej
  • 33% két százalék
  • 7% zsírmentes
  • 3% nincs preferencia

Teljes tej átvétele

Az elmúlt tíz év fejlődése egyértelmű volt: a járművezetők egyre inkább a teljes zsírtartalmú tejet választják.

2013-ban a versenyzők közel 50%-ának a két százalékot választotta a tej, ez jelentősen megváltozott az idei versenyre, ahol a versenyzők mindössze 9%-a választotta ezt.

Az ismétlődő sofőrök többsége és az újonnan érkezők is a teljes tejet választják.

2023-ban a járművezetők 85%-a választotta ezt, ami 2013-ban mindössze 24%-hoz képest.

The Grueling Truth szóvivője így kommentálta a tanulmányt:

„Érdekes látni, hogy az évek során hogyan alakult a járművezetők tejválasztása. Pillanatképe lesz arról, hogy mi történik a társadalom többi részében, ahol a teljes zsírtartalmú tejtermékek iránti tendencia fokozódik.

Ez a tendencia nyilvánvalóan nem igaz a trófeák elnyerésére, ahol a tejvezetők két százaléka dominál.

A teljes tej rajongóinak azonban érdemes figyelniük a tavalyi 2022-es győztesre, Marcus Ericssonra. Egy korábbi kétszázalékos ivó, aki tavaly átváltott a teljes tejre, és ezzel megszerezte első Indy 500-as győzelmét. Tehát egy új trendet láthatunk kibontakozni.”