A Volvo Cars radikális mértékben csökkenti szénkibocsátását

A Volvo Cars útjára indítja az autóipar egyik legambiciózusabb programját, amelynek keretében 2018 és 2025 között 40 százalékkal kívánja csökkenteni tevékenységeinek egy autóra eső, életciklusra vetített szénlábnyomát. Ez az első olyan konkrét lépés, amellyel a Volvo Cars közelebb kerül azon célkitűzésének megvalósításához, hogy 2040-re teljes mértékben klímasemlegessé váljon.

A terv konkrét intézkedéseket tartalmaz, összhangban azzal a 2015-ös párizsi egyezménnyel, amely a globális felmelegedés mértékét az iparosodást megelőző szinthez viszonyított 1,5°C-on belül igyekszik tartani.

A Volvo Cars 2040-re kitűzött célja túlmutat azon, hogy a teljes körű elektrifikáció révén – amely téren a vállalat az iparág élvonalába tartozik – hatékonyan korlátozza a gépjárművek károsanyag-kibocsátását. Emellett ugyanis a vállalat gyártóhálózatának, tágabb értelemben vett tevékenységeinek és beszállítói láncának szénkibocsátását is mérsékelni kívánja, valamint folyamatosan növeli erőfeszítéseit az anyagok újrahasznosítása és újrafelhasználása terén.

A 2040-re kitűzött célok megvalósításához vezető út köztes, rövid távú állomásaként a Volvo Cars haladéktalanul egy sor olyan ambiciózus intézkedést vezet be, amelyek 2018 és 2025 között 40 százalékkal csökkentik a vállalat egy autóra eső, életciklusra vetített CO2-lábnyomát. Ekkorra a vállalat globális gyártóhálózatát is teljes mértékben klímasemlegesség kívánja tenni.

„Szimbolikus ígéretek helyett konkrét lépésekkel alakítjuk át vállalatunk működését.” – mondta Håkan Samuelsson elnök-vezérigazgató. „A Volvo Cars a hatáskörébe tartozó összes területen – azaz tevékenységeiben, szervezeteiben, valamint autóinak károsanyag-kibocsátása terén egyaránt – tevékenyen kíván eredményeket elérni. Ezen túlmenően beszállítóinkat és az energiaszektort is arra biztatjuk, hogy csatlakozzanak a klímasemleges jövő megteremtéséért folytatott erőfeszítéseinkhez.”

Ahhoz, hogy 2025-re tevékenységeinek egy autóra eső CO2-lábnyomát 40 százalékkal csökkenthesse, a Volvo Cars szerteágazó tevékenységi területein különféle célokat tűzött ki maga elé. Különösen jelentős az a már korábban meghirdetett cél, hogy 2025-re a tisztán elektromos járművek tegyék ki a vállalat globális eladásainak 50 százalékát: ezzel ugyanis 2018 és 2025 között 50 százalékkal csökkenne az egy autóra jutó CO2-kibocsátás mértéke.

A vállalat további rövidtávú célkitűzései között említést érdemel a globális beszállítói hálózathoz köthető CO2-kibocsátás 25 százalékos csökkentése (2025-re), az újrahasznosított műanyagok részarányának 25 százalékra való emelése az új Volvo gépkocsikban (2025-re), valamint a vállalat teljes tevékenységére (beleértve a gyártást és a logisztikát is) vetített szénkibocsátás 25 százalékos csökkentése.

A hagyományos autógyártók közül a Volvo Cars a világon elsőként hirdette meg a teljes körű elektrifikációs programját, amelynek keretében fokozatosan kivezeti a piacról a kizárólag belső égésű motorral hajtott járműveit. Az idei évtől kezdődően minden újonnan bevezetett Volvo típus részben vagy teljesen elektromos hajtást kap. Szintén a mai napon mutatja be a vállalat első tisztán elektromos járművét, a Volvo XC40 Recharge modellt. Az XC40 Recharge szabadidőjárművel kezdődően a Volvo Cars minden új típusának közzéteszi az életciklusra vetített szénlábnyomát.

Az XC40 Recharge a Volvo Cars új Recharge modellcsaládjának első tagja. A Volvo a jövőben az átfogó Recharge családnév alatt hozza forgalomba hálózatról tölthető – tisztán elektromos vagy plug-in hibrid hajtásláncú – modelleit. A Recharge típuscsalád a várakozások szerint tovább fokozza a Volvo Cars villamosított típusainak eladásait, és különböző ösztönzőkön keresztül arra bátorítja a plug-in hibrid modellek vezetőit, hogy a lehető leggyakrabban használják autójukat Pure üzemmódban.