A Volvo LiDAR biztonsági rendszer

A nagyteljesítményű központi számítógép és az azon futtatott szoftver által vezérelt LiDAR rendszer akár 20 százalékkal képes csökkenteni a Volvo gépkocsikat érintő, súlyos balesetek előfordulását.Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy kiküszöböljük az ütközéseket, a halálos kimenetelű vagy súlyos sérüléssel járó baleseteket. Ennek során megerősítést nyert az örök igazság, hogy az a legkevésbé veszélyes baleset, amely eleve be sem következik.A kutatások és fejlesztések, valamint tapasztalataink nyomán folyamatosan tökéletesítjük típusaink ütközésmegelőző funkcióit, így minden idők legfejlettebb, leghatásosabb biztonsági rendszereit kínálhatjuk ügyfeleinknek. Munkánk azonban ezzel nem ér véget: célkitűzésünk, hogy nullára csökkentsük az új Volvo gépkocsiban súlyos vagy halálos balesetet szenvedő utasok számát.

Az új Volvo EX90, amely november 9-én tartja világpremierjét, minden idők egyik legfejlettebb szenzorcsomagjával lép piacra. Ez a kizárólag a Volvo által kínált csomag nyolc kamerából, öt radarból, tizenhat ultrahangos érzékelőből, valamint egy ultramodern LiDAR érzékelőből áll.


Az autó, amely vigyáz Önre

A LiDAR (Light Detection and Ranging, azaz fényérzékelő és távolság-meghatározó) technológia egy olyan távolsági érzékelő módszer, amely pulzáló lézer segítségével, rendkívüli pontossággal és megbízhatósággal végez távolságmérést.

A LiDAR bámulatos mértékben javítja tovább a járművek biztonságát: legújabb kutatásaink szerint egy már eleve biztonságos jármű LiDAR rendszerrel történő felszerelése akár további 20%-kal csökkenti a súlyos sérüléssel járó balesetek valószínűségét, és akár 9%-kal javítja az általános ütközés-elkerülései képességet*.

Az új EX90 tetejébe beágyazott – idővel szabványos felszereléssé váló – LiDAR technológia tudása túlzás nélkül kimagasló: akár 250 méterről észleli a gyalogosokat, és akár 120 méterről képes érzékelni egy apró, sötét tárgyat (például egy gumiabroncsot) egy kivilágítatlan úton – mindezt autópálya-sebesség mellett. Ráadásul, mivel a rendszer működéséhez nincs szükség fényre – ellentétben például a kamerákkal –, éjjel és nappal egyformán hatékonyan óvja Önt és utasait.

A fejlett szenzorok, a házon belül fejlesztett szoftver, valamint a jármű nagy teljesítményű, központi számítógépe együtt lehetővé tette a redundáns vezérlés bevezetését, ami még magasabb szintű biztonságot eredményez. A rendszer jóvoltából az autó képessé válhat minden korábbinál több potenciális veszélyforrás azonosítására, legyen szó külső vagy belső kockázatokról.


Az autó nem csupán a vezetőnek tud a segítségére sietni, de azt is pontosabban meg tudja határozni, hogy mikor van rá szükség, és hogy hogyan tud a leghatékonyabban támogatást nyújtani.

„Meggyőződésünk, hogy az EX90 minden idők legbiztonságosabb sorozatgyártású Volvo modellje.” – mondta Joachim de Verdier, a Volvo Cars biztonságos jármű automatizálási részlegének vezetője. „A külső környezetről szerzett ismereteinket a vezető figyelmére vonatkozó, részletesebb adatokkal kombináljuk. Biztonsági rendszereink, érzékelőink, szoftvereink és központi számítógépünk együttesen védőpajzsot emelnek az utasok köré, amely egészen addig láthatatlan marad, amíg szükségünk nem lesz rá.”

A Volvo gépkocsik külvilágról szerzett információi, valamint a vezető szándékának pontosabb értelmezésére való képesség együttesen kritikus szereppel bír a jövőben bevezetendő autonóm mobilitási technológia szempontjából.


Amint üzembe állítjuk biztonsági ellenőrző rendszereinket, és megszerezzük a szükséges hatósági engedélyeket, az EX90 fedélzetén megjelennek az önvezető technológiák.